subota, 24 avgust 2013 19:53

Sabljar - Pelecus cultratus

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jedan od najneobičnijih pripadnika ciprinida svakako je sabljar (Pelecus cultratus). Mada ova vrsta ribe nije mnogo cenjena ni među našim ribolovcima ni gurmanima, na Crnom i Kaspijskom moru se masovno izlovljava i predstavlja značajnu komercijalnu ribu. Oblik mu je veoma karakterističan i lako se razlikuje od svoje sabraće. Linija leđa mu je gotovo prava, a trbuh izuzetno izražen, pogotovo idući od repa ka ustima, koje su izrazito povijene na gore, kao sablja, odakle mu je i poteklo ime.

sabljar-riba

Karakteriše ga i vijugava bočna linija. Grudna peraja su mu jako izražena, podsećaju na manja krila, a “trbonju” karakteriše i duga-ko analno peraje. Leđno peraje je sa vrlo malom osnovom i pomereno ka repnom. Osnovna boja mu je srebrnasto-bela prema trbuhu i sivkasto-plava ili braonkasto-modra na leđima. Po bokovima se presijava u ljubičasto-crve

 

nkastim prelivima, a ovo presijava-nje nestaje čim ugine.

Sabljar je riba karakteristična za krajnji istok Evrope, Finski zaliv i priobalni deo jugoistočnog Baltika. Živi u bočatnim lagunama estuara reka koje se ulivaju u Crno more i Kaspijsko more. Koncentracija soli u telesnoj tečnosti “trbonje” je nešto veća nego kod drugih pripadnika šaranske familije, tako da je vrlo dobro prilagođen životu u bočatnim vodama. Kako su to vode karakteristične za rečna ušća koja su izuzetno bogata sitnim ljuska-rima i mekušcima (kojima se hrani), sabljar živi u pravoj zemlji dembeliji. Napušta je samo u periodu mresta.

Uzvodne migracije, uzrokovane nagonom za produženje vrste, počinju kada temperatura vode dostigne dvanaesti podeok. To je najčešće tokom aprila i marta za populacije u Crnom i Kaspijskom moru, odnosno u junu za baltičke sabljare.

Za mrest odabire rečne razlive sa bujnom vodenom vegetacijom i umerenim ili slabijim strujanjem vode. Međutim, ima i “lenjih” grupacija koje mrest obave i u gornjim delovima ušća velikih reka, u bočatnoj vodi. Ne izdvajaju se po parovima radi izvođenja ljubavne igre, već to obavljaju kolektivno u jatu! Takav “grupnjak” je veoma produktivan, jer biva oplođena sva ikra. Ukoliko je mrest obavljen u slatkoj vodi, oplođena jajašca padaju ka dnu, preko vodenog rastinja, ili bivaju zahvaćena laganim strujanjem. Posle mresta u bočatnoj vodi oplođena ikra pluta na površini, zahvaćena slatkovodnom strujom koja,

 

u procesu mešanja vode na ušću, prekriva pridneni sloj slane vode, koja je gušća i teža.sabljar-mali

Mlade jedinke se prvo hrane planktonom a zatim postaju lovci na sitne ljuskare i beskičmenjake. Ne štede ni nimfe vodenih insekata koje se izdižu ka dnu, baš kao što im ukusan zalogaj predstavljaju insekti koji se zadržavaju u površinskom vodenom filmu. Razvijajući se, postaju sve agresivniji i tada im je glavni plen mlađ bodorke i deverike, kao i sitan keder. Sabljari koji odrastaju u bočatnim vodama najradije se hrane ljuskarima, pre svega račićima.

Sabljar lovi u jatu, a ona se formiraju prema uzrastu tj veličini jedinki, tako da su u jatu uvek sabljari jednake veličine. Ukoliko se neprestano zadržavaju u regionu bočatnih voda, sabljari se hrane tokom cele godine, izuzev što im apetit opada tokom uzvodnih migracija radi mresta. Kod onih “trbonja” koji se zadržavaju u slatkoj vodi, ishrana se redukuje tokom najhladnijeg perioda godine.

Posle prve godine života sabljar naraste do 5 cm, posle druge 10-15 cm, a prvi put se mresti sa tri ili četiri godine, i tada dostiže 25-35 cm i težinu od 1-1,5 kg. Životni vek im je desetak godina, kada dostižu težinu od oko 2 kg.

Ova vrsta je ugrožena i u Finskom zalivu i jugoistočnom Baltiku, pretpostavlja se, zbog zagađenja tih voda, kao i usled izgradnje brana na pritokama u kojima se obavljao mrest najvećeg dela populacije.

Andrej Mirkov

 

Lajkuj nas na Facebook-u