ponedeljak, 16 septembar 2019 09:55

F-117 – lovac koji to nije

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Već smo detaljno pisali o „nevidljivom lovcu“ - bombarderu koji više ne leti, kao i o tome ko je „prizemljio“ Noćnog sokola (klikni OVDE pa pročitaj detaljniji tekst!), stoga sada nećemo ponavljati priču o jednom od najtajanstvenijih i najskupljih borbenih aviona. Promovisan je kao „nevidljivi lovac“ (engl. Stealth Fighter), iako nije namenjen za vazdušnu borbu sa drugim avionima. Čak je i pretenciozno označen sa „F“, početnim slovom naziva za američke lovce (engl. Fighter), iako ne poseduje ni presretački radar u nosu ni rakete vazduh-vazduh. U jednom televizijskom dokumentarnom filmu, član razvojnog tima za F-117 je izjavio da je bilo mnogo lakše privoleti vrhunske pilote da lete na novom avionu ukoliko im se kaže da se radi o lovcu, jer postoji rivalitet između pilota lovaca, bombardera i jurišnika.

114-0

Ovoga puta prikazujemo maketu poznate firme Revell u razmeri 1:72, u verziji „model set“ što znači da pored makete uz nju dobijate i paletu od nekoliko boja, lepak, četkicu... Inače je pakovanje standardno: u lepo oslikanoj kutiji nalaze se ramovi sa precizno izlivenim delovima od kvalitetne plastike, detaljna šema – uputstvo za sklapanje i set nalepnica štampanih u Italiji.

114-revell

114-detalj

114-nalepnice

Sama maketa nije previše komplikovana, klase je „3“ i namenjena je za kolekcionare starije od 10 godina, jer ima „svega“ 37 dela, ali je ipak detalja više nego dovoljno. Eto na slikama ispode nekih detalja: kabina, rep, prednji i zadnji stakni trap, dve laserski vođene bombe...

114-kabina

114-rep

114-napred

114-oba

Sastavljena i ofarbana maketa Noćnog sokola F-117A izgleda ovako. Dužina je 270mm a širina (raspon krila) 182mm.

114-1

Ovu maketu trebalo mi da imaju čak i naši kolekcionari koji sakupljaju jedino lovce, jer uprkos bolu koji nam je naneo ovaj bombarder ipak smo mi jedina nacija koja ga je videla i oborila! Najjednostavnije je kupiti ga on-line klikom OVDE na sajt Dexy Co.

Kolekcionar