četvrtak, 24 oktobar 2013 15:56

Ocena vozača i procena bolida

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li bi u Red Bullu šampioni bili i Alonso, Hamilton, Raikonen? Bili bi. Ali da li 4 puta zaredom? Sumnjam, u stvari siguran sam da ne bi. Da li bi Baton bio šampion? Nisam ubeđen, ali jednu titulu bi verovatno osvojio, jer je Batonov „dable difuzor Bron“ bio superniji bolid 2009. nego Red Bull ovih godina. Pa kada već pominjemo njega, setimo se i Baričela. Zašto Rubens nije postao šampion 2009. u svemoćnom „DD“ Bronu – ako već nije mogao u Ferariju pored privilegovanog Šumahera.

Ili zašto nije Edi Irvajn u poslednjoj trci sezone 1999. pobedio Hakinena kad je već vozio najbolji bolid te sezone, Ferrari F399, koji je uprkos Šumaherovom pauziranju zbog slomljene noge nakupio više bodova od McLaren Mercedesa i osvojio Kup konstruktora.

Za šampionsku titulu potreban je bar ravnopravan bolid, odličan vozač i – sreća! Za jednu titulu.

Ko, recimo, Mensel 1992. kada je napokon imao i sreće. Mensel je morao imati bar dve titule, ali je najmalerozniji šampion F1. I sada ima, uprkos 31. GP pobede, isto titula koliko i... Keke Rozberg. Ali Keke je imao sreće – Vilnev i Pironi nisu...

Prema tome, ozbiljnija procena kvaliteta vozača moguća je jedino po broju GP pobeda. Tada je to realna ocena a ne „odokativna“ procena!

Rekorde u F1 po sezonama poobarali su Mensel 1992. i Šumaher 2002. i 2004. godine. Tada je Englez napokon imao superioran bolid – Williams Renault - koji je mogao da podnese agresivan stil Mensela. Ferariji F2002 i F2004 takođe su bili zveri od bolida – najjači ali i najizdržljiviji, sa kojima se Šumi prošetao do titule i potukao čak i Menselove rekorde. Sa tim bolidima bi šampion postao čak i – Rubens! Ali da li bi Baričelo bio bolji od Hakinena 2000. ili Raikonena 2003. Ne bi, nije bio bolji. Pa čak ni 2001. kad je imao takođe vrhunski bolid. Jedino je dve vicešampionske titule za Ferrari osvojio 2002. i 2004. a to bi isto postigla i bar polovina vozača F1.

Fetel-Monca2008

Fetel vozeći Toro Rosso po kiši osvaja svoju prvu GP pobedu u Monci 2008.

Veber u Red Bulu je morao biti vicešampion bar tri puta. Da je bio vicešampion sva 4 kada je Fetel postajao šampion tek tada bi mogli tvrditi da samo (i jedino!) bolid osvaja titule, a da je sam vozač manje bitan. Tada bi se pomoglo posumnjati da je, eto, Fetel privilegovan jer je Nemac, pa Mark nema sreće jer je Australijanac. Ovako, previše je dominantan Fetel da bi iko razuman mogao da mu negira talenat. Jer biti 4. godine uzastopce šampion, a još uvek tako mlad, to ne može svako. To može malo ko, maltene niko – od trenutnih vozača.

Uostalom, da može neko uzeli bi ga u Red Bull ili Ferrari! Najveći timovi biraju najbolje vozače. Jer ako je dovoljan jedino bolid, zašto ga Ferrari ne napravi – i uštedi silne novce umesto da plaća i Raikonena.

To su već imali 1990. godine – Mensela i Prosta u Ferariju kojeg je konstruisao Barnard. Ali ni to nije vredelo, jer je u McLarenu sedeo... Sena!

Sada u Redu Bulu sedi Fetel – mlađani četvorostruki šampion koji je svoju prvu GP pobedu izvojevao u Monci, vozeći po kiši... ali Toro Rosso! Setite se kako su karijere započeli i Sena i Šumi.

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u