utorak, 25 septembar 2018 20:37

Lamborghini Miura - automobilska ikona

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dva imena su zaslužna za automobilsku ikonu, legendu koju mnogi svrstavaju u pet najlepših automobila svih vremena ali čuli su samo za jedno – Ferućo Lamborgini. Nažalost, mnogi ne znaju ko je Marcello Gandini, iako je proglašen za dizajnera veka. Uostalom, evo samo nekih njegovih automobila lepotana, koji su gotovo svi redom ušli u anale dizajna četvorotočkaša: Alfa Romeo Montreal, Alfa Romeo 33 Carabo, Bugatti EB110, De Tomaso Pantera, Ferrari Dino 308GT4, Fiat X1/9, čitav niz starih Lamborginija: Countach, Diablo, Espada, Jarama, Urraco… pa Lancia Stratos, Maserati Khamsin, Ghibli, Shamal… I čak Renault 5 Turbo. No, i da ništa drugo nije stvorio nego jedino Miuru kreirao bilo bi sasvim dovoljno. Jer se dalje ne može, to je vrh vrhova u dizajnu sportskih dvoseda i dan danas. Ko to ne shvata nema ukusa.

bu-miura

bu-bok

bu-rep

Kada se pojavila na Ženevskom salonu 1966. čitav automobilski svet je zanemeo kad je ugledao! Miura je doživela nepodeljene pohvale javnosti, stručnjaka i auto-štampe. Bukvalno su svi bili impresionirani gotovo erotskom elegnacijom linija, kao i revolucionarnim dizajnom, neviđenim do tada.Napravljeno ih je svega 764 u tri slične, skoro iste, verzije: P400, P400S, P400SV, a evo ih po godinama: 1966-68. 275 primeraka, 1968–71. 338 i 1971–73. 150. Sve Miure su bili dvosedi sa V12 motorom od 4 litra u sredini, tj. iza sedišta, odnosno ispred zadnje osovine.

Vremenom su svi ljubitelji automobila, ali i kolekcionari replika, čuli za Miuru, ali malo njih zna odakle potiče njeno ime. "Miura" je izuzetno kvalitetna rasa bikova, odgajanih za nastupe u koridi, na španskom ranču "Ganadería Miura" iz španske pokrajine Sevilja.

Miura je istinski kultni automobil, koji je postavio nove standarde u dizajnu i konstrukciji, a bio je i prvi pravi superautomobil, na čijem su konceptu nastajali kasniji modeli, ne samo Lamborginija, već i ostalih proizvođača automobila.

bu-kutija

Nema proizvođača replika automobila (gotovih modela ili maketa na sklapanje) koji u svom asortimanu nema nju – Miuru, pa tako i poznati Burago nudi lepoticu u razmeri 1:18 u seriji Gold. Ja vam predstavljam Miuru u oranž boji, model P400 iz 1968. godine.

bu-ukoso

bu-napred

bu-nazad

Ono što je najvažnije: proporcije lepotice su tačne! Boja vrlo kvalitetna, trajna, a podrazumeva se kod ove razmere da se otvaraju vrata, hauba i poklopac motora, da bi se bolje videli detalji unutrašnjosti. Naravno, tu su svi otvori, „trepavice“ iznad farova, znak „Bertone“ itd.

bu-unutra

bu-tocak

bu-motor

Eto iznad na fotografijama nekih detalja ove replike. Ima ih sasvim dovoljno, ali kako razmera 1:18 zbog veličine omogućava relativno laku doradu moguće je da neki „uradi sam“ entuzijasta poradi na doterivanju enterijera i tako dobije još lepšu lepoticu. Ko voli nek' izvoli, iako je meni i ovakva više nego zadovoljavajuća. Možete je kupiti u brojnim prodavnicama Dexy Co širom zemlje, ili naručiti on-line sa njihovog sada klikom OVDE!

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u