utorak, 22 oktobar 2013 19:15

Som na varalicu zimi – nije nego!

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

stop trofejVruća tema za hladne dane – radi li som zimi, po ledenoj vodi? Ihtiolozi kažu: ništa tamo do proleća, dok ga ne pokrenu nadolazeće vode, čija je tempratura prešla bar 8 stepeni.

Ali neki ribolovci, i to isključivo varaličari, tvrde da su upecali ne tek po kojeg, nego više somova, i to apsolutno sportski, varalicom za usta, u januaru, na minus dva napolju a u vodi plus dva! Da li je to moguće?

Pretpostavimo da ste krenuli da lovite smuđa, jer ako kažete da ste krenuli na soma... onda ni tekst a ni sajt nisu za vas, jer ovo je posvećeno sportskim ribolovcima! Znači, pošli ste na smuđa, a i alat vam je takav. Džig glave nešto teže, jer je smuđ još daleko od obale, na dnu. Hladna je voda, ledena - sklonio se dalje, u dublju. Namontirali ste mekane silikonce, neke tvisterorepe modele kojima rep landara i pri najmanjem strujanju – Delalande Sandre, Orka Sirena, Mister Twister Sassy Shiner... Džigujete kao što je i vreme napolju: lenjo, usporeno. Sporo, sporije, najsporije  - zimske čarolije. I varaličarske vragolije. 

Tražite ga, bacate, bacate... uzalud – ništa. Premestite se, pa nanovo...

Kad, u jednom trenutku, kao da je nešto udarilo? Ili ste zapeli za nečiji najlon? Ili vam se pričinilo? Niste sigurni, pa ponovite hitac. Na istom mestu opet isto, kao da jeste... ali nije. Bacite ponovo, ništa – omanuli ste spot. Bacite četvrti put, ili peti – svejedno – kad TUP. Traljav udarac, ali udarac – a vi traljavo kontrirali. Smrznuti ste, nije ni čudo.

E nećeš ga majci više! Odlučni ko Roki u 15. rundi, koncentrisani do bola, povlačite istim pravcem, po samom dnu. Op, nešto je zapelo! Riba – nije riba?! Niste sigurni. Nešto vučete, ali ne bori se kao riba, ne nabada, nego ide ko krpa...

Ide, ide... i na pola puta otpadne!

Od sledeće kontre stao vam sat na ruci! Ali imate ga – ma šta da je! Kroz desetak sekundi na obali je... som! Prihvatili ste ga gripom i spustili na sneg. Ne možete da verujete – som iz ledene vode. Nije baš som za slikanje, jer je neki pubertetlija, još se ni ne brija – to jest jedva da ima brkove – ali je prvi! Fotografišete ga, tvister mu viri iz usta, a on ne mrda. Vraćate ga. Uhvati – slikaj – pusti! Valjda se u vodi otkočio, ledeni vazduh nije mu baš prijao, sav se jadan skočanjio.

Bacate i dalje, imali ste još jedan udarac... i kraj. Više se ništa ne dešava, a i hladno vam je. Noć će, a vi se pridržavate zakona – noćni ribolov je zabranjen. Odlazite kući, palite kompjuter, pa direkt fotka na forum. Ma šta forum – na forume, na sve gde ste registrovani, da svi vide somče nazvano „krunski svedok“. A najpre onaj Jovanov.

Iskusan ribolovac zna tačno šta se dogodilo: naš smuđaroš je slučajno nabasao na krtog soma. Neiskusan, od kačenja težim džigom po krtogu mislio je da su udarci. I jesu bili udarci – ali ne od ribe, nego po ribi! Kako je više puta bacao i kačio, neke je i pošteno udicom potkačio – povukao iz krtoga. Uglavnom, razbio je krtog i uzbunio usnule somove. Bunovni, nisu znali šta se dešava, pa su se uzvrpoljili. Jedan je čak nesretni mališan i udicu napao – a ostali su lenjo, nevoljno, otplivali. Za nekima je po vodi ostajao crvenkasti trag...

Postepeno su se, neki, vratili na legalo ali mnogi i ne - nikad više - i ponovo poslagali ko sardine u krtogu. Ali vratio se i naš junak! Sutradan je bio koncentrisaniji – upecao je dva, jednog opet za usta a jednog je pre toga slučajno zakačio za stomak. Vratio je oba, čak i onog potkačenog, ozbiljno ranjenog – obilno je krvario po snegu. Ali tek posle slikanja. Jer on je C&R Spinner. A već i onako ne jede ribu. Imao je takođe prvo nekoliko traljavih "udaraca" i par otpadanja. Sve u svemu, dan za pamćenje. A sa fotografijama DVA somčića ponovo je glavni dasa na forumu, autoritet za soma, bre. Čik sad Jovanove, napiši išta ako smeš!

Smem! Vidite da smem! A takvima poručujem: pravi ribolovac zimi ne peca soma – ako je džentlmen. Ako je sportski ribolovac u širokom luku će zaobilaziti takva mesta. Ali ako je nesportski, ne da će ih zaobilaziti već redovno obilaziti.

Som zimi – ajde!

Naravno, svako takav „peca po zakonu“. Znači, nije krivolovac. Ali striktno se pridržavati propisanih pravila i važećih normi nije dovoljno – treba se pridržavati sopstvenih moralnih načela. Njih ispoštovati je neuporedivo teže. A pobediti samog sebe najteže!

Ali kako, kad na forumu svi kliču: bravo majstore, svaka čast, tooo brateee... i na Fejsu lajkuju. A najtoplije čestitaju kolege na onim forumima koji se diče znakom „Stop ribokrađi“!

Dragan Jovanov Glod

www.trofej.info

P.S.

Svaka sličnost sa stvarnim likovima je namerna!

Lajkuj nas na Facebook-u