ponedeljak, 04 novembar 2013 19:03

Košarka – nova sezona (2)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nova košarkaška sezona je na početku. Pred nama je nikad zanimljivija ABA liga, sa (nadamo se) jasnim pravilima za prolaznost u najjače evropsko takmičenje. Ove godine srpska košarka ima četiri predstavnika u ABA, a dva beogradska večita rivala za cilj imaju plasman na Final Four ABA lige, pa zatim i u finale koje donosi plasman u Euroligu sledeće sezone. Posle 15 godina Crvena Zvezda opet igra najjače evropsko takmičenje a Srbija napokon ima dva predstavnika u istom. Radnički iz Kragujevca igra Euro kup a Mega Vizura će nastupiti prvi put u ABA ligi sa izuzetno mladim i talentovanim sastavom pojačanim iskusnim Ratkom Vardom. O Partizanu sam pisao u prošlom članku a sada je na redu

Crvena Zvezda

kkcrvenazvezda

Crveno-beli su u prošloj sezoni napravili veliki iskorak u odnosu na predhodne sezone. Sklopili su tim sa željom da prekinu dominaciju Partizana u domaćem prvenstvu i ABA ligi i izbore plasma u Evroligu. Ispunili su poslednji (ili prvi) cilj i posle deceniju i po biće učesnici najjačeg evropskog takmičenja. Da nije bilo previše promena na trenerskoj klupi (3 trenera) i previše kombinatorike na poziciji centra gde su se pored Katića smenjivali Samardžiski i Braun da bi u finalu Katić ostao sam, možda su mogli i više. Kratak osvrt na prošlu sezonu sam napravio baš iz razloga bolje analize tima i ambicija u ovoj sezoni. Naime, koncept je značajno izmenjen u jednom delu – kada je u pitanju trener. Dato je puno poverenje Dejanu Radonjiću u izboru igrača, tim je formiran veoma rano i svi su, osim reprezentativaca (Katić, Blažić…)prošli kompletne pripreme. Dve odluke ipak upadaju u oči: prvo, prekinuta je saradnja sa kapitenom Igorom Rakočevićem iako je imao ugovor i za ovu sezonu, a drugo, pred sam početak takmičenja otišao je Boris Savović umesto koga je ekspresno u tim uskočio Radenović. Dobro upućeni kažu da su obe odluke donešene na insistiranje Dejana Radonjića, čime se dodatno potvrđuje da ima odrešene ruke u izboru i vođenju tima. Ipak, po praksi iz predhodnih sezona opet je promenjeno mnogo igrača. Otišli su Rakočević, Savović, Subotić, Radivojević,a dovedeni su najbolji centar domaće lige Boban Marjanović, iskusni amerikanac Blejk Šilb, reprezentativac Slovenije Jaka Blažić, Čarls Dženkins – amerikanac sa NBA iskustvom, te potencijalni reprezentativac Radenović. Već po imenima, vidi se želja da se ove sezone ode još korak dalje i konačno prekine dominacija Partizana. Iskusni i prilično dobro, za naše uslove, plaćeni igrači, trebalo bi konačno da u tome i uspeju. Ali…

radonjic

U razgovorima sa nekoliko priznatih stručnjaka, koji nisu želeli da im se pominje ime (što je potpuno razumljivo jer znam da su veliki zvezdaši pa ne žele da ih neko okarakteriše kao one koji unose nemir) pojavljuje se sumnja da je Dejan Radonjić dovoljno iskusan da odgovorim svim zahtevima. Radonjić je sigurno jedan od najperspektivnijih trenera, koji je svoje znanje već dokazao trenirajući Budućnost, ali mu nedostaje evroligaško iskustvo. Takođe, voditi tim Crvene Zvezde podrazumeva mnogo veći pritisak a sa svakim eventualnim porazom taj pritisak će biti sve veći a glavni krivac (bez obzira na realnost) biće trener. Ukoliko Radonjić uspe da izdrži sve to i ukoliko bude imao i malo sreće u prvom delu sezone, može se desiti da gledamo nikad zanimljivije finale domaće lige i verovatno ABA lige. Siguran sam da će se Crvena Zvezda plasirati na Final Four.

Što se tiče Evrolige, mislim da će tu doći do izražaja sve gore navedeno te da će trebati mnogo toga da se poklopi da u jednoj veoma jakoj i veoma izjednačenoj grupi Crvena Zvezda izbori plasman u TOP 16. Realno, Makabi, Lokomotiva i PAO su sigurni, Lietuvos Ritas sigurno najlošiji pa će dueli sa Laboral Kučom (nekada Kaha Laboral) biti odlučujući.

Ove sezone Crvena Zvezda igraće verovatno drugačiju košarku nego u većem delu prošle sezone, naročito kada je trener bio Vlada Vukoičić. Očekuje se čvršća igra u odbrani, zonska odbrana (naročito kada je na parketu Boban Marjanović) i pažljivija organizacija u napadu, više spuštanja lopte na centre i više prodora (Blažić, Dženkins). Na organizaciju igre u napadu sigurno će uticati i Blejk Šilb, koji pored toga što je odličan šuter ima odličan pregled igre i košarkašku inteligenciju.

shilb

Koje je Vaše mišljenje? Komentare možete postavljati ispod ovog teksta.

Branko Bošković

Lajkuj nas na Facebook-u