nedelja, 16 februar 2014 17:21

Canon EOS 1200D

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Tehnologija u naše vreme napreduje ogromnom brzinom koja se ne smanjuje, naprotiv - ubrzava se! Canon je upravo predstavio svoj najnoviji DSLR fotoaparat, koji je svrstao u tzv. "entry level" kategoriju. Međutim, karakteristike ovog aparata bi do pre samo neku godinu bile rezervisane za aparate visoke klase (High end), ali danas ih nalazimo u modelima namenjenim početnicima.

Canon EOS 1200D (za američko tržište T5) je naslednim modela EOS 1100D i poseduje APS-C CMOS senzor rezolucije 18 Mpx. Dimenzije senzora su 22,3mm x 14,9mm. Sa ovom količinom megapiksela, mogu se napraviti fotografije rezolucije 5184 x 1728p.

Procesor je dokazani Canonov DIGIC 4 visokih performansi, sa kojim ovaj fotoaparat postiže visok kvalitet fotografija u lošim svetlosnim uslovima. Raspon ISO vredosti se kreće od 100 - 6400, a može se povećati do 12800.

Brzina zatvarača se može menjati od 30 do 1/4000 sec, a autofuksni sistem ima 9 tačaka, raspoređenih po celom vidnom polju. Za amaterske potrebe, ovo je više nego dovoljno. Podestimo se, prvi modeli DSLR aparata su imali svega 3-5 autofokusnih tačaka.

EOS-2

EOS-3

Ovim fotoaparatom možete snimiti seriju fotografija brzinom od 3 frejma u sekundi, što je standardna brzina za ovu klasu aparata, ali je amaterima u najvećem broju slučajeva dovoljna za hvatanje nekih bržih pokreta i snimanje akcionih scena.

Tražilo je svetlo i pokriva 95% vidljive scene. Na zadnjoj strani aparata se nalazi TFT LCD ekran dijagonale 3" (7,6cm) sa 460.000 tačaka, što je dovoljno za kvalitetan pregled fotografija, odnosno video snimaka.

Kao što je već uobičajeno za aparate ove klase, u ponudi je nekoliko predefinisanih modova: portret, pejzaž, sport, noćne scene, ali oni nešto kreatvniji mogu koristiti i ostale standardne postavke, kao i potpuno manuelni mod.

Uz snimanje fotografija, ovim aparatom možete snimati i video scene u Full HD kvalitetu (1080p). Rezolucija video snimaka se može menjati, a najviša je 1920 x 1080p, uz brzinu od 30 frejmova u sekundi (fps).

Kada je u pitanju softver ovog aparata, uz mnoge standardne funkcije, možete pregledati i uputstvo sa korisnim savetima i uputstvima o korišćenju aparata, snalaženju u menijima i karakteristikama. Ovo je veoma korisna opcija za početnike i korisnike koji bi hteli da izvuku više iz svog aparata. Tu je takođe i prateća aplikacija za mobilne uređaje, a može se koristiti na iPhone, iPad i Android mobilnim uređajima.

eos-1

Ukupno posmatrano, reč je o veoma upotrebljivom aparatu, koji će potpuno ravnopravno moći da koriste i početnici i nešto iskusniji korisnici. Opcija ima i više nego dovoljno, pa će svako imati dovoljno mogućnosti da iskaže svoj kreativni potencijal.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u