subota, 19 oktobar 2013 14:32

Štuka - zubi nikad nisu tupi

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

ostuka zubicO zubima štuke kruže neverovatne legende. Naravno da je ogromna većina izrečenog u domenu izmišljotina i senzacionalizma, ali je istina da štuka ima opasne i prave zube. Praktično, skoro sve što se kreće ili pliva vodom može da postane žrtva štukinih čeljusti, punih oštrih zuba.

Postoji još jedan fenomen vezan za ovu ribu: zgrabivši plen, štuka steže čeljusti, kao da je nekoliko sekundi uhvatio grč.

Nije redak slučaj da ribolovci izvuku štuku koja je uhvatila upecanu ribu, a da je udica nije nigde ubola. Jednostavno, ova grabljivica stegne plen i drži ga po nekoliko sekundi.

U svakom slučaju, čuvajte se posekotina i uboda njenih oštrih zuba, jer su rane bolne i dugo krvare, a moguće su infekcije.

Prednji deo čeljusti štuke je naoružan sa mnogo oštrih zuba. Donji deo čeljusti je načičkan oštrim, kao šilo, velikim zubima povijenim prema ždrelu. Kada se u čeljustima nađe veći plen, koji pokušava da se istrgne, to ne dozvoljavaju zubi, koji će se sve više uspravljati i izduživati, dok će se prilikom gutanja žrtve savijati i propuštati sadržaj u ždrelo. Zubi štuke anatomski funkcionišu po principu poluzgloba - prema ždrelu zglob zuba je pokretljiv i neće smetati, ali je prema spoljašnosti nepokretan i predstavlja osiguranje od mogućnosti ispadanja plena iz čeljusti. Zato se ponekad dešava da blinkeraši, zbog grča čeljusti i anatomski građenih zuba sa poluzglobom, uhvate i poveliku štuku, pri čemu se ispostavi da se udica nije nigde zabola.

Potrebno je reći nekoliko reči i o pojavi tzv. - „bezubosti“. Tačno je da se zubi iz donje vilice tokom godine postepeno menjaju. Isto tako, istraživanjima se došlo do podataka da nema takvog perioda u životu štuke u kome ona ostaje potpuno bez zuba. Višegodišnja istraživanja, koja su obuhvatila desetine hiljada primeraka, pokazala su da ni jedna uhvaćena riba nije bila bez zuba! Istovremeno, nije uhvaćen nijedan primerak sa svim zubima. Ustanovljeno je da jedan broj zuba ispada, odmah niču novi, i tako se naizmenačno menjaju svi „očnjaci“.

Do 15. godine života štuke, broj radnih „očnjaka“ se ne menja, i ne zavisi od sezone, godišnjeg doba i starosti. Tempo starosti, ritam zamene zuba, uslovljen je količinom hrane, unutrašnjim faktorima vodene sredine i njenim fiziološkim stanjem. Ovo je stalan i neprekidan proces u toku života svake jedinke.

U krajnjem slučaju to znači: štuke su uvek krezube, ali nikad bezube!

Vladimir Vasiljević

big pike trofej1

Lajkuj nas na Facebook-u