utorak, 09 jul 2019 10:54

Jakovljev Jak-3

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poznati legendarni lovac Jak-3 je sovjetski jednomotorni lovački avion iz perioda kraja Drugog svetskog rata. Razvijen je i proizvođen pod rukovodstvom opitno konstruktorskog biroa OKB Jakovljev kao naslednikom aviona Jak-1. Jak-3 je realizovan 1943. godine, razvijen je od Jak-1. Projektanti su dobili zadatak da povećaju preživljavanje, poprave borbene karakteristike i pojačaju vatrenu moć u odnosu na Jak-1. Da bi se to postiglo morala se smanjivati masa aviona i povećavati snaga motora i brzina leta.

3-jak

Jak-3 je imao mali radijus horizontalnog i vertikalnog zaokreta. Pun krug horizontalnog stacionarnog zaokreta je pravio za 18,6 sec. S njim se moglo, u manevru, pretvoriti bežanje od neprijateljskog aviona u poteru za njim i uhvatiti protivnički avion u nišanski zahvat i doći u poziciju za otvaranje vatre. Stoga ga mnogi s razlogom smatraju najboljim lovačkim avionom Drugog svetskog rata. U toku 1944. i 1945. godine je ukupno proizvedeno 4.848 primeraka aviona Jak-3. SSSR je koristio avion Jak-3 kao masovnog lovca na istočnom frontu. Bio je u operativnoj upotrebi u ratnim vazduhoplovstvima nekoliko evropskih zemalja.

Po završetku rata, Sovjeti su poklonili francuskoj vazduhoplovnoj lovačkoj eskadrili Normandija-Njemen 41 primerak aviona Jak-3, s kojima su oni preleteli u svoju zemlju. Ti avioni su ostali u naoružanju francuskog ratnog vazduhoplovstva, sve do 1956. godine.

3-kutija

3-nalepnice

Predstavljamo vam maketu Revell u razmeri 1:72 u tzv. model kit varijanti, u kojoj se pored delova makete, nalepnica i šeme (uputstva za sastavljanje i bojenje) nalaze boje, četkica i lepak. Sastavljena maketa Jaka 3 je veličine 118mm (dužina), 127mm (širina) i relativno je laka za sklapanje (nivo 3) jer ima svega 46 dela, pa je Revell preporučuje i za decu stariju od 10 godina.

3-nos

3-kabina

3-dole

3-rep

No, detalja je sasvim dovoljno za replike ovolike razmere. Eto na slikama iznad vidite kako izgleda nos aviona, kabina, stajni trap i rep aviona Jak 3.

3-ceo

Maketu možete kupiti u brojnim prodavnicama Dexy Co ili naručiti on-line sa sajta. Možete kupiti Jak-3 u model set varijanti ili još jeftiniji Jak 3 u klasičnoj varijanti. Odaberite koji god želite maketu ali znajte da svaki maketar aviona iz II svetskog rata mora u svojoj kolekciji da poseduje i legendarni Jakovljev Jak-3.

Kolekcionar