petak, 31 jul 2015 11:44

F1 rekordi (ne) padaju ko kruške

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Kad je Fetel onomad stigao Senu po broju Grand Prix pobeda internet je buknuo više nego kad ga je prestigao po broju titula, jer je Sena nepobedivi mit. Uglavnom Sebastijana omalovažavaju mlađi gledaoci Alonsovi navijači, koji Ajrtona nikad i nisu gledali. Naravno da kada nisu gledali Senu nisu ni Prosta – a baš njega su trebali, jer je Profesor Prost sličniji Alonsu po stilu vožnje nego agresivcu Seni. Opet, za Fetela navijaju Šumaherovi poštovaoci jer su prepoznali stil. Sebastijana ne podnose ni Seninini fanovi iz istih razloga zbog kojih su mrzeli Šumahera, a već polako počinju da mrze i Hamiltona. Stoga da malko podrobnije pogledamo tabele i GP pobednike, biće valjda jasnije.

GP-pobednici

Za mene je broj GP pobeda važnije merilo nego broj osvojenih titula – šampion F1 može se postati i slučajno, zahvaljujući sreći, ko recimo Keke Rozberg 1982. ali ne može se slučajno osvojiti mnogo Velikih nagrada, ko recimo Mensel. Eto, i Finac i Englez imaju po jednu titulu, ali Rozberg ima ukupno 5 GP pobeda (šampionske 1982. jedva jednu!) a Mensel 31. (šampionske 1992. Godine čak 9 pobeda u sezoni, što je dugo bio rekord u F1). Uostalom, za mene je broj osvojenih GS titula u tenisu mnogo važniji parametar od toga koliko dugo je neko bio No1 na ATP listi.  

Kada posmatrate tabele i analizirate statistiku obavezno uzmite u obzir broj startova na trkama, samo tako se kako-tako mogu izvršiti poređenja. Jer nije isto ako sada pobednik dobija 25 bodova za pobedu a nekada je dobijao 9 – broj bodova, podijuma i sve ostalo ništa ne znači. Pa ni broj osvojenih pol pozicija i najbržih krugova (bilo je kvalifikacija gde su se čuvale gume za trku, ili se vozio više natankovan teži bolid itd). Pobeda je jedino merilo! Naravno da sada Fetel i Hamilton imaju više šansi za obaranje raznih rekorda jer je neuporedivo više trka u sezoni, pa tako i prilika. A Šumaher, Prost i Sena ne mogu se braniti... Ko što se Fetel i Hamilton u budućnosti neće moći braniti, a na njihove rekorde će jurušati neki novi klinci. Panta Rei!

GP-procenti

No, kada pogledate procente (odnos broja startova i pobeda) slika je već ozbiljnija. I jasnija – Fetel je u manje trka i za kraće vreme osvojio više GP pobeda (i titula) nego Sena! Sada juri Prostov broj pobeda, a po broju titula ga je već stigao. Sebastijan juri Prostove rekorde, Luis Senine koje će oboriti već ove sezone 2015. Da, znam, Fetel je vozio Red Bull - ko da Sena nije McLaren! Pa Fetel je za tri tima osvajao pobede, Sena za dva, a titule su osvajali za po jedan. Hamilton je vozio za dva tima – pobeđivao je i osvajao titule za oba.

Uvek mi je žao što se iz diskusija nekako perfidno eliminiše Alen Prost. A Profesor je osvojio 4 titule šampiona F1 za dva tima, i ostvario čak 51. GP pobedu u četiri ekipe, pobeđivao je u bolidima Renault, Mclaren, Ferrari i Williams. Prost ubedljivo drži drugo mesto, iza nedostižnog Šumahera, a na njegove rekorde jurišaju i Fetel i Hamilton a ne na Senine. Jer Senu je odavno nadmašio Prost!

Ali džabe pišem, Sena je bog a drugi je, ni manje ni više nego... Alonso lično, pošto „Fetel i Hamilton imaju sreće što voze dobre bolide, a Šumaher nije imao konkurenciju"?! Ajde?! E, to „metafizičati“ u F1 jesu jedino utrefili – jeste: bio je bez konkurencije i pored konkurencije, iako se utrkivao protiv Mensela, Prosta, Sene, Hila, Vilneva, Hakinena, Batona, Alonsa, Raikonena... pa čak i protiv Fetela i Hamiltona. I Montoje, koji jedini nije bio šampion – ostali jesu, pre ili posle Šumijeve dvogodišnje pa potom petogodišnje uzastopne dominacije! Čik neka neko te rekorde obori i rezultate ospori. Tih 7 titula šampiona F1 manje više, ali osvojen 91. Grand Prix će ostati nedodirljiv sve dok Berni ne uvrsti 40 trka - po sezoni, hehehe. Dobro de, 7 titula je možda i dostižno, ali njihov broj jedino svedoči ko je najuspešniji u istoriji Formuli 1. Međutim broj GP pobeda je neoboriv dokaz, argument koji potvrđuje ko je najbolji - onaj ko ih ima najviše!

No, ako podcenjuju jednog Prosta, zašto zaboravljaju Džima Klarka? Pa i Leteći Škotlanđanin je poginuo – nije danak suludim trkama dao jedino Sena! Nastradao je i Askari i još mnogi drugi, najviše u ranoj fazi F1. Stoga i ne pominjem Fanđa, F1 se suviše mnogo promenila od tog doba da bi se uopšte mogli porediti vozači iz peroda 50-ih i 60-ih godina sa modernom F1, jer se vozilo premalo trka po sezoni, a bolidi, pravila, podovanje... bili su totalno drugačiji.  

Zato tvrdim: jedino je važan broj pobeda ali posmatran kroz procente – u zavisnosti od broja startova. No, i tu mora postojati donji prag, recimo bar 20 pobeda, inače bi bio visoko plasiran na listi neko ko je vozio svega par trka a pobedio u jednoj. Kad se tako poredi uspeh u F1 nepobitno je da su Klark, Šumi, Fetel i Stjuart odmakli, a izvikani Alonso je tek... koji? Stoga pre nego što komentarišete dobro razmislite. Jedno je pristrasno navijanje a sasvim drugo razumno rezonovanje!

Možemo Šumahera i ovako uporediti, recimo samo kroz prvih 10 sezona u F1, koliko je i Sena odvezao. Tako dolazimo do ovog podatka: Šumaher je u 156 startova ostvario 53 pobede što iznosi 33.97 posto u procentima - u prvih 10 godina pobedio je na svakoj trećoj trci u kojoj je startovao! Eto, ko Klark, a tek kada bi mu se dodale pobede iz 2002. i 2004. a oduzeli startovi sa Mercedesom, statistika bi bila... ihaaaj! Ali i tako gledano nadmašio je i Prosta i Senu još 2001. pre Ferrarija 2002. kad je zaista dobio zver od bolida u kojem stvarno nije imao konkurenciju (iako su 2001. vozili Hakinenen, Alonso, Raikonen, Montoja...)! Samo je, eto, Šumi ostao živ pa se postignuto negira - da je nastradao 2002. valjda bi mu tek tada priznali No1 na F1 listama svih vremena. 

158-149

Fetel i Ferrari - osvojen 41. Grand Prix i sustignut Senin broj GP pobeda - Hungaroring 2015

Statistika se svakom sledećom trkom može popraviti ali još lakše pokvaraiti. Zamislite da se Šumi nije vraćao, ovako je samo fenomenalnu statistiku pokvario. Ali opet ko zna da li bi bez njega Mercedes toliko uspešno razvio bolid kojim sada Luis dominira i superiornost nad kolegom demonstrira. Ili da Klark nije poginuo – da li bi sada procentualno bio najuspešniji vozač da je ostao živ i duže vozio? Nažalost, nekome je pogibija pomogla u postavljanju rekorda, a druge onemogućila da ih postave. Stoga treba bez emocija analizirati ostvareno, a ne pretpostavljati šta bi bilo kad bi bilo. Jer se nije dogodilo to što se babi snilo. Nije Fetel kriv što je živ, nije Hamilton kriv što vozi Mercedes! Poštujte mrtve ali ne mrzite žive! I volite Formulu 1 jer je i najdosadnija F1 trka uzbudljivija od vikenda bez F1.

Na kraju krajeva, ja iz petinih žila navijam za Noleta, ali tek ako obori Federerov rekord u GS pobedama smatraću ga za najboljeg. Osim ukoliko je i Rodžer bio bez konkurenciju - ili je imao najbolji reket, hehehe. No, ni tada neću tvrditi da Nole igra lepši tenis nego Rodžer. Lepota je nešto drugo, sasvim subjektivno, a za mene su se najlepše utrkivala DVA VELIKANA – ukoliko kliknete na link saznaćete i ko su i zbog ćega ih izdvajam. 

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u