sreda, 15 maj 2019 10:18

Vought F4U Corsair

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bez ikakve dileme, najbolji mornarički avion u II svetskom ratu, a po nekima F4U Corsair može konkurisati i za uopšte najboljeg lovca u ratu. No, sigurno je da je bio suvereni gospodar Pacifika, vrhunski lovac sa nosača aviona. Frapantan je podatak da je Corsair oborio čak 2140 japanskih aviona uz gubitak svega 189 vlastitih, te da je odnos pobeda u vazdušnim duelima bio 11:1 iako je zvanično uveden u naoružanje nosača aviona tek u aprilu 1944. godine.

4-pravi

Da bi se postigle potrebne perfomanse, lovac je bio projektovan sa zvezdastim motorom Pratt & Whitney XR-2800 Double Wasp, a dimenzije trupa su zadržane na najmanjoj mogućoj meri koju je dozvoljavao motor tolikih gabarita. Konstrukcija "slomljenih" krila bila je vrlo domišljata, pa je dobijena potrebna površina krila uz manji raspon. Krila su se i preklapala na mestu gde su bila savijena pod uglom, pa je avion sa preklopljenim krilima zauzimao manje prostora na nosaču aviona. Stajni trap se uvlačio unazad i bio je smešten na mestu gde su se krila savijala pod uglom, čime su noge stajnog trapa bile kraće, što je uštedelo na težini.

U ulozi lovca-bombardera Corsair je postigao izvanredne rezultate sposobnošću da veliki ofanzivni teret prenese na cilj znatnom brzinom i na velikim udaljenostima.

4-kutija

4-delovi

4-nalepnice

Ovde vam predstavljam Corsair F4U-1B za Kraljevsku mornaricu flote Velike Britanije. Maketa je Revell u razmeri 1:72. Delova ima 61 i nivo složenosti je 4. Dužina je 14,8cm a raspon krila 16,9cm. U standardnoj, lepo oslikanoj kutiji nalaze se ramovi sa precizno izlivenim delovima od kvalitetne plastike, set nalepnica Made in Italy i detaljna šema – uputstvo za sastavljanje i bojenje makete.

4-kabina

4-elisa

4-dole

Detalja za maketu razmere 1:72 je više nego dovoljno. Na slikama iznad vidite detalje kokpita sa otvorenim pokrovom pilotske kabine, moćan zvezdasti motor (u svakom krilu se nalazi po 3 mitraljeza 12,7mm što se na maketi vidi) i stajnji trap prednjih točkova sa dopunskim rezervoarima goriva radi većeg doleta.

4-ceo

Ovaj lovac i(li) lovac-bombarder je bio jedan od najboljih i najpoznatijih aviona II svetskog rata i zaslužuje da se nađe u svakoj kolekciji ljubitelja maketa iz tog perioda, pa vam preporučujem da ga i vi kupite u nekoj od brojnih Dexy Co prodavnica širom zemlje, ili naručite klikom OVDE i na kućnu adresu će vam ubrzo po veoma povoljnoj ceni stići maketa koju ćete sa zadovoljstvom sastaviti, a ona će dodatno ukrasiti vašu kolekciji.

Kolekcionar