ponedeljak, 21 mart 2016 09:54

Panavia Tornado IDS – Revell 1:48

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Sve do proizvodnje lovca četvrte generacije Jurofajter Tajfuna, program aviona Tornado bio je najveći evropski međudržavni projekat u oblasti visoke tehnologije i vazduhoplovne tehnike. Zajednički je razvijen i proizveden u saradnji Velike Britanije, Zapadne Nemačke i Italije. Program se odvijao u okviru Panavia korporacije multinacionalnog sastava, koju čine britanski British Aerospace, MBB iz Zapadne Nemačke i italijanska Aeritalia. Tornado je uveden je u operativnu upotrebu u 1979. godine.

Tornado je višenamenski, borbeni, dvomotorni, dvosedi avion sa promenljivom geometrijom krila. Realizovane su tri osnovne varijante: lovac-bombarder Tornado IDS, avion za elektronsko ratovanje i izviđanje Tornado ECR i lovac-presretač Tornado ADV. Zbog višenamenskih svojstava u stanju je da zameni nekoliko različitih vrsta aviona u ratnom vazduhoplovstvu.

Kako bi efikasno obavljao zadatke vazduh-zemlja (u niskom letu) i vazduh-vazduh (pri nadzvučnim brzinama na većoj visini), neophodno je da poseduje tzv. krilo promenljive geometrije, tj. krilo sa različitim uglom strele. Za nadzvučne brzine odgovara delta krilo ali takva aerodinamička šema nije efikasna pri malim brzinama. Da bi krilo bilo efikasno u obe oblasti visina i brzina leta izabrana je promenljiva geomatrija (menja se ugao strele). Taj pristup je primenjivan i ranije na nekim drugim avionima, recimo na američkom F-111 ili ruskom Suhoju Su-24. Ispod vidite Tornado sa različitim uglom krila.

250px-TornadoAnimacijaKrilaStrele

Animacija promene ugla strele krila na avionu Panavia Tornado

Nivo zakretanja krila, može se menjati u letu na komandu pilota. Izabrani ugao strele krila može biti bilo koji, u okviru raspona između 25 i 67 stepeni, ali treba biti odgovarajućem opsegu brzine leta.

Toliko je dovoljno kao uvod, za detaljnije informacije o avionu pretražite internet, a mi da predstavimo Revelovu maketu Panavia Tornado IDS u razmeri 1:48 sa oznakama nemačkog vazduhoplovstva.

tornado-revell

tornado-nazad

tornado-bok

Odmah treba napomenuti da je maketa vrhunski urađena, sa mnoštvom delova – ima ih 271. To znači da je za njeno sastavljanje potrebno solidno znanje maketrstva i veliko strpljenje. Stoga Revell ovu maketu preporučuje za maketare starije od 15 godina. Sklopljen Tornado je dužine 360mm a raspon krila (u raširenom položaju) je 286mm.

tornado-kabina

tornado-krilo

Tako kod ove makete pored već standarnih varijanti izgleda aviona, zatvoren ili otvoren kokpit, uvučen ili izvučen stajni trap...) ovde možete birati da li su vazdušne kočnice podignute ili ne, a takođe odabrati i položaj flapsova na krilima, tj. položaj sistema za reverzibilni potisak na izduvu motora, kao i položaj repnih površina. Naravno, prava poslastica su krila promenljive geometrije – stoga oprez prilikom sastavljanja, da slučajno ne zalepite gde ne treba. Važno: kada sklapate delove koji su pokretni uvek prethodno studiozno proučite šemu, potom proverite da li se delovi dobro uklapaju (ukoliko ne pasuju najbolje fino išmirglajte sklopove) pa zalepite samo označene delove i pazite da višak lepka ne iscuri na pomične delove! Ispod na slici vidite kako je na maketi rešen sklop za pomeranje ugla strele krila.

tornado-krila

Pakovanje makete je standarno za Revell: u kartonskoj kutiji lepo oslikanoj nalazi se šema – detaljno uputstvo za sklapanje, ramovi sa izlivenim delovima od sive plastike i ram sa providnim delovima, kao i veoma bogat set vrhunski odštampanih nalepnica sa kompletnim oznakama nemačkog Tornada.

tornado-let

Tornado je veoma složen i komplikovan avion, pa je takva i ova Revelova maketa! Ponavljam: potrebno je veliko strpljenje, detaljno razgledanje uputstva za sklapanje i mirna ruka, prvenstveno zbog mnoštva sitnih delova. Stoga nikako nije za početnike i manje iskusne maketare. Ali kada ga jednom sastavite posle sati i sati rada imaćete nesvakidašnju maketu koja pleni pažnju. Možete je naručiti on-line ili kupiti u nekim od prodavnica Dexy Co i tako svoju kolekciju upotpuniti avionom koji je svoju slavu, nažalost, stekao u brojnim vazdušnim udarima u Evropi, Aziji i Africi. No za to nije kriv avion.

Kolekcionar