utorak, 17 maj 2016 10:16

Suhoj S-37/Su-47 Berkut

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ovaj zagonetni avion svojim izgledom pleni pažnju svih zaljubljenika u avijaciju i vojnu tehniku. Suhoj S-37 berkut (NATO oznaka Firkin), je od 2002. poznat i po nazivu Su-47. To je eksperimentalni višenamenski supersonični mlazni lovac jednosed kompanije Suhoj sa inverznom geometrijom krila. Stvoren je kao eksperimentalni demonstrator ruske tehnologije koja kombinuje najnovije materijale i najsavršenije fly-by-wire upravljačke sisteme. Obrnuto postavljena krila daju ovom avionu nekonvencionalan i karakterističan izgled.

berkut-let

Zahvaljujući ovakvim krilima Berkut je u mogućnosti da izvodi složene manevre pri velikim napadnim uglovima a da ipak ostane izuzetno stabilan. Prednosti aviona sa univerznim krilima su:

Manja dužina piste koja je potrebna za poletanje

Manja brzina pri bliskoj borbi

Veća stabilnost pri velikim uglovima napada

Veća otpornost na centrifugalnu silu

Veći domet pri podzvučnim brzinama

Veće upravljačke sposobnosti u bliskoj borbi.

Unutrašnjost kokpita ovog lovca je izrađena da pruži maksimalan nivo udobnosti za pilota ali i da smanji jak uticaj G-sile pri letu. Takođe, u kokpitu se nalazi i poseban sistem za održavanje života koji dodatno umanjuje uticaj G-sile na pilota. Takav kokpit omogućava pilotu da izbegne neprijateljske projektile čak i ako su projektili na maloj razdaljini od aviona. U kritičnim situacijama pilot može podneti G-silu i do 11,5 G dok piloti u drugim lovcima ne mogu podneti silu veću od 9,5 G. Najveća mana ovakvog kokpita je smanjena vidljivost pilota ali usled upotrebe savremenih radarskih sistema taj nedostatak se smanjuje.

S-37, tj. Su-47 ima ekstremno veliku okretnost na podzvučnim brzinama, omogućavajući letelici da menja ugao napada i putanju leta vrlo brzo — što ga čini trenutno najpogodnijom postojećom letelicom za blisku borbu, takozvani dogfajt (engl. dogfight). Cena ovoga je ograničena sposobnost upravljanja pri nadzvučnim brzinama. Trenutno jedini korisnik prototipa je Rusija. Ovaj lovac je stvoren kao demonstrator tehnologije ali kompanija Suhoj pokušava da zainteresuje vladu Rusije i nekih drugih zemalja za masovnu proizvodnju ovog lovca.

berkut-delovi

berkut-nalepnice

Izliti maketu ovakvog modela prilično je nezahvalan posao jer je avion praktično nepoznat. Tu i tamo pojave se snimci i fotografije, ali to je nedovoljno za izradu detalja jer je avion vojna tajna. Stoga je Revell izradio maketu Berkuta u razmeri 1:144 sa samo 35 delova. Skala složenosti izrade je po Revellu „3“, što znači za maketare starije od 10 godina.

Maketa je izlivena u crnoj boji što znatno olakšava farbanje. U kutiji se nalaze ramovi sa izlivenim plastičnim delovima, ram sa delovima od providne plastike zavidne prozirnosti, šema – uputstvo za sastavljane i set vrlo kvalitetnih nalepnica.

S37-1

S37-2

S37-3

S37-4

Sastavljen avion vidite na fotografijama iz nekoliko različitih uglova. Dužina sklopljene makete je 150mm a raspon krila Berkuta je 115mm. Avion je bez raketa jer je to ipak i pre svega eksperimentalni avion, praktično leteća laboratorija.

berkut-diorama

I kod nas ali i u svetu vlada veliko interesovanje za fenomenalnim avionima Suhoj (na slici ispod su dva Suhoja, S-47 i Su-35UB), pa tako i za maketama tajanstvenih ruskih letilica.

suhoji

Ovu Revellovu možete kupiti u brojnim prodavnicama Dexy Co širom zemlje, ali i naručiti on-line sa njihovog sajta. Od srca je preporučujemo svim maketarima jer je Berkut lovac koji će ukrasiti svaku kolekciju borbenih aviona.

Kolekcionar