sreda, 19 novembar 2014 11:38

Koji internet paket kojeg provajdera

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Velika je mudrost oduvek bila pronaći optimum, dobiti što više za što manje novca. Ni internet nije izuzetak, treba znati odabrati. I ja sam birao i birao: adsl Neobee i Orion, kablovski Kopernikus, i sada bežični (tzv. prenosni) mobilni Telekomov, tj. MTS-ov.

Naravno, sve zavisi koliko ste spremni da platite i kolika vam brzina zaista treba. Jer nije svejedno da li samo surfujete, guglate i „mejlujete“, ili „igrate igrice“ i gledate porniće. Stoga ću pokušati da vam prenesem neka moja iskustva kao korisnika „brzog“ interneta više od decenije, a ako bih računao i „dial up“ period tada ima i svih 15 godina, ako ne i više. Dakle... 

Pošto živim u Srbiji i ja, kao i većina, ne prelazim na brži nego jeftiniji net paket. Ionako je brzina više nego relativna, ping oscilira, brzina se menja... Samo mi je bitno da nema prekida. A upravo sam imao najviše prekida i problema sa najskupljim paketom, adsl internetom OVOG provajdera?! Kablovskim netom bio sam više zadovoljan, nije bilo problema, prekida i zastoja, a cena je bila znatno niža (za istu brzinu) nego adsl, ali je brzina i tu oscilirala. Istina, ja nisam baš ubeđen ni u tačnost merača brzine protoka, jer mi speedtest pokaže u u tri merenja u roku od desetak minuta tri sasvim različita rezultata. Stoga je merim koliko sekundi mi treba da otvorim sajtove koje najviše posećujem.

mts-1

Kako mi je dosadilo da zbog svog i ženininog kompjutera pretrpavam sobu modemima, ruterima, svičevima i kablovima, a pružne kablove ispravljačima za struju, rešio sam da pređem na „mobilni internet“ – jer je najpraktičniji. Ali i najjeftiniji! Samo je potrebno da imate 3G signal. Što bolji signal, to je brži internet.

E, to mi je bio najveći problem. Prepaid je užasno skup, ali kako da pravim ugovor na neviđeno za postpaid internet na dve godine ukoliko ne znam imam li uopšte 3G signala u stanu? Tada je rešenje ili kupiti što jeftiniji prepad mobilni net pa isprobati ili, što sam ja uradio, rastrčati se po komšiluku i pozajmiti modem od nekoga pa proveriti. Kako je moj komšija korisnik istog provajdera mobilnog interneta, sklopio sam ugovor na dve godine. I dobio internet.

mts-3

Za početak sam uzeo najmanji postpaid paket (450 dinara mesečno za 5GB), jer što je sigurno – sigurno je. Tek kada se lično uverim da fercera bez zastoja lako je preći na veći paket. Ili još bolje: kupiti još jedan paket od 10GB za 700 dinara. Tako imam dva modema i dva paketa, za dva kompjutera – a sve za manje od 1200 dinara mesečno.

Sad, 5GB protoka je knap za mesec dana ukoliko koristite net za normalne potrebe. Potrošnja je oko 1GB za 5-6 dana. Paket od 10GB sasvim je dovoljan, a 20GB košta 1000 dinara pa ko voli nek izvoli. Jer, zašto bih plaćao 2000 dinara za neogračen net kad sam ograničen – ne mogu svuda sa sobom nositi adsl ili kablovski. Ali mobilni mogu.

Opet, ako računate da vam treba ruter (oko 2000 dinara) ukoliko koristite dva kompjutera i da vam se tada brzina adsl ili kablovskog neta prepolovi kada istovremeno surfuje vaša supruga i vi, zar nije logičnije da ona ima svoj a vi vaš modem. I gde god da ste, internet imate... ukoliko ima signala. Na kraju krajeva, za 1400 dinara dobijate dva više nego dovoljna paketa od po 10GB svaki, a brzina se ne umanjuje!

Brzina mog mobilnog interneta teoretski ide i preko 20Mbps, ali je to jedino ukoliko vam je glavna antena provajdera u spavaćoj sobi. (Maksimalni teoretski korisnički protok interneta koji podržava mreža je do 42Mb/s u download-u i 5.7Mb/s u upload-u.) Ja sam merio protok koji, naravno, i u ovom slučaju oscilira. Brzina download-a je bivala od 4,8 do 12,6 Mbps, a uploud-a od 0,9 do „čak“ 2,16 Mbps. I sve to za svega 450 dinara mesečno!

Evo i malo podataka o prosečnoj potrošnji u satima: Facebook potroši 1GB za oko 50 sati, ako posećujete normalne sajtove, guglate i mejlujete 1GB će vam potrajati svih 100 sati, ali ako gledate i skidate filmove, igrate se on-line ili non-stop slušate YouTube tada kupite neki neograničen paket adsl ili kablovskog neta. Bar za sad je tako, iako verujem da je 20GB i za takve korisnike dovoljno.

mts-2

Eto, a toliko sam se bojao mobilnog neta i bežao od njega bez razloga! Sada imam modem/ruter i svičer viška, gomilu punjača (ispravljača) za njih viška, gomilu kablova viška, a višak mi je čak i prigušnica (adsl splitter) za fiksni telefon. Jer za mobilni internet ništa od toga nije potrebno. Malecki usb modem dobijete, automatski se instalira program čim ga udenete u kompjuter i možete da lutate bespućima globalne mreže. Naravno, sve pod uslovom da imate signal.

Dragan Jovanov Glod

P.S. Prepaid mobilni internet je vrlo skup, koristio sam ga jedino kao alternativu, kada mi nenajavljeno mrski provajder isključi adsl jer nisam platio na vreme - a nije me obavestio ni da su promenili rok za plaćanje niti da su podigli cenu!

Lajkuj nas na Facebook-u