ponedeljak, 21 oktobar 2013 23:05

Livetarget - živa meta za slane i slatke vode

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

livetarget-trofejMožda vam u ovom trenutku ime Grant Kopers (Grant Koppers) ne znači puno, ali i ovoliko govori dovoljno: Grant ima iza sebe preko 20.000 sati provedenih na vodi kao vodič na Ontariu, kao i na drugim, ribom prebogatim, vodama u Kanadi. Pecao je pastrmku, lososa, maskija, smuđa, basa... Studirao je biologiju riba i pratio ponašanje, navike i način lova grabljivica koje je pecao.

Rezultat njegovih saznanja i iskustva je serija voblera pod nazivom Livetarget (živa meta).

2005. godine pojavio se prvi vobler pod tim nazivom i odmah je bio prihvaćen od strane ribolovaca u Kanadi, ali i većem delu sveta. Kod nas ovi vobleri nisu naročito poznati, pa ćemo pokušati u ovom tekstu da vam prikažemo neke od najzanimljivijih modela, kao i noviteta za 2012. godinu.

Šta je to po čemu su ovi vobleri specifični i što ih izdvaja od ostalih? Na prvom mestu, Grant se trudio da njegove kreacije maksimalno liče na prave ribe, kako po svojoj anatomiji, tako i po ponašanju (radu) u vodi. Koliko je u tome uspeo, na svakom od nas je da proceni. Ribolovci širom sveta smatraju da jeste. Varalice zaista fantastično izgledaju ali, nažalost, za posledicu imaju dosta visoku cenu.

Postoje modeli za slatkovodni ribolov, kao i za ribolov na moru, a mi ćemo ovom prilikom prikazati samo neke modele koji bi mogli biti zanimljivi našim ribolovcima, a na njihovom lepo urađenom sajtu Livetarget možete detaljno razgledati sve modele, veličine i dekore, kao i preporučene tehnike vođenja.

kuglice

balans

Na slikama možete videti poprečni presek Livetarget voblera, kao i konstrukcijsko rešenje rasporeda otežanja, tj. metalnih kuglica u telu. U telu se nalaze tri različite vrste kuglica, koje u zavisnosti od materijala od koga su napravljene, stvaraju drugačiji zvuk u vodi. Tako možemo videti kuglice od mesinga, olova i čelika, kao i položaj otežanja prilikom zabačaja i vođenja voblera. U zabačaju, usled inercije, kuglice se otkotrljaju u repni deo, tako da vobler leti ko metak daleko, jer je stabilizovan u letu, i ne dešava se “sindrom helikopter” (kada se vobler okreće čime se smanjuje domet hica, i često se udice zakače za strunu). Međutim, kad padne na vodu, kuglice se vraćaju, a prva upadne u žljeb zbog boljeg balansa i zveckanja u toku teturanja.

Podrazumeva se da je kvalitet materijala, kao i kontrola celog procesa izrade ovih varalica na najvišem nivou. Uostalom, to se od varalice koja košta oko 12 dolara u Americi i podrazumeva.

Prvi model koji ćemo predstaviti je Field Mouse (poljski miš), koji je pobedio na velikom ICAST ribolovačkom sajmu u Americi 2011. godine.

mis

U pitanju je neverovatno realistična varalica weedless tipa (nezakačiva, zbog položaja udice). Najbolji rezultati se postižu površinskim vođenjem u vodi bogatoj biljnom vegetacijom. Prilikom vođenja, ovaj miš se izazovno tetura levo-desno, a najbolje je koristiti tehniku "walking the dog" (šetanje psa), kao na ilustraciji gore. To je izvanredna tehnika za lov basa.

Međutim, ukoliko pecate štuku na plitkim vodama, sa obalama pod trskom, u jesen je najdelotvornije optimalno brzo – ali pravolinijsko – povlačenje. Jer miš ne ševrda levo-desno nego, jadan, želi da što brže prepliva na drugu sigurnu obalu.

Sličan ovom modelu je i model Frog (žaba). Radi na sličnom pricipu kao i miš, površinskim vođenjem, najbolje između listova lokvanja i vegetacije.

zaba

Treći interesantan tip je torpedo pod nazivom Blueback Herring. Ovaj neobični površinac ima čak dva propelera, po jedan napred i nazad. Najbolje ga je voditi agresivno po površini, sa povremenim pauzama.

torpedo
 

Modeli Rainbow Smelt bi mogli da budu izuzetno interesantni našim smuđarošima, zbog svog izgleda i akcije u vodi. U pitanju su vobleri suspending tipa (ne tonu niti izranjaju), a unutar tela se nalaze komore sa kuglicama, koje ove voblere čine još atraktivnijim. Izrađuju se u srednjeronećim i dubokoronećim varijantama.

rainbowsmelt

Proizvodi se dva tipa Rainbow Smelt voblera: zakrivljeni Bananabait (gore - idealan za troling) i Jerkbait model (ispod).

Sledeći model je Crankbait (mi ih u žargonu nazivamo "kruškica") pod nazivom Crawfish (rak). Proizvodi se u nekoliko veličina i dubina zaranjanja. Verujemo da bi veliki modeli bili odlični za lov soma I štuke, a manji za basa.

crawfish

U ovom tekstu smo prikazali samo neke modele, tri neobična površinca i tri klasična voblera, tek da vam zagolicamo maštu, a u sekciji Video na našem sajtu možete pogledati fantastične prikaze rada nekih modela u vodi!

Ne znamo da li će ih (i kada) nabaviti neki od naših uvoznika, ali bi verovatno imali solidnu prođu kod nas jer su veoma originalni, a dekori više nego sjajni, i da bi naši varaličari rado imali u svojim kutijama sa varalicama i poneki Livetarget vobler. Ja sam, recimo, jedan od takvih.

Vladimir Jovicki Jovis

Zabranjeno je kopiranje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u