nedelja, 06 oktobar 2013 15:29

Sena i Šumaher – mitovi i legende Formule 1

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

ViB je jednom rekao: „Statistika naša dika, šta poželiš to naslika“! I zaista, gledajući brojne strane i domaće rang liste najboljih svih vremena, uvek se setim ViB-a i “statistike”. Jer nailazim na takve bisere gde Šumaher nije čak ni drugi, nego tek treći, ili čak četvrti?! I skoro uvek je prvi Sena. Jer je, kažu, Šumi vozio u slaboj konkurenciji i imao Baričela za suvozača. Interesantno je da ni Prosta ne svrstavaju ispred Sene, iako su vozili u isto vreme, baš jedan protiv drugog, a Prost ima 4 titule i 51. Grand Prix pobedu, a Sena 3 titule i 41 pobedu. Šumaher “svega” 7 titula i 91 pobedu! Znači, Šumaher ima titula koliko Prost i Sena zajedno, ali su ga “pobedili” u pobedama: oni zajedno 92. a on “samo” 91. No, dosta šale, krenimo redom. Moja tabela bi izgledala ovako:

Živi šampioni F1:
1. Mihael ŠUMAHER (7 titula)
2. Huan FANGIO (5 titula)
3. Alen PROST (4 titule)
4. Džeki STJUART, Niki LAUDA, Nelson PIKE, Džek BRABHAM (po 3 titule)
5. Po dve titule ih ima više, kao i sa jednom.

Mrtvi šampioni:
1. Ajrton SENA (3 titule)
2. Džim Klark (2 titule)
3. Alberto ASKARI (2 titule)
4. Johen RINT (1 titula)

Kada se tako pogleda, jasno je da je Seni mesto tu negde, iza Prosta, a ispred Stjuarta (mada nisam ubeđen da je bio bolji od malenog Škotlanđanina. Od Laude i ostalih – jeste bio bolji. Od Prosta? To je jedina dilema u F1, ostalo je sve jasno ko dan. A dan nije vreme za san. Kada bi sanjali, možda bi moglo i…
Cinik bi mogao ocenjivati šampione i kroz ovakvu prizmu: NAJBOLJI JE ONAJ KOJI POBEĐUJE - ALI OSTANE ŽIV! Jer to znači da ne greši, bar ne kardinalno. Jeste da jezivo zvuči, ali...

Sena-Sumaher

Šta da je Šumaher poginuo početkom 2005. godine? Da li bi onda bilo priče: „eh, da je živ, pobedio je bi još 5 puta“, „e to je bio šampion, taj bi sad imao 10 titula“, itd. Ne bi tada bilo ni Alonsa, ni dva poštena poraza od golobradog Španca u Renaultu...
Međutum, Šumi je, eto, ostao živ – i plasirao se na drugo mesto.
Šta bi tek bilo da je Sena poginuo „još“ početkom 1992. a ne „tek“ 1994. Tada bi bio još veći, ne bi pretpeo poraze od strašnog Villiamsa (Mansela 92. i Prosta 93). Onog istog Williamsa u kome je život izgubio. Njegova slava bi bila još veća a mit nebeski. Ovako, mit je samo ovozemaljski. Ipak, poginuo je – i time pretekao Šumahera.
Dobro, možda broj pobeda, titula... nije dobro merilo. Možda F1 vozače treba gledati „stručnim“ očima, ocenjivati tehniku vožnje, preciznost, agresivnost, istrajnost... i šta ti ja znam. Ja nisam stručnjak pa ni ne znam. Za mene je pobednik onaj ko postigne više a primi manje golova, a ne ko lepše trči. Pa čak i da pričamo o „lepoti“ vožnje, nije mi jasno po kojim kriterijumima je Sena ispred Šumahera?! Nije, bre, Formula umetničko klizanje pa da se ocenjuje “umjetnički dojam”!
No, neka bude da je Sena bolji, ili (ispravnije): možda bi bio bolji, da je... Ali nije!
Ko što nije Džems Din najbolji glumac. Iako je mlađan “poginuo na vreme”.
Žil Vilnev. Još jedan mit, još jedna legenda. Nažalost, ni on nije živ. Međutim, baš stoga je visoko rangiran, samo zato! Jer, bez obzira koliko smo svi voleli Žila i njegovu suludu agresivnost, to nikako ne znači i da je bio i toliko dobar vozač. Dobar vozač ne izleće stalno, dobar se ne zaleće, ne greši… Najbolji vozač ne prelazi maksimum, nego vozi na maksimumu, iz kruga u krug. Ja Žila kao vozača nikako ne mogu smestiti u prvih 10, a baš nikako ispred Mensela, Hakinena, Askarija, Pikea... On može biti najomiljeniji, najpopularnoji, najagresivniji... vozač u F1, ali nikako bolji od pominjanih. Znam, gotovo napamet, sve njegove vožnje. Ali ne pamtim tako dobro ono malo njegovih pobeda. Uostalom, zar ne pamtimo svi njegovu paklenu borbu sa Arnuom u Dižonu 1979. Jeste, on je tada pobedio Arnua u Renaultu, ali nije i u trci. U toj trci je pobedio Žabuj – takođe u Renou. Pamtimo paklenu borbu sa klupskim kolegom Pironijem u Imoli 1982. ali je tu trku završio tik iza Didijea. Pamtimo njegova letenja, izletanja, pucanja guma, vožnje bez prednjeg spojlera ili zadnjeg točka... Pamtimo tragičan trening.
Ali, pamtimo li bar pobede, kad titula nije bilo? Ne, mi volimo Žila, a ljubav je slepa. U njegovom primeru je to očigledno, jer su liste (povod za ovaj tekst, gde je Sena ispred Šumija, a Žil ispred Hakinena, Pikea, Askarija...), gde je on znatno bolje plasiran čak i od dvostrukih šampiona, ili od jednog Mensela koji ima neuporedivo više pobeda... više nego smešne!
Eto, ovako rezenuje neko ko je većinu vozača sa tih lista zaista GLE-DA-O, i koji je Žila najviše voleo. Ovako rezonuje neko ko je navijao za SFRJ reprezentaciju, ali je nikada nije smatrao za bolju od brazilske, italijanske, ili nemačke...

A to što Šumi “nije imao konkurenciju” je kao kada bi rekli da Sergej Bubka nije imao konkurenciju! Imao je – ali se konkurencija nije videla. Nije im dozvoljavao da budu ispred njega, tako da su neki konkurenti tek kasnije postajali šampioni. Jer Šumi je u svojoj karijeri vozio protiv Prosta, Sene, Pikea, Mensela, Hila, Vilneva, Hakinena, Alonsa, Raikonena, Batona… malo li je to šampiona? I protiv suludog Montoje – ali mu nije dozvolio da ikad postane šampion! A to što su neki postali šampioni tek kada se povukao nije Šumijeva krivica. Uostalom, zar je trebalo da pusti, recimo, Raikonena 2003. da bude Kimi šampion kako bi ga 2004. pobedio, hehe.

Šumaherova prva puna sezona u Formuli 1 bila je 1992. godine. Tada su prvi i drugi bili Mensel i Patreze u neprkosnovenom Williamsu – debitant Šumaher je bio treći. Trostruki aktuelni šampion Sena bio je… četvrti.

Tragične 1994. Sena je poginuo u trećoj trci sezone. Imao je 0 bodova. Šumaher je debelo vodio, pobedio u prve dve. I u toj trećoj nesrećnoj Imoli, i u četvrtoj, šestoj, sedmoj… Eto glavnog razloga zbog čega je Sena ispred – stoga što je Šumi pobedio 1994. ko da je on krivac za Seninu tragediju?!

Askari je poginuo, ali niko ne rangira Alberta ispred Huana! Nije Fanđo kriv što je Askari poginuo! Nije Džeki Stjuart kriv što je Džim Klark poginuo!
Eto, kako Šumi nije poginuo na vreme bio sam primoran da sve ovo napišem. No, divno je što je živ – čak bi i smrt bila uzaludna, ni ona ga ne bi smestila ispred Sen(k)e. Jer Sena je mit – a mit ne možeš pobediti. Uostalom, zar Prost nije direktno nadmašio Senu – i po titulama i po pobedama. Ali mu ništa nije vredelo kad je Alen ostao živ.

Kada se priča o najboljem uvek je to subjektivno. Objektivno je jedino pričati o najuspešnijem. To je mnogo lakše – samo se prebroje titule i nema dileme.

A najbolji je onaj koji je ostvario najviše GP pobeda!

Ali sve to ništa vredi. Senka koju Senina tragedija baca na F1 sve je veća i veća. Pod tom senkom čak je i… Fetel!

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u