utorak, 28 januar 2014 21:54

Velike ribe – fotomontaža i(li) fotošop

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Danas, u digitalnoj eri, kada je informatika svemoćna, i ribe su sve veće i veće. A političari sve lepši i lepši. Recimo, predizborna kampanja, kad će nas sa svih strana gledati nasmejani likovi sa plakata i bilborda, bez ijedne bore ili sede vlasi, preplanuli i podmlađeni toliko da čovek prosto mora da glasa za njih.

Zaista, šta je fotomontaža a šta fotošop, jer mnogi mešaju ta dva pojma. Stoga ću pokušati da im što plastičnije pojasnim na nekoliko primera. Najviše na fotografisanim ribama, jer tu mnogi ne razlikuju fotomontažu od fotografije načinjene širokougaonim objektiv i vešto kadriranoj.

Klasična fontomontaža je kada dve ili više fotografije slepimo u jednu, ili sa jedne fotke odstranimo nepotrebno. Recimo, često sam od tehničkog urednika zahtevao da „isfrajštenduje“ (iseče) nešto u pozadini. Naprimer, čovek drži štuku upecanu na Begečkoj jami, a iza njega se vidi beli „smederevac“. A slika se prosto ubila za naslovnu... samo da nije tog bačenog šporeta. E, onda se u fotošopu taj šporet eliminiše, jer je Adobe Photoshop program namenjen za obradu fotografija: kropovanje, isecanje, dodavanje ili brisanje, oštrenje, regulisanje boja itd. Da li je to fotomontaža?

Nije! U stvari, bukvalno jeste, jer fotografija ne odražava stvarno stanje na Jami – nema šporeta. A opet i nije, jer nismo nikoga prevarili, ribolovac i štuka su tu, jedino nema suvišnog šporeta u kadru.

Ali ovo npr. jeste klasična fotomontaža – čista nameštaljka (kliknite na zaplavljeni link pa vidite). Tu smo svesno hteli da se malo poigramo, ali opet ne da nekoga prevarimo, nego samo da se našalimo – jer objavljeno je aprilskom broju. Stoga smo ribetinu skenirali iz časopisa (tekst o nekom idiotskom horor filmu) a na tela ljudi sa originale slike nasadili naše glave. Eto to je klasična fotomontaža, tj. (foto)nameštaljka.

Ali šta je ovo? To nije ni fotomontaža ni fotošop obrada, nego vešto načinjena fotografija. Tako je Olivier Portrat, moj drugar, kadrirao da se čovek koji drži soma (ne toliko velikog – vidi se po vobleru) na leđima ne vidi, i kad iskoči sa sve somom voda pršti – slika se „rafalno“ (više frejmova u sekundi). A „žrtva“ stoji dalje i glumi strah. Između njega i soma u prvom planu ima skoro metar rastojanja, pa som izgleda veći i kao da guta ribolovca. A to nema blage veze s istinom, jer sam sa tim Nemcem koji je glumio žrtvu kasnije u zdravlje popio nekoliko krigli piva u restoranu „Belavista“, u Mekinenzi u Španiji – živ je i zdrav i dalje peca somove na Ebru, ne boji ih se. Taj Nemac je bio i na naslovnoj „Trofeja“.

Boje-trofej

No, novinarska zloupotreba bila bi kada bih lansirao priču kako somovi zaista napadaju ljude, i potkrepio „argumentom“, recimo upotrebio tu fotografiju kao ilustraciju. Ali ukoliko istu fotku pustimo tek atraktivnosti radi, to niti je prevara niti laž. Jednostavo, poveća se tiraž! Jedino će oni koji samo slike gledaju a ne čitaju ostati u zabludi. Ali šta drugo mogu nego da senzacionaličkim fotografijama i OVAKVIM provokativnim naslovima nateram generacije „lajkera“ da nešto pročitaju...

Laž i prevara je kada se ribi snimljenoj širokougaonim objektivom nabije težina i dužina ne bi li, recimo, ulov pobedio u nekoj „ligi trofeja“. No, ni to nije fotomontaža a ne mora biti niti ikakve fotošop intervencije, ali jeste prevara.

Payara-1

Payara-2

Payara-3

Evo jedne iste ribe u tri kadra. Vidite tek na trećoj slici kolika je stvarno ta zubata payara bila. Znači, nije vešto kadriranje i lukavo poziranje, a snimljeno širokouganim objektivom, nešto samo po sebi loše. Jednostavno se teži što atraktivnijoj fotografiji, da bi se privukli čitaoci – jer senzacija se traži, čitaoce privlači. Eto, a ni fotomontaže ni fotošopa. Vidite da se može i bez toga. Međutim, bezobrazluk bi bio kada bi napisali: upecana payara od 30 kila. A to mnogi naši ribolovci, ali i te kako i strani, koriste i zlupotrebljavaju. Da se razumemo: nije sramota slikati se tako da som izgleda ko da je od 4 metra, ali jeste sramno napisati da ima 4 metra!

I na kraju da se vratim na aktuelnu situaciju. Nije ništa loše u tome što neki fotošop majstor ispegla Dačićevu fotografiju tako da se ne vidi ni jedna seda vlas, ali prevara bi bila kada bi ga „isfotošopirao“ tako da naš bivši premijer izgleda visok kao budući premijer Vučić.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u