sreda, 09 oktobar 2019 17:40

Muke formulaške

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ljubitelji Formule 1 su strastveni navijači, mnogi vatreniji i od fudbalskih. Stoga nije čudo što među njima ima i kolekcionara bolida F1 u raznim razmerama. I ja sam jedan od takvih, a ne znam da li više volim da gledam trke ili moju kolekcija. Nažalost, biti kolekcinar replika F1 bolida je sve skuplji hobi. Razloga za to je nekoliko:

Malo je formulaša među kolekcionarima autića, pa je samim tim njihov hobi skuplji jer je manja ciljna grupa „autićara“ a rezultat toga su manje serije i skuplje replike.

F1 replike su skuplje i zbog brojnih nalepnica – reklama sponzora – kojima je danas svaki bolid okićen ko novogodišnja jelka.

Bolidi su sve složeniji, mnogo je delova (detalja), raznih krilaca i usmerivača vazduha, spojlera i usisnika... pa je replika koplikovanija za izradu i samim tim skuplja.

Iz godine u godinu bolidi rastu – pogledajte (klikom) OVDE tekst i fotografije bolida kroz decenije – a čim je replika veća automatski je i skuplja.

4-original

Eto to su neki od razloga za opravdano višu cenu replika bolida Formule 1. Ali šta činiti, kako se i dalje baviti tim hobijem a da kolekcionar ne zakida porodici? Naravno, ko ima dovoljno novca za njega ova priča ne važi, ali ipak (normalna) većina je racionalna i bira „što više muzike za što manje para“, pa tako i ja. Jer nisam budala koja dozvoljava da ga levati i pljačka recimo Michamps. Evo konkretnog primera u slikama Seninog bolida sa trke Grand Prix San Marina 1988. godine:

Legendarni Senin (Prostov) McLaren MP4/4 iz 1988. godine je najuspešniji bolid F1 svih vremena pa je logično što ga svi F1 fanatici žele u svojoj kolekciji. Ali avaj, svaki šampionski Senin je (pre) skup. Ne zbog same replike, dosta jednostavne, nego zbog Sene koji i dalje ima brojnu armiju navijača, a to proizvođači replika i te kako koriste, pa čim je u pitanju Kišni čovek bolid je skuplji. Tako ovaj Minichamps košta 80 evra, i to u razmeri 1:43.

4-sanmarino

Srećom, tu je mnogo jeftina Altaya replika! A „novinska“ edicija „Brazil F1 kolekcija“ je izuzetna i zbog toga što su u kokpitima vozači. I tako se Žuta kaciga u legendarnom McLarenu može nabaviti za fantastičnih 10 evra!

4-altaya

Uporedite ih. Naravno da je Minichamps bolji, ali zar baš toliko, zar je 8 puta bolji ako je toliko puta skuplji? Ajde?! Jeste bolja skuplja replika zbog otvora na bočnim usisnicima, crnim nosačima retrovizora, Seninog kombinezona... i to je skoro sve. Ali što se otvora na usisniku iznad bokova tiče to je bar lako – crnim markerom docrtate „rupe“ i to je to, ko na slici ispod. Verujte, uz samo toliko, minimalno, jednostavne dorade replika izgleda neuporedivo verodostojnije.

4-brasil

Naravno, retke su replike na kojima postoji i reklama sponzora iz duvanske industrije – ni na ovima ih nema. Ali ja još i mogu da zamislim neki McLaren (ili Ferrari) bez Marlboro reklame pošto su u sezonama voženi i takvi, na trkama u zemljama gde je bilo zabranjeno reklamiranje cigareta, ali nikako ne podnosim legendarni Andretijev crni Lotus 78 (79) bez zlatnih slova John Player Special. Stoga volim ovu jeftinu RBA repliku, jer je pravi JPS Lotus baš tako izgledao.

4-78-jps

Sad, vatreni ljubitelj i kolekcionar-perfekcionista može da na internetu kupi „pušačke“ nalepnice pa da dotera replike, ali to je onda već previše novca za muziku. Stoga se treba dovijati, znati birati i licitirati – postoje srećom još uvek brojne replike bolida Formule 1 razmere 1:43 po razumnim cenama. Tako ja u svojoj kolekciji imam brojne RBA, Altaya, Atlas... jeftine bolide, a tek poneke skuplje Minichamps, Hot Wheels, Elite, CMR... naravno Šumaherove Benettone i Ferrarije. Jer... jedan je Šumi!

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u