sreda, 23 oktobar 2013 00:02

Mladica i varalica - zimski ribolov

Ocenite ovaj članak
(22 glasova)

cofNastupanjem zime bijela riba, glavna mladičina hrana, sve manje je aktivna u traženju hrane i uglavnom se skriva u podvodnim žilama drveća, među ili ispod sedara, kreće se tek povremeno, i to samo u najtoplijem dijelu dana.

Voda je tada najtoplija u većim dubinama - tamo zimu provodi bijela riba. Iako mladica veoma dobro podnosi hladnu vodu, čim se temperatura vode spusti ispod 5 stepeni Celzijusa i ona potraži nešto toplija mjesta. Ukoliko ih pronađe - počinje lov, ukoliko ne - „umrtvi se“, i većinom miruje, čekajući naznatno povišenje temperature vode. Fiziološki procesi svih riba prilagođavaju se hladnijoj vodi, a metabolizam se postepeno usporava.

U ovo vrijeme nema više nikakve migracije riba prema gore ili dolje - sve su u zimskim staništima. Jedino se pastrmka, već izmrešćena, lagano spušta niz vodu... Mladica je takođe već zauzela stalna zimska staništa, povukla se kada i bijela riba. Čim se bijela riba pokrene u traženje hrane, u lov kreće i mladica. Prikrada se lagano i zauzima pogodna mjesta za lov, da bi u odsutnom momentu napala. Pošto sve rjeđe nalazi uobičajeni zalogaj, gladna mladica je primorana uzimati i ono što, u vrijeme izobilja hrane, ne bi uzela, pa postaje i neopreznija i, što je najbitnije, dugo se zadržava na lovnim područjima - za razliku od toplijih mjeseci kada brzo nešto zgrabi i više nije zainteresovana za lov. Upravo zbog toga, a i zbog „ljubavne idile“ koja se sprema u danima januara, mladica je najspremnija za lov u ovome mjesecu, naročito oni krupniji primjerci.

Dakle, u decembru treba biti uporan u lovu krupnih mladica.

To je veoma hladan mjesec, sa niskim temperaturama, kako vazduha tako i vode. Ukoliko su temperature vazduha više stepeni ispod nule, od lova nema ništa (mladica miruje, a i karike na vašim štapovima se lede). Znači, treba čekati onaj trenutak kada temperatura vazduha počne rasti i dođe bar do nule. Mladica to veoma dobro osjeti i sigurno će poslije hladnoća izaći u lov. Pošto je voda u takvim uslovima veoma bistra, mladica lako uočava odblijeske i pokrete, te treba biti veoma tih i oprezan. Od mamaca, u takvim okolnostima, najbolji je keder (na rijekama gdje je takav lov dozvoljen - a nije nigde!) jedno i zbog toga što tada love najkrupnije mladice (a one neće baš juriti, ni kada su najgladnije, za malim zalogajima), a drugo, voda je bistra i mladica lako primijeti vašu varalicu. Vrijeme lova je lako odrediti, ako je mjesec hladan i zaista zimski. Ne treba zaboraviti, rana jutra i kasni sumraci su vreme kada mladica dobro lovi, bez obzira na godišnje doba (osim kada pada kiša - tada sigurno miruje). Međutim, vrijeme pravog lova u ovome mjesecu su sredine dana, kada malo otopli. Ako otopli pred sumrak ili u toku noći, mladica tada lovi. Znajte, sledeća dva do tri dana je sigurno nećete naći. Naime, ona zna zimi i duže da ne lovi, ako su hladnoće velike ili snježna voda, kada zna da ne lovi i po sedam, pa čak i više dana. Uhvatiti momenat poslije toga, kada ona lovi, je zaista sreća.

Mladicu tada treba tražiti u dubinama virova, pored kakve sedre, ovećeg kamena, bilo kakve prepreke ili zaklona, takođe na dubljim dijelovima izlaza vira, tzv. žanjevima, gdje ona zauzima poziciju za lov.

Zbog bistrine vode, od mamaca za krupnu mladicu, a to su one preko 10 kg, najbolji su spužvane imitacije peša ili drugih riba. Peša koristimo tako da ga bacimo poprijeko uzvodno, pustimo ga da potone i samo držimo štap u vis, spremni da kontriramo, i ne namotavamo mašinom. Vodeni tok zanosi imitaciju peša i on skakuće po kamenju na dnu, i u takvim situacijama najmanje izaziva podozrenje mladice, te tako prevari i one krupnije primerke. Inače, suvišno skakutanje budi sumnju kod mladice i često je odvraća od zalogaja.

Sledeći mamac koji bih preporučio za krupnu mladicu su silikonske imitacije raznih vrsta riba. Ovaj mamac, ako je korektno napravljen i vodi se lagano, lelujavo, može veoma uspešno prevariti mnoge mladice, pa i one kapitalne. Francuski mamci pod nazivom Sossy su naročito efikasni.

Što se tiče raznih voblera, čini se da krupna mladica usred dana, kada je najčešće u lovu, lako primijeti varku, i zaista je malo tako dobro urađenih voblera koji će to moći. To ne znači da nikad ne treba koristiti vobler, već da treba znati odabrati model i adekvatnu boju, i pravilno ga vući.

Najsigurniji mamac za lov mladice usred dana, kada ona lovi u ovom mjesecu, svakako je cof. Cof je, rekao bih, i jedini mamac koji mladica uzima i onda kada je sita. Cof ima još jednu prednost - jeftin je, pa kada ga otkinete nije toliki finansijski gubitak. Jedina mana cofa kao mamca je što ga uzimaju pretežno manje mladice, do desetak kilograma, ali ga one zaista često napadaju, i to na svim rijekama i dijelovima tokova. Boja cofa je veoma bitna i presudna je u lovu. Ona može da varira od rijeke do rijeke, pa naći boju cofa koju najčešće uzima na određenoj vodi je zaista veliko umeće. Nije baš da velika mladica neće nikada zgrabiti cofa, ali on mora ispunjavati određene uslove - adekvatnu veličinu i boju, tj. imitaciju odrasle paklare.

Ukoliko ima uslova da u sumrak i u svitanje probamo loviti mladicu, onda metalna kašika - blinker (Dr. Heinc, Efcet ili druge) može ponekad biti dobar izbor.

Bitno je da pribor i oprema budu usklađeni uslovima lova. Pošto je ovo mjesec kada je obala obično bijela od snijega, bijeli čaršav prebačen preko odijela može biti presudan u lovu ove oprezne ribe, naročito ako je voda manja. Najlon ne bi smio biti, a i nema potrebe da bude deblji od 0,35 mm.

Nakon obilnog snijega, u ovome mjesecu zna i otopliti. Svakoje otopljavanje dovodi do topljenja snijega i do porasta voda. To mladica odmah „registruje“, te uoči otopljavanja, kreće u lov, i tada je veoma proždrljiva. Veća mladica prije osjeti skok temperature i počinje loviti prije manjih primjeraka, koje završavaju lov u toku same promjene. Kada već počne doticati voda od otopljenog snijega, tzv. snježna voda, mladica se povlači na zaklonjena mjesta i ne pomišlja više na lov, te je onda ne treba pokušavati loviti, čak i ako su vremenske prilike dobre za lov. Uvijek treba prvo gledati na karakteristike vode, pa tek onda na vremenske prilike. Mladicu donekle plaši mutna i velika voda, i u takvim okolnostima samo će tražiti dobar zaklon u priobalju, pa na lov i ne pomišljajte. Usporeni proces varenja je kada je voda snježna i hladna, tako da po više dana ne osjeća glad. Međutim, ako takva voda potraje više dana, mladica ogladni, ali u lov kreće kada se voda počinje bistriti. Tada je treba potražiti - voda još uvijek (relativno) mutna i lakše se da prevariti.

Skrećem vam pažnju na bitnu stvar o kojoj možda i ne razmišljate, ili mislite da nije tako važno: odbljesak sa svetlucavih štapova i čekrka može uplašiti vašu „mladicu života“. Zato je bolje koristiti pribor mat boje. Kao što morate biti nečujni u lovu mladice, tako ničim drugim ne smijete skrenuti pažnju i učiniti sumnjičavom ovu veoma opreznu ribu.

Mladicu ne lovi nakinđureni ribolovac - mladicu ulovi tihi nevidljivi lovac.

Slavko Čamber www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u