sreda, 10 septembar 2014 12:31

Kap krvi za vidovitog u jesen

Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Na vidljivost boja najviše utiče prozirnost vode, zatim uglovi pod kojim prodire svetlost, tj. da li su zraci kosi ili vertikalni, potom da li je površina vode mirna ili ustalasana (da li se sunčevi zraci rasipaju ili ne), da li u vodi ima planktona (ako ima mnogo, voda je mutna), od jačine svetlosti (oblačno, sunčano) i naravno od doba dana. No, bez obzira na sve ove faktore, generalno se može reći da se sa porastom dubine iz spektra prvo gubi crvena boja, pa oranž, zatim žuta, potom i zelena, i na kraju plava. Do koje dubine će koja boja “trajati” sve zavisi od nabrojanih faktora ali će se tim redom gubiti iz spektra.

Opet, neke ribe vide bolje neke lošije, ali nas ovde zanima smuđ, a za njega znamo da je “vidovit” - vidi on dobro i u sumrak. Uostalom, nema on džabe biserne oči. Mnogi ribolovci su skloni da zanemare značaj dekora, ali ko se ozbiljnije posvetio lovu smuđa itekako uvažava boje i dekore, tako da tačno zna koje varalice kada treba koristiti, tj. u kojim dekorima.

Najviše se koriste mamci od meke plastike, najviše se džiguje, najviše je boja i dekora među silikoncima. Ja tu baš ne vidim potrebu za (pre)velikom paletom, jer se uglavnom džiguje, a to znači: u dubini. Značaj boja proporcionalno opada sa dubinom, pa zar nije smešno koristiti recimo po zimi oranž ili crveno ako znamo osnovno univerzalno pravilo: tople boje - topla voda, i obrnuto. Leti da, ali ne ako je velika dubina, jer nema svrhe - ne vidi se! Iz istog razloga ja nemam voblere GFR a da su Deep Runneri. Crveno/žuti su mi ili srednjeronci ili plitkoronci, ali su mi stoga skoro svu dubokoronci ili žuto/zeleni ili plavi. Iz tog istog razloga nemam belih voblera za smuđa - to je boja za hladnu vodu, ali onda koristim bele silikonce a ne voblere. Tada se varalica vodi sporo, a svaki vobler je za zimu “prebrz”. Ali u jesen nije...

Jesen je rajski period za pecanje! Sve ribe se pomame u potrazi za hranom - sprema se zimnica. Tada smuđa može biti svuda: u dubini, na površini, na “polovini” - čas je tamo čas ‘vamo. Ne važi više ono letnje pravilo: noću, ili u svitanje i sumrak. I područje gde se nalazi se menja, a menja se i način kojim ga lovimo, menjamo i varalice, ali ne menjamo dekore. Tako ja za septembar gotovo isključivo koristim ili SFC ili FT dekor, znači žuto/zeleno sa crnim štraftama ili tufnama i crvenim “aplikacijama” (oko, ili rep, ili...), sve jedno da li silikonac da li vobler. Rekoh “gotovo isključivo” jer se nikada ne zna. Stoga uvek imam u kutiji i po koju GFR glavinjaru ako je potrebno brže povlačenje, tj. provociranje. Ali vobleri su mi svi “tigrasti”, kao i ostatak silikonaca. Ipak, pošto sam se naučio pameti, uvek nosim i sedefasti River 2 Sea. Znači: Stormove Rippin Shad (GFR) i Jigging Shad (FT) nikad ne vadim iz kutije, kao ni River 2 Sea Bottom Wallker (sedefast i beli) - tim silikonskim varalicama najviše verujem! A što se voblera tiče, kako koji... ali uvek u istim dekorima.

Pored klasičnih SFC (Silver Fluorescent Shartreuse) i FT (Fire Tiger), preporučujem i nešto “blaži” dekor - P (Perch - bandar). Zeleni bandar koji ima crne pruge je odličan dekor, stoga gotovo da nema firme koja ga nema u svojoj paleti.

Možete koristiti i crno/žute voblere, ili braon/žute ili braon/crvene itd, ali verujte mi da je za jesen žuto/zelen dekor dovoljan. Ali zašto svi imaju po neki crveni detalj?

Tekst sam naslovio “Kap krvi” ne bez razloga. Naime, po nekima crveni detalj asocira napadača da je plen ranjen, da krvari. Recimo Rapala je još 2007. lansirala paletu dekora koju je nazvala “Bleeding”. Kao svi ti vobleri “krvare”?! U stvari, stavila je crvene kljunove i iza škrga ucrtala kapi “krvi” i namontirala crvene udice?! Meni je to skroz bez veze, nepotrebno - ali tržište traži “nove proizvode koji su zasnovani na novim saznanjima”. Ako je tako, šta je sa starim znanjima, koja kažu da se crvena boja prva gubi iz spektra? Zar nije nelogično što sada Shad Rap Deep Runner koji roni zdravo duboko - “krvari”? Zar će se “krv” u dubini videti? (Na slici je taj “krvareći” vobler treći od gore.) Zar nije logično da plitkoronci i srednjeronci “krvare” ali ne (i) dubokoronci?

Opet, Deep Jointed Minnowstick, Stormov model (drugi na slici) ladno roni preko tri metra. Ni njemu nisu potrebne kapi krvi ni crvene udice, ali neka...

A Rapale X-Rap, koje rone nešto  pliće, nemaju crveni kljun? I ne treba im - i ovoliko crvenila je sasvim dovoljno... ako se i to vidi na dubinama do kojih stižu (na slici prva od gore).

krv

Nekad je Rapala imala model koji se zvao Fat Rap Extra Deep Runner i koji su imali ovakve crvene kljunove! Danas nema tih dubokoranaca, ali zar nije bez veze farbati nešto u boju koja se ne vidi?! Recmo, ovaj Rapalin Tail Dancer je baš ono što treba za jesen, dekor pravi, roni duboko, a to što ima malo oranž/cvenih detalja – ne mari. Ukoliko crvenilo baš i ne privuče smuđa možda će upecati nekog varaličara.

krv-0

Poodavno je poznato da cilj nije više samo zaintrigirati grabljivicu nego i ribolovca. Tako da bi sad trebalo da, kao, kupujem “bleeding” dekore?! Ja neću - a Vi?

I tako, sve manje lovim voblerima ali ih povremeno provozam, sve u nadi da će se pojaviti opet neki ranga Shad Rapa, Coundowuna i Nils Masterovog Invinciblea, ali mrka kapa - sve je Deja Vu.

Ali je zato kod varalica od mekane plastike prava revolucija - tu se treba snaći, tu treba pronaći. Hiper ponuda silikonaca zahteva znatno vreme da bi se otkrili najbolji. Priznajem da me to sve više privlači, iako sam nekada bio zakleti vobleraš. No, Panta rei!

Sve teče! Sve se menja, pa tako i svet mojih favorita: nekad skoro samo vobleri, danas tek poneki - ali zato sve više novog silikona. Ipak, vobler neće nestati iz mojih kutija - ima dana kada je on efikasniji od svakog silikonca, a to je naročito izraženo u jesen.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u