petak, 18 oktobar 2013 21:12

Jaz - Ide (Leuciscus idus)

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

jazLokalni nazivi: jez, protfiš

Maksimalna dužina 50 cm

Maksimalna težina 3 kg

Vreme mresta: od aprila do juna

Opis i građa:

Leđa su zelenkastosiva, a bokovi srebrnastometalne boje sa prelivima. Sva peraja su crvena, a izrazito crvena su parna i analno peraje. Krljušti krpne a bočna linja lepo izražena izrazito crnom linijom. Ima prilično veliku glavu, sa koso postavljenim ustima. Telo mu je produženo, lagano bočno spljošteno. Siguran znak raspoznavanja je zlatnožuto oko. Trbuh mu je beo. Ima moćna peraja što je povezano sa njegovim mestom boravka, brži tokovi većih nizijskih reka. 

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Naseljava nizinske vode Dunavskog sliva, a najgušća naselja su mu Dunavu, Savi, Tisi, kao i u plavnoj zoni tih reka. Vrlo je brojan i u kanalima sistema DTD. Jata čine jedinke istog uzrasta. Jedino krupniji primerci lutaju u parovima ili pojedinačno. Živi u jatima pa lako postaje plen alasa. Kad prođe zima, jaz postaje aktivan već u rano proleće čim voda počne da se greje. Hrani se sitnim vodenim životinjama, puževima, i rakovima, ali ume da bude i vegetarijanac. Ponekada se hrani samo algama. S dolaskom toplih letnjih dana aktivnost mu se povećava i vrhunac dostiže od jula do septembra. Kada temperatura vode počne da opada, i aktivnost jaza se smanjuje i tada počinje da se povlači u dublje delove vode gde i prezimi. Jaz je vrlo osetljiva i plašljiva riba. Na površinu se diže samo u ranim jutarnjim časovima. Na površinu izleće i kada juri sitnu ribu kojom se hrani ili radi skupljanja gusenica ili insekata koji putuju površinom. Najradije se zadržava u priobalnim delovima toka na dubini od 1-3 m, uglavnom pri dnu, na mestima gde se mešaju vode sa brzaka i iz tišaka. Meso jaza je žuto, sa većom količinom masti.

Razmnožavanje:

Jaz se mresti u aprilu ili maju, kada temperatura vode dostigne 8 stepeni. Inkubacija oplođene ikre traje 15-20 dana. Polnu zrelost stiče 3-5, odnosno 5-7 godina života. Za vreme mresta mužjak dobija izduženje na analnom otvoru - legalicu, kroz koju izlazi mlečac. U Dunavu dostiže dužinu i od pola metra, ali u drugim vodama nema toliki tempo rastenja.

jaz trofej

Lajkuj nas na Facebook-u