ponedeljak, 25 februar 2019 11:11

Mirage III - brzi delta jednosed

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvi zapadnoevropski borbeni avion koji je u horizontalnom letu postigao veću brzinu od dvostruke brzine zvuka (Mahov broj >2) je nadasve poznati Miraž III (franc. Mirage III). To je francuski jednomotorni lovački avion, jednosed. Pripada drugoj generaciji lovaca. Razvijen je i proizveden za potrebe vlastitog vazduhoplovstva, ali je isporučen i vazduhoplovstvima 21 zemlje. Bio je veoma uspešan lovački avion, sa dobrim manevarskim karakteristikama, efikasan u bliskoj borbi u vazdušnom prostoru. Proizvodeno je ukupno 1.402 primerka aviona. Miraž III je učesnik u borbenim operacijama mnogih lokalnih sukoba, a najintezivnije u ratovima na Bliskom istoku.

3-levo

Konfiguracija delta krila ima brojna ograničenja, a nedostatak horizontalnog repa znači da se zakrilca ne mogu efikasno koristiti u poletanju i sletanju, što dovodi do dugačkog zaleta za poletanje i velike brzine sletanja. Delta krilo donekle ograničava manevarske mogućnosti, međutim, takvo krilo je pogodno za izradu robusne strukture i jednostavno je za proizvodnju, a aerodinamički je povoljnije za velike brzine i raspolaže većim korisnim prostorom za smeštaj goriva.

3-desno

Proizvedeno je mnogo tipova aviona Mirage III sa različitom opremom i naoružanjem. Uglavnom je to bio lovac presretač, ali mi vam predstavljamo verziju Miraž III E koji je namenjen za taktičke udare, tj. avion lovac - bombarder, Revell ima u ponudi više modela Miraž ali ovde prikazujemo maketu u razmeri 1:32, apsolutno vrhunski urađenu, klase 5, koja nije preporučljiva za sklapanje mlađima od 14 godina ili neiskusnim maketarima, jer ima čak 366 delova!

3-delovi

3-nalepnice

Možete birati tri verzije aviona, australijski Mirage III O, francuski Mirage III E, atraktivno ofarban povodom jubileja 50 godina Ardennes, stoga na krilima piše 1943 odnosno 1993. (kojeg smo mi odabrali za predstavljanje), ili Mirage III RD, izviđački jednosed za francusko vazduhoplovstvo Vrhunski su odštampane nalepnice, delovi precizni, kvalitetno izliveni od plastike, uputstvo za sastavljanje detaljno i sve upakovano u lepo oslikanu kutiju.

3-ceo

3-deo1

 3-deo2

Sastavljena maketa izgleda ovako (iznad). Veličine je 46.5 cm širine 25,6 cm. Posebno je atraktivna zbog veoma detaljno urađenog motora i merdevina koje vode u kokpit.

3-kabina

3-nazad

3-napred

Bogatstvo detalja krasi maketu razmere 1:32. Eto kako izgleda kabina, prednji stajnji trap, i zadnji točak sa dopunskim rezervoarom goriva i raketom vazduh-vazduh.

3-rakete

Kada odaberete veziju Miraža i naoružate ga adekvatnim oružjem (paletu oružja vidite iznad). Dobićete prekrasnu, izuzetno vernu repliku Miraža III – pod uslovom da ste strpljiv maketar i da ste pažljivo sledili šemu za sklapanje i bojenje. Maketu možete naručito on-line klikom OVDE ili kupiti je u nekoj od brojnih Dexy Co prodavnica.

Kolekcionar