sreda, 23 oktobar 2013 00:46

David Fritts - taktika šampiona

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

1 David Fritts Rapala

Titula “kralj dubokoronaca” data je Davidu Frittsu od basista koji su se dugo divili njegovom umeću i pokušavali da ga pobede na takmičenjima. On je svakako zaslužio taj naziv, godinama teško radeći i eksperimentišući da bi napokon izbrusio svoj sistem lova basa dubokoroncima. Bez obzira na njegov već legendarni ugled, on je ostao tih i skroman. Većinu onoga što basisti znaju o njegovom pristupu ribolovu su napabirčili čitajući, promatrajući ga u akciji ili postavljajući pitanja onim koji su pecali sa njim. Za njega pričaju uglavnom njegovi dubokoronci, ali nam u retkim momentima otkrije i neku svoju tajnu. To su tek “parčići zlata” koje nam, u mrvicama, dobacuje, pogotovo kada počnemo da ga davimo o metodama njegovih observacija. Ima već nekoliko godina kako pišemo o njegovom umeću lova dubokoroncima, tako da ovaj tekst možete smatrati svežim gorivom kojim ćete upotpuniti vašu veštinu baratanja tim mamcima.

JUREĆI RIBE ZBOG UŽITKA
Kada popuni normu na takmičenju on odlazi u lov na “debelog”, koji će mu podići skor za koji stepen više. Za njega je normalno da potraži obećavajuća polja trave i lokvanja, ili neki drugi zaklon, kao što su granje ili panjevi. Tipična dubina je od 2 do 3 m. Zatim traži promenu u strukturi dna ili džepove u travi, ili nekom drugom zaklonu, i peca u tim područjima novom DT Rapalom (na slici) ili ponekad Shad Rapom dubokoroncem. Boja varalice često je Baby Bass zato što smatra da privlači najveće basove u okolini. “Oni jedu svoje” - kaže David, pa tako taj dekor postaje obrazac za lov velikog basa.

KAKO GA GUTA
Kad peca bilo kojim dubokoroncem, Fritss strogo obraća pažnju kako je prva riba udarila! Ako je kod prve ribe cela varalica u ustima, ne menja ništa ni kod varalice ni kod načina prezentacije. Ali, predpostavimo da konstantno mota u momentu udarca i riba se ubode samo na zadnju trokraku... On tada često promeni boju mamca ali ne i veličinu. Pretpostavka: riba je uzela mamac, ali sa oklevanjem.
Ako pauzira, cima, ili na neki drugi način vodi mamac, mnogo je teže odrediti stepen motivacije ribe.

KAD SE USPORI AKCIJA
Ako ulovi mnogo basova na određenu varalicu na određenom mestu tada on obrati striktno pažnju na to kako će se taj obrazac pokazati i narednih dana. Ako se vrati na isto mesto a napadi se proređuju, smanjiće veličinu mamca. Drugim rečima: ako uhvati lepog basa na polju trave, tada će potražiti slična polja na istoj vodi. Ako ne uspe ponoviti uspeh kao na prvom mestu, na novom će nastaviti pecanje manjim voblerom. On to radi, iako manji vobler pliće roni. Na primer, recimo da je uhvatio ribu na DT16 prvog dana. Kad se sutradan vrati na to mesto, ako riba slabije rati, Fritts će mesto odraditi sa DT10. Manja Rapala će roniti pliće, ali on zna da će se bas, u velikom broju slučajeva podići za manjom varalicom (kod nas bi to bilo ovako: bacajte DT10, a posle DT6, jer su naše vode pliće a basovi manji - op. ur.).

PRILAZ MOŽE BITI KLJUČ
Sledeći faktor na koji obraća pažnju je pravac iz kojeg prilazi mestu. Čak i da ne ulovi mnogo (ili ništa?!), on se često protivi odustajanju od “mesta koje obećava” (ili onog koje je bilo dobro pre) posle samo jednog prolaska. Čak i kad je temeljno pretražio mesto, on često menja pravac prilaska mestu, i daje mu dodatnu šansu da se pokaže - Fritts je veliki vernik u snagu voblera koji prilazi ribi iz različitih pravaca! Uprošćeno govoreći: ako misli da negde ima ribe, spreman je ostati na tom mestu mnogo duže od većine ostalih.

UPOZNAJTE MESTO
Veruje da je put uspeha u “intimnom” poznavanju mesta ili pontecijalno dobrog mesta. Jedno je baciti brz pogled preko vode i tražiti aktivnog basa na površini. Takve aktivnosti određenim danima ima isuviše pa, pogotovo dobrim ribolovcima nije problem napuniti čuvarku.
Fritts provodi koliko god vremena je potrebno da bi upoznao novi teren. On poznaje efektivne uglove pod kojim treba zabacivati, kao i kada i koju varalicu potrebiti, da bi se doprlo da basa na željenoj dubini.
David Fritts je, kao i ribe koje lovi, kompleksna ličnost i vrlo interesantan lik za proučavanje. Zbog svoje takmičarske prirode on će uvek zadržati par trikova samo za sebe. Ali Vi možete upotrebiti neke njegove cake da bi poboljšali i unapredili vlastito pecanje. Ovo su bile neke od tih “bas” caka...

“Rapala”
(Najveće basove u Evropi možete upecati u toploj Španiji - na slici dole je bas sa Ebra)

 

2 Bass Trofej Ebro 1

Lajkuj nas na Facebook-u