ponedeljak, 14 mart 2016 12:03

Eurofighter Typhoon – lovac IV generacije

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poznati evropski lovac, višenamenski borbeni avion, Eurofighter Typhoon (Jurofajter tajfun, ili kako se kod nas obično naziva Evrofajter) je moderan dvomotorni lovački avion IV generacije. Nastao je kroz saradnju Velike Britanije, Nemačke, Španije i Italije i namenjen za vojne potrebe tih zemalja, ali i za izvoz. Prvi let prototipa bio je marta 1994. godine, a u operativnu upotrebu uveden je avgusta 2003. Kao i kod svih ostalih naprednih evropskih projekata tog vremena (Rafala, JAS 39 gripena...) koncepcija Tajfuna zasniva se na aerodinamičkoj šemi kanarda i delta krila. Tajfun je vrlo pokretljiv lovac, poseduje napredne sisteme i smanjenu uočljivost za protivničke radare, što ga svrstava u sam svetski vrh aviona.. To je najveći evropski vojni program saradnje u segmentu visoke tehnologije koji zapošljava više od 100.000 ljudi u 400 kompanija u Evropi. Za detaljne podatke o lovcu Tajfunu kliknite ovde a mi ćemo se više posvetiti vrhunskoj maketi Revell u razmeri 1:32.

ef-kutija

Već je sa same kutije jasno kakva je to maketa. Revell sugeriše da nije za maketare mlađe od 15 godina jer je za njegovo sklapanje potrebno vreme, strpljenje i iskustvo, oštro oko i mirne ruke. Uostalom, ima čak 435 delova koje treba precizno iseći, uklopiti, zalepiti i obojiti. Posebno je naglašen do perfekcije urađen motor, pa je na kartonskoj ambalaži to posebno istaknuto.

ef-motor

U kutiji je detaljna šema – uputstvo za sklapanje, plastični ramovi sa precizno izlivenim delovima aviona u sivoj boji i vrlo bogat, do perfekcije precizan, set nalepnica odštampan u Italiji, jer one daju konačan, finalni izgled makete.

ef-delovi

Slike bolje govore nego reči, stoga evo nekoliko fotografija sklopljenog aviona sa kojih se ponajbolje možete uveriti koliko je ovo kvalitetna maketa - pogledajte sve te silne detalje i uživajte sklapajući je.

Tajfun-detalj

Ova maketa predstavlja dvosedu verziju Tajfuna, a vi možete birati želite li model sa nemačkim oznakama (kao na slikama) ili avion vazduhoplovnih snaga Velike Britanije – date su nalepnice za obe verzije.

ef-nalepnice

Sklopljen avion dugačak je 498mm a raspon krila 349mm. Eto na slici ispod kako bi trebalo  da izgleda konačno sastavljena maketa sa postavljenim nalepnicama i obojen avion. Tu je i široka paleta naoružanja koju Tajfun može da ponese.

Najjednostavnije je naručiti ga on-line ili kupiti u brojnim, odlično snabdevenim Dexy Co (klikni na link levo pa pogledaj trenutnu ponudu Revell maketa) prodavnicama širom zemlje Ali nije jednostavno sastaviti ga ukoliko ste početnik ili kratkih živaca – za vrhunsku maketu prebogatu detaljima nepohodno potrebno je veliko strpljenje, jer se ova maketa ne može sastaviti za nekoliko sati rada. Potrebno je vreme, ali zar se baš zbog toga i ne bavimo ovim hobijem – što duže sklapamo više uživamo.

Kolekcionar