petak, 08 februar 2019 11:28

Lovac-presretač MiG-21 SMT

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Razvijen kao neophodan odgovor u trci u naoružanju sa zapadnim vojnim blokom, u kritičnom periodu Hladnog rata je poznati MiG-21 („Fishbed“). Bio je prvi sovjetski supesonični lovac jednosed druge generacije, a neke kasnije varijante se svrstavaju čak u treću, što podrazumeva pored vatrenog oružja, klasičnog bombarderskog naoružanja, posedovanje raketa kratkog dometa sa samonavođenjem i rakete srednjeg dometa sa poluradarskim navođenjem. U prvoj verziji (MiG-21E), bio je izostavljen top, bile su samo integrisane rakete vazduh–vazduh, sa IC samonavođenjem. Na vreme je zaključeno da je to pogrešno i u noviju verziju Mig-21F, ugrađen je poznati top GŠ-23, sa izvanrednim karakteristikama. To se kasnije pokazalo kao prednost u borbi sa Fantomom, u Vijetnamskom ratu.

21-let

Kako smo OVDE već detaljno predstavljali Mig-21 sada se nećemo zadržavati na priči o tom malenom lovcu-presretaču, nego ćemo pažnju posvetiti maketi Mig-21 verzija SMT. Taj modifikovani model (NATO oznaka mu je „Fishbed-K“): je višenamenska lovačka verzija, pošto su nakon "druge generacije" MiGa-21 Mikojanovi inženjeri odmah započeli sa razvojem nove verzije, koja je trebala imati još veći unutrašnji kapacitet goriva. Rezultat je MiG-21SMT koji se počeo proizvoditi 1971. u Gorkom. Osim "glomaznog vrata", SMT je nalikovao kasnijim SM verzijama s tim da je bio opremljen najnovijom elektronikom te Tumansky R-13-300 motorom.

21-kutija

21-delovi

Revell maketa Mig 21 SMT u razmeri 1:48 je vrlo kvalitetna, bogata detaljima jer ima čak 320 delova na precizno izlivenim ramovima od kvalitetne plastike, tako da je nivoa 5 i nije preporučljiva za sklapanje početnicima ili neiskusnim maketarima. Tome doprinosi i izuzetno bogat set vrhunskih nalepnica Made in Italy. Sastavljena maketa je dužine 32,8cm a širine 14,9cm.

21-set

21-nalepnice

No, kada strpljivo sastavite maketu sledeći detaljno uputstvo za sklapanje i nalepite nalepnice dobićete izuzetno kvalitetnu repliku legendarnog aviona. Izgled celog aviona i neke detalje vidite na fotografijama ispod.

21-ceo

21-kabina

21-nos

21-rep

21-ispod

MiG-21 je toliko poznat i popularan nadzvučni lovac-presretač da je skoro nezaobilazan u svakoj kolekciji maketa borbenih aviona. Možete ga kupiti u brojnim Dexy Co prodvnicama ili naručiti on-line klikom OVDE!

Kolekcionar