petak, 18 oktobar 2013 21:53

Štuka - Pike (Esox lucius)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

stukaLokalni nazivi:

Maksimalna dužina 1,40 m

Maksimalna težina 25 kg

Vreme mresta: februar i mart

Opis i građa:

Po izgledu štuka se mnogo razlikuje od ostalih slatkovodnih riba našeg poneblja. Telo joj izduženo i valjkasto, a glava dugačka i prema gubici sve više spljoštena u vidu pačijeg kljuna. Ima velika i snažna usta, sa mnogobrojnim jakim, šiljatim ali oštrim, zubima. Leđno peraje je izrazito povučeno prema kraju tela i repnom peraju. Telo kao torpedo pokriveno je sitnom krljušti. Štuka je prava "mišićna opruga", koja pri napadu postiže veliko početno ubrzanje. Štuka je najbrži starter i sprinter među našim rečnim ribama, ali ne može dugo da pliva maksimalnom brzinom, što svedoči da ona nije uporni progonitelj nego brzi sprinter koji napada iz zasede. U slučaju promašaja ubrzo odustaje od proganjanja nesuđenog plena. Brz start joj omogućava i oblik tela i snažno repno peraje. Bočna linija nije uvek neprekidna, nego češće prekidana. Boje tela su vrlo lepe, i zavise od mesta obitavanja. Leđa su joj tamnomaslinasta ili sivozelena, bokovi svetliji sa žućkastim šarama, trbuh beo, a grudna peraja, kao i analno, crvenkasta.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Rasprostranjena je širom Evrope, Azije, Amerike ali ne u najjužnijim državama, jer ne voli pretoplu vodu. Na ex-YU prostorima naseljava sva tri sliva, ali najviše Crnomorski. Dunav i njegove pritoke su njeno stanište, a takođe i rečni rukavci, bare, ritovi, ali i veštačka jezera u čijim dubinama se kriju najveće. Najgrabežljivija je riba naših voda, koja prva prelazi na ishranu ribom, već posle svega dva meseca života, pri dužini od samo nekoliko centimetara. Nagon za hranom joj je tolik izražen da se mlađ štuke, u slučaju nepovoljnih uslova za prolećni mrest drugih vrsta, ili njegovog kašnjenjenja, hrani pripadnicima svoje vrste koji zaostanu u rastu. Sa završetkom prve sezone života, u zavisnosti od uslova, štuke dostignu i 30 cm dužine. Tokom prve godine se intenzivno hrane svakim plenom koji mogu da progutaju. Pri tome ne biraju hranu a najviše jedu najčešću vrstu ribe u staništu. Odrasle štuke se osim ribom hrane i žabama, sitnim vodenim pticama i neopreznim sitnijim sisarima. Tempo rasta joj je toliki da već sa dve godine može težiti i preko jednog kilograma. U našim vodama može (istina retko) narasti do 20 kilograma, a u svetu i preko 25 kg. Štuke preko 30 kilograma su ipak preterivanja.

Razmnožavanje:

Štuka se mresti među prvim ribama, već u februaru i delimično martu, zavisno od temperature vode. Kako prva prelazi na ishranu ribom, "prirodni časovnik" je tako podesio vreme mresta i rasta štukice da budu spremne za lov drugih ribica upravo u periodu proplivavanja tek izvaljene mlađi ostalih ribljih vrsta riba, grgeča, ciprinida i drugih.

stuka trofej

Lajkuj nas na Facebook-u