utorak, 22 oktobar 2013 14:24

Varalice za pecanje štuke na površini

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

crazy-crawlerPre kupovine i korišćenja površinaca, bilo bi dobro istaći upozorenje: "Poznato je da upotreba može izazvati ubrzan rad srca, znojenje dlanova, podrhtavanje usana i srčane probleme"! I zaista, teško da bilo koje druge varalice mogu izazvati toliku navalu adrenalina kao površinci! Zašto?

Zabacili ste popera (torpedo, zaru), već dosta puta, ništa se ne dešava... odjednom - eksplozija! Riba iskače, hvata vašu varalicu (ponekad i odozgo!) i u savršenom luku nestaje ispod površine vode! Sve se desilo u trenutku, jer ko je očekivao napad dok varalica miruje na površini, ali ipak brzo dolazite sebi, kontrirate i evo je! Ovo je samo jedan mogući scenario, a ima ih još puno.

 

Površinci za pecanje štuke

 

Površinske varalice (površinci) su grupa varalica koja se razlikuje od ostalih po tome što se koriste i rade isključivo na površini. Vizuelno su najsličnije voblerima, mada nemaju klasični stabilizator (kljun, "paktu"), a akcija im je značajno drugačija od voblera, kao i tehnike same prezentacije.

Za nastanak površinaca najviše je "kriv" bas, koji je u SAD dostigao gotovo kultni status. Kada je bas u pitanju, mogli bismo reći da imamo sreću da ga ima i kod nas (kao i u Hrvatskoj), ali nažalost zbog naše poslovične nebrige, ova sjajna sportska riba se kod nas bori za opstanak, ima ga sve manje i to samo na određenim vodama, koje nisu uvek dostupne ili blizu našim ribolovcima.

Ali, na sreću, osim basa, još jedna riba je veoma raspoložena za "saradnju" i napada površinske varalice jednako agresivno i eksplozivno kao i bas. Naravno, pogađate da je u pitanju štuka! Ova riba je kod nas znatno rasprostranjenija od basa, ima je na mnogo više voda, pa upotreba površinaca često donosi veliko zadovoljstvo i sreću. U vezi sa tim i ovaj tekst će biti posvećen pecanju štuke na površini i tehnikama vođenja površinskih varalica.

pop-r

Rebel Pop-R

 

Površince volim iz najmanje dva razloga: teško se gube, jer se vode po samoj površini, a ako se i zakače, relativno lako ih je otkačiti, napad grabljivice se uvek vidi, a i samo povlačenje površinaca je neverovatno zanimljivo i atraktivno!

Takođe, zbog veoma interesantnog rada na površini vode, mogu biti potencijalni plen koji se štuki relativno retko "servira", pa joj nije baš mnogo „poznat“. Recimo, buka koju stvara torpedo kod brzog povlačenja je neverovatna! I ostale površince odlikuje atraktivan rad i svakojake vratolomije.

Postoji više vrsta i tipova površinaca, a u ovom tekstu ćemo se upoznati sa nekim karakterističnim i najpoznatijim (najefikasnijim) modelima. Zbog stalnih usavršavanja, novih ideja i želje za profitom, broj modela je, naravno daleko veći, a neke od njih ću predstaviti u narednim tekstovima.

 

Poper (Popper, Chugger)

 

Poperi po obliku tela (uglavnom) liče na ribice, ali za razliku od voblera imaju veoma širok prednji deo (čelo, tj. usta). Zbog ovakvog oblika, prilikom povlačenja ili trzaja štapom, istisnu (gurnu) ispred sebe određenu količinu vode uz karakterističan zvuk "plop". To "plopkanje", kao i neujednačeni pokreti popera umeju da štuki budu neverovatno primamljivi. Vođenje popera je relativno jednostavno: kada čujemo karakteristični zvuk, znači da ga pravilno vodimo. Pravi osećaj se stiče iskustvom, ali na sreću, već posle jednog do dva izlaska na vodu, shvatićete kako radi i kako ga treba voditi.

 

 

hulapopper 

Arbogast Hula Popper

 

Postoji puno različitih popera, koji se razlikuju po obliku tela, veličini, ali i obliku prednjeg dela. U zavisnosti od toga, proizvode različit zvuk.

Verovatno najpoznatiji poper, koji je stekao gotovo kultni status je Rebel Pop-R. Štuka ga obožava, pa je već decenijama obavezan u mojoj kutiji sa varalicama.

Osim ovog, poznati su Storm Chug Bug, Rapala Skiter Pop, Arbogast Hula Popper, Heddon Lucky 13...

 

 

Torpedo (Propbait)

 

Svojim oblikom često podsećaju na "cigare", a karakteristično za njih je što na kraju tela imaju pravi propeler! Veći modeli imaju propeler i nazad i napred, a u ekstremnim slučajevima možemo videti modele sa dva propelera pozadi i jednim napred.

 

 

heddon-torpedoHeddon torpeda

 

Torpeda prilikom povlačenja proizvode neverovatan zvuk, voda pršti na sve strane, kao pravi gliser. Što je povlačenje brže i efekat je veći. Ako do sada niste koristili torpeda, trebaće vam malo vremena da uhvatite ritam i pogodite pravu brzinu, a kada uspete, spremite sa na silovite napade, adekvatne akciji koju imaju ovi provršinci. Mogu se voditi ravnomernim povlačenjem, na manjim površinama vode, ili sa pauzama ako je u pitanju veća voda i dalji zabačaj. Udarci štuke na torpedu su veoma agresivni, a mogući su u fazi mirovanja, ali i kada se torpedo kreće.

Najpoznatiji je svakako Heddon Torpedo, a tu su i Rapala Skitter Prop, Yo Zuri Arms Swisher, Cotton Cordell Boy Howdy i drugi.

 

Zara, cigara (StickBait)

 

Zare pripadaju grupi površinaca koji nemaju ni propeler, ni usečen prednji deo, niti bilo kakve dodatke na telu. Međutim, kada se vode po površini vode dobijaju fantastičnu zmijoliku akciju. Ovo se postiže trzajima vrhom štapa, a zara sama usled inercije pravi pokrete levo-desno. Ovaj način prezentacije se naziva "šetanje psa" (Walking the Dog), jer duhovito podseća na način na koji cimamo psa koga vodimo na povocu. Kod ove tehnike je postizanje pravilnog ritma od krucijalne važnosti, pa je potrebno određeno vreme za savladavanje. Kada se pravilno savlada, štuka će napasti zaru sa punim poverenjem, tako da su udarci mogući i u fazi mirovanja i u fazi kretanja. Ima više modela Stick Bait varalica, ali je možda najpoznatija Heddon Zara zbog koje smo sve varalice tog tipa prozvali „zarama“.

 

zara

Heddon Zara

 

Tehnike vođenja, boje i dekori...

 

Bitno je napomenuti da ove podele po "grupama" treba samo uslovno shvatiti, jer postoje različiti modeli površinaca koji su pravi sublimati najboljih osobina popera, zara, torpeda. Jednostavno, svi se trude da ponude nešto novo i drugačije, pa su moguće svakojake kombinacije.

Za sve površince su, kao što sam već naglasio, karakteristični veoma neobični pokreti u vodi, pa je relativno teško objasniti početnicima kako da ih pravilno vode i šta sa njima da rade. Tekstualno objašnjenje može ponekad da deluje zbunjujuće početniku, ili da deluje suviše komplikovano, mada su sve tehnike relativno jednostavne za savladavanje, pa je izuzetno poželjno naći nekog iskusnog kolegu, koji bi bio voljan da na nam na vodi demonstrira različite tehnike. Zanimljivo je i to da se napad veoma često događa dok pravimo pauze u povlačenju, a naš površinac mirno leži na površini vode, ne radeći ništa! Zato, nemojte u takvim trenucima gubiti koncentraciju, već se baš tada spremite za akciju. Kada primetite napad štuke, sačekajte sa kontrom trenutak - dva, pa onda kontrirajte. Prerana kontra će rezultirati gubljenjem ribe, jer ova nije ni stigkla da zgrabi površinca, a vi ste joj ga smakli bukvalno sa usta. Stvar je u tome što ćemo gotovo uvek videti napad, jer je na površini, ali to ne znači i da je štuka uzela varalicu. Sačekajte da varalica nestane ispod površine vode, pa kontrirajte.

Obzirom na to da sada lovimo štuku, a ne basa, neka vrsta zaštite od kidanja strune zubima je neminovna. Ja retko koristim klasičnu sajlicu, jer mi ponekad kvari akciju varalice, već najčešće kevlarski predvez ili neki hard mono predvez.

Još jedna jako važna napomena: rezultate ćemo postići u toplim letnjim mesecima. Ovo su varalice koje se koriste isključivo u topl(ij)oj vodi, kada sve vrvi od života, pa je i štuka dovoljno agresivna i spremna na napad na površini.

Sa korišćenjem površinaca možemo početi već u kasno proleće, pa ih koristiti do jeseni, ali pravu ubitačnost će pokazati tokom juna, jula i avgusta. Najbolje vreme za bacanje površinaca je rano jutro ili sumrak, mada sam uspevao da prevarim po neku štuku i usred podneva, ako je oblačan dan, ili nad vodom postoji "debela" hladovina nekog drveta.

Boje i dekori su posebna priča, svako ima neke svoje favorite. Ja po pravilu bacam drečavije dekore ("drečavce"), mada svakako treba probati i sve ostale kombinacije. Međutim, kod pecanja površincima, često se sve svodi na lični afinitet.

Na kraju, želim da vam predstavim još dva površinca koje teško možemo svrstati u neku kategoriju. U pitanju su toliko neobični modeli, da zaslužuju neku reč više.

 

Heddon Crazy Crawler je neverovatan model, sa pravim pravcatim krilima! Kada krenemo sa povlačenjem, ova metalna krila se rašire, počnu da stvaraju otpor u vodi, a "kroler" počne da pliva kraul stilom! Mislim da ne postoji varalica koja je vizuelno atraktivnija od ove!

crazycrawler

 

Na kraju: Arbogast Jitterbug, moj favorit broj 1!

 

I ovo je neverovatno atraktivan površinac. Lako se vodi, gega se levo-desno, pravo čudo! Na njega sam jako dobro prolazio, mogu reći da sam najviše štuka prevario baš na Agbogastov Jitterbug (Džiterbag)!

 

jitterbugarbogast-jitterbug

U sledećim tekstovima, kako se bude bližilo leto, predstaviću vam i neke druge modele i njihove neobičnosti. Lepa stvar je ta, što se većina ovih varalica može kupiti kod nas, pa to u startu olakšava celu stvar.

Takođe, skrećem vam pažnju da je Trofej u sekciji "Varalica" (gde postoji stotinak tekstova samo o varalicama - klikni na plavi link pa biraj!) već pisao o nekim modelim površinaca, gde možete naći jako lepo i detaljno objašnjene tehnike vođenja i karakteristike skoro svakog pojedinačnog modela pomenutog u ovom tekstu.

Vladimir Jovicki Jovis

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u