utorak, 29 oktobar 2013 20:31

Asus MemoPad HD7

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ovaj tablet definitivno pomera granice kada je ova vrsta gedžeta u pitanju, iako nije ni najbolji, ni najskuplji, niti njegove specifikacije ostavljaju bez daha. Asus MemoPad HD7 osvaja nečim drugim, a to je odličan odnos plaćenog i dobijenog za uloženi novac! Krenimo redom...

Srce ovog uređaja čini četvorojezgarni procesor Cortex-A7, koji radi na frekvenciji od 1.2 GHz. Za grafiku zadužen je PowerVR SGX544, koji u kombinaciji sa procesorom sačinjava MediaTek MTK 8125 čipset.

Količina RAM-a je 1GB, a prostor za skladištenje podataka je nominalnih 16GB (u realnosti oko 12-14GB). Prostor se može dodatno proširiti ubacivanjem Micro SD kartice, što je svakako dodatni plus.

Ekran je IPS, dijagonale 7" i rezolucije 1280x800 piksela.

Lepo je što ovaj tablet ima osim zadnje i prednju kameru, rezolucije 1,2MP, dok zadnja kamera od 5MP pravi sasvim solidne fotografije, a sposobna je i da snima video sadržaje u HD rezoluciji (1080p).

Ovaj tablet se može kupiti u više boja, ali generalno, kvalitet izrade nije na najvišem nivou. Ovo ne znači da nije kvalitetno urađen, već sasvim prosečno. Plastika je standardnog kvaliteta u ovom cenovnom rangu, a otisci prstiju će itekako biti vidljivi.

Asus-1

MemoPad HD 7 radi na Jelly Bean 4.2.1 verziji Androida, koja je "presvučena" Asusovim WaveShare interfejsom. Uz ovaj tablet dolazi i dosta preinstaliranih Asus aplikacija, od kojih su neke korisne, ali neke su (ruku na srce) totalni višak. Nažalost, preinstalirane aplikacije se ne mogu deinstalirati, bar ne na standardni način.

MemoPad HD7 jako lepo leži u ruci i prijatan je za korišćenje. Boje na displeju su žive i kontrastne, a ugao gledanja je dovoljno širok. Iskreno, ovako kvalitetan ekran do sada nisam video u ovoj cenovnoj kategoriji.

Aplikacije se pokreću brzo, mada je kod zahtevnih zadataka primetan određeni lag, tj. kašnjenje. Ovo je na sreću retko i ne ometa udoban i gladak rad na ovom tabletu.

Asus-2

Još jedna lepa stvar na ovom Asusu je baterija. Kapacitet joj je 3950 mAh, a autonomija izuzetnih 10 sati rada, po Asusovim merenjima. U realnosti, izdržava između 7-8 sati u punom režimu rada, što je odličan rezultat.

Sve ovo što nudi MemoPad HD7 teško ćete sresti na bilo kom drugom tabletu u ovoj cenovnoj kategoriji. Ima odličan ekran, brz i stabilan rad. Dodatni bonus je samostalni GPS modul, što svakako treba istaći.

Ima li ovaj mališa mane? Naravno da ima. Još 1GB RAM-a bi bio dorodošao, kvalitet izrade bi mogao biti viši, kao i kontrast crne boje, ali... kada bi sve to imao, onda ne bi koštao 150€, već znatno više!

Po mom mišljenju, u ovoj kategoriji trenutno ne postoji bolji tablet, a Asus je zadao domaći zadatak ostalima, što je dobro. Konkurencija kao i obično čini svoje, pa uskoro možemo očekivati odgovor ostalih proizvođača. Iz ove oštre borbe, profitiramo upravo mi potrošači, tj. konzumenti.

Zato sam i spomenuo na početku te(k)sta da ovaj tablet pomera neke granice.

Osnovne specifikacije:

Android 4.2 Jelly Bean

Dijagonala ekrana: 7" IPS 1280 x 800

Procesor: Quad core 1.2GHz MediaTek MT8125

Grafika: PowerVR SGX544

Memorija: 1GB RAM

Skladište: 16GB

Proširenje kapaciteta: microSD do 32GB

Kamera 1.2 MP (prednja), 5 MP (zadnja)

Stereo zvučnici

GPS

Težina: 302 g

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u