nedelja, 06 oktobar 2013 15:08

Fetel i Alonso – vozač ili bolid

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

“Mislim da dečko zaslužuje poseban topik jer je Sebastijan već došao do 13. pobede i izjednačio se sa Kultardom i legendarnim Askarijem. Od trenutno aktivnih vozača ispred njega su po broju GP pobeda Hamilton (15), Alonso (26) i Šumaher (91). Kako je uraganski startovao, mogao bi već ove godine prestići Hamiltona i skoro stići Alonsa.
Mlad je, agresivan, ali sada već i taktički zreo - ne srlja ko prošle sezone. Verujem da će ove lako do titule, vrlo lako. Odličan je vozač i po kiši, a u sadejstvu sa Red Bullom i Njuiem opak je tandem. Proričem mu svetlu budućnost u F1. Ostane li genije aerodinamike Njui, biće Red Bull i Fetel ono što su bili Ferrari i Šumi. Mošda ne 5 titula, ali za 3 garantujem. Možda čak i zaredom.”

To sam napisao još 11. maja 2011. godine na jednom forumu i otvorio novu temu pod naslovom: “Veliki mali Sebastijan”:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naravno, ostao sam tada usamljen – mnogi ni tada, pa čak ni sada, uopšte ne shvataju koliko je mali Sebastijan - veliki! Iako upravo sada osvaja četvrtu titulu – zaredom. Ni to im nije dovoljan argument – oni za sve “krive” Red Bull. Isto ko i sa Šumaherom: sve to je postigao jer je vozio Ferrari i imao Baričela za klupskog kolegu. Na stranu što je taj Ferrari pre Šumija apstinirao 20 godina – dve decenije bez vozačke titule.

Sada je za Fetelov uspeh zaslužan Red Bull, Njui i… i Veber?!

Koliko je, zaista, zaslužan bolid?

vettel-alonso

Mnogo! Isto onoliko koliko za Senine titule McLaren Tag Porsche i McLaren Honda! Jer ni Sena nije titule osvajao u Lotusu. A kad je, nesretnik, video koliko je Williams Renault 1992. i 1993. bio nadmoćniji od McLarena, prešao je, nažalost, i on u Williams 1994…

Da li je, možda, Prost neku od svojih titula osvojio u slabijem bolidu? Ne – sve 4 titule u dominantnom McLarenu, pa potom u Williamsu.

Znači, za titulu je neophodan, ako ne baš superioran bolid a ono bar ravnopravan – ko Šumijev Ferrari Hakinenovom McLarenu 2000. godine. A kada je bolid superioran, kao Ferrari 2002. i 2004. tada padaju rekordi! Ali 2003. je morao Šumaher da da sve od sebe.

Ko i Fetel 2010. i 2012. godin. A sezone 2011 mogao je i sa pola gasa…

U poslednju trku sezone 2010. Fetel je ušao sa čak 15 bodova zaostatka za Alonsom: Fernando 246, Sebastijan 231. Pobedio je Fetel i oteo svoju prvu titulu Alonsu i Ferariju.

Na tačno polovini sezone 2012. Alonso je imao 44 boda prednosti pred Fetelom: 154 prema 110. A opet je, u poslednjoj trci, titulu bukvalno oteo Fetel! Iako su Alonso i Ferari imali sve što se poželeti može: I kišu, i Fetela koji je startovao sa poslednjeg mesta i doživeo sudar u prvom krugu, pa pit stop više i ponovo start sa začelja…

U oba slučaja Alonso je trebalo jedino da… pobedi! Jer bi Fetel, u obrnutom slučaju, to učinio. Ko i Šumi – pa “sa štitom, ili na štitu”.

Da li je za Alonsov debakl kriv jedino Ferari ili bar malo i on lično? Jer bar jednu titulu od te dve morao je da prisvoji Alonso – ukoliko je zaista toliko veliki vozač kakvim ga mnogi smatraju (ne samo njegovi navijači). I kad je već toliko (pre)plaćen.

Kada je 2007. kao aktuelni dvostruki šampion prešao u tada nadmoćan McLaren, Alonso je za timskog kolegu imao početnika – golobradog Hamiltona! Ni tada nije uspeo, na kraju je bio treći u šampionatu, iza Raikonena i tog istog Hamiltona. U redu, neka bude da Kimija nije mogao da pobedi… ali je mlađanog Luisa morao! A nije. Da li je i tu za neuspeh kriv jedino McLaren ili bar malo i arogantni Španac?

Ko danas mrzi Fetela – Alonsovi navijači ponajviše!

Senini navijači takođe ne vole Fetela – ali ga i ne mrze. Uostalom, poštovaoci velikog Sene ne vole više nikoga, odavno. Ali i ne mrze, osim poneki… Šumahera.

I gle čuda, za Fetela navijaju fanovi Šumahera?! Iako jedino Sebastijan može da (pre)stigne Mihaela, mnogi od njih navijaju za “Bejbi Šumija” jer su u malom Sebastijanu prepoznali velikog Šumahera.

I (pre)stići će, bar po broju titula ako ne i po broju GP pobeda, Fetel Šumahera.

Osim ukoliko ne napusti Red Bull i pređe u… Ferrari.

vettel alonso 300

Ja volim Fetela. Ne zato što je najmlađi šampion Formule 1 koji ruši sve rekorde, posebno ne stoga što je Nemac – ja volim Fetela jer je oborio neverovatan rekord: on je vozač koji je najbrže zaradio kaznu u Formuli 1 – u svojoj prvoj vožnji u F1 karijeri kažnjen je već u devetoj sekundi jer je prekoračio brzinu u pitu! Volim takve agresivce, a cenim ga i što iz čista mira postavlja rekordne krugove - iako za to nema nikakvog razloga jer ubedljivo vodi – a na užas gazdama iz boksa, koji moraju da ga krote lažnim porukama da, kao, nešto ne valja na bolidu, da uspori i ne luduje.

A najviše ga volim jer me neverovatno podseća na Šumahera – kada je najpotrebnije ko od šale naniže par najbržih krugova uzastopno! Svaki sledeći brži od prethodnog… pa koliko je potrebno.

Jedina je razlika što je Šumi skakao na podijumu a Fetel pokazuje prst. Ako, i treba.

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u