ponedeljak, 21 oktobar 2013 21:35

Som na Dunavu napao dete!

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Wells-attackOvaj događaj je zaista neverovatan, ali je istinit. Dogodilo se to leti, u junu na Dunavu. Stoga ko želi da sazna kako se tačno sve odigralo, neka oprezno nastavi čitanje. Priča je toliko provokativna da je morala biti objavljena, stoga se unapred izvinjavam čistuncima koji ne vole ni takve reportaže ni ovakve naslove.

Izvinjavam se, ali nisam mogao da odolim! Slika jeste provokativna za “catch & release” čistunce, ali sudbina ovog brke je bila da završi na ovaj način – u japaneru. Jer da je pušten, ne bi ni bilo ove priče, a ni toliko očiglednog dokaza da veliki som voli male voblere - što uporno tvrdim. A i nije mogao biti pušten čak I da je ribolovac želeo – som je čak do škrga progutao “dete”!

Panta-kolica

Izvinjavam se i zbog naslova, to se samo nametnulo, jer je Panta tako nazvao vobler Rapalu DT od 6 cm dužine tela - “de-te”. Otuda ovaj senzacionalistički naslov, iako ja nisam pristalica “književnih” naslova tipa “somu u dušu pronik’o”, ali ribolovac s kolicima je stvarno “somu u dušu pronikao”!

Ovo je svakako jedan od najsportskijih ulova u istoriji ove zemlje, a ostvario ga je ribolovac koji je to stvarno zaslužio: ribolovac koji je zakleti vobleraš (verovatno poseduje najveću kolekciju voblera u zemlji!), koji je i zakleti “hardijevac” (prvi je od Novosađana nabavio Hardy Favourite Spinning, i eto već dvadesetak godina njime uspešno lovi), i koji je zakleti “abuovac” (ABU Cardinal 57 ne ispušta iz ruke, ne skida sa štapa, iako je već nekoliko puta lečio “teniski lakat” - ne od tenisa već od varaličarenja)! I kuku mu je ABU, stara, od švedskog čelika - ovo iskrivljeno je kuka.

panta-abu

Doktor Nikola Pantelić (Panta, za prijatelje) je u nekim stvarima konzervativan “do bola”, u nekima revolucionaran “do daske”. Ko ga bolje poznaje zna o čemu govorim. Ko ga ne zna ne zna šta propušta - Panta je jedan od najvećih varaličarskih fanatika u ovoj zemlji, možda i prvi vobleraš u ex-YU! (Da može ovog momenta da čita ovo, već bi planuo: “Šta ‘možda’, ko je prvi u Novi Sad doneo...”).

Interesantno da je Panta pre ovog ulova imao krajem juna još 4 soma na štapu, ali su mu ili pokidali ili ispravili udice na vobleru. Ovog puta je na vreme uspeo da odsidri svoga “Acu” i da krene za somom...

25. juna u 20 sati i 40 minuta mu je udario. Izvadio ga je kroz tačno pola sata. Ulovio ga je na “njegovom” mestu, koje krije “ko zmija noge”. Ali znam gde je - u Dunavu je tamo tolika rupa ostala da sada čamac “štrucne” kad tuda prođe!

Pecao sam s njim par puta na Tisi, koristio je Hardy Fred Buller Pike od 168 grama težine bacanja (monstruozno jak, ali pretežak štap) dužine 335 cm i težine 450 grama, mašinicu Cardinal 57 (a ni ona nije laka!), i još je bacao vobler Storm Big Mac, a ni on nije lak (i danas se zaklinje u taj vobler, ali ko što vidite...).

Jednom je neki klinac iz Bečeja zakačio soma od 16 kg. Panta i ja smo pomogli momku, prebacili ga u naš čamac... Sve u svemu, dečko je na neko “no name” voblerče, od 4-5 cm sa udicama tanušnim, savladao tog soma. Som je progutao “kruškicu” do dupeta, u škrge mu se vobler zakačio! Panta reč nije progovorio...

Ne znam da li zbog tog događaja, da li zbog lakta, ali sad koristi štap od 50 grama težine bacanja - čak 200 g lakši od “Freda”. Koristi i “decu”, a ne samo “bigove”. Istina, i dalje se u Big Mac-a zaklinje, ali moju “decu” iz kutije nije odbio. Uostalom, ako je iko zaslužio tolikog soma onda je to Panta!

Rapala DT (“Dives-to”, “roni do”) svi dobro znate. Mnogi posevno vole dekor “rak” (Crawdad), pa i Panta. Eto, ovaj som je želeo raka pa je progutao "dete".

Naravno da u Dunavu, u sumrak, na tolikoj dubini (model kojim je Panta ulovio soma je Rapala DT 10 - 10 stopa – roni do 3 metra) som nije video ni “dete” ni “raka”, ali je osetio žestoke vibracije i (verovatno) čuo kuglice da zveče? DT 10 ima veličine tela 6 cm, bez kljuna. Težak je 17 grama. Trokrake udice su VMC.

RapalaDT-CW

 

Kako da toliko veliki som nije uspeo da nešto polomi, otkine? Naročito nežno deluje kljun na vobleru, ali eto. Pretpostavljam da je sve izdržalo zbog nekoliko razloga: savitljiv štap, dobar dril, brodić koji plovi za somom, ali i elastičan monofil Streen debljine 0,42 milimetara! Pribor elastičan a živci jaki, iskustvo veliko a kuka od čelika. I to švedskog!

Panta-dete

Ipak, glavni razlog je mali vobler koji bude duboko usisan! Na slikama se lepo vidi da se zabo u škržne režnjeve. Na istim fotografijama vidite da se na škržnim režnjevima nalaze opake bod­lje - oprez! Nikada velikom somu ne gurajte ruke kroz škrge! Ako nemate iskustva, pogledajte kako se prihvata veliki som!

I još nešto je preduslov za uspešan lov velikih riba - čamac! Ako ga nemate  -kupite brodić ko Panta! Bez čamca nema udarca, bez brodića - kotlića!

Panta ovog soma nije prodao. Kaže: “nikad nisam ni jednu ribu prodao, pa neću ni ovu”!

Završio je sutradan na zajedničkom ručku za brojne Pantine drugare varaličare sa Dunava i kolege iz marine. Som je bio dužine 193cm, a težine 45 kg.

tekst i foto: Dragan Jovanov  

Slika “napada” soma na dete nije nikakva fotomontaža niti fotošop iluzija, nego jedna od brojnih provokativnih fotografija mog prijatelja Oliviera Portrata. Dete na slici je živo i zdravo, ne brinite se, jer napada nije ni bilo, pošto je som…Ali ne želim da vam otkrivam Olijev trik kako je to snimio! Tek, fotografija se uklapa u naslov priče, iako je snimljena na Iliju u Kazahstanu a ne na Dunavu u Novom Sadu.        

Trofej Wels OP4

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u