subota, 19 oktobar 2013 17:13

Štapovi za pecanje plovkom

Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

match trofejNiti se bolonjezom mora loviti samo na brzim vodama, niti se meč obavezno koristi samo za mirnu. Telemeč je nešto između, a teletrautom se satire pastrmka. Teleskope bez karika uglavnom koriste početnici, a dugačke štekove profesionalci-takmičari. 

U svakom poslu, pa i u ovom našem publicističkom, postoji podjela rada. U toj podjeli rada, po mom dubokom uvjerenju, mene su žednog preveli preko vode. Zapalo me da stalno pišem o „čistom“ ribolovu, dakle, o nečem lično proživljenom, a što po svom sadržaju ima karakter nekog novog i u praksi provjerljivog sistema znanja. Pisati uvijek iznova, samo iz vizure ličnog iskustva, naporan je i vrlo odgovoran posao. Barem za ozbiljne ljude, kojim kod svake važnije zapete zadrhti ruka, jer su svesni da se obraćaju vama, najpismenijim čitaocima u Evropi. Eto, zato sam oduvijek zavidio kolegama kojima, u ovoj famoznoj podjeli rada, zapade zadaća da pišu o priboru za ribolov. Za razliku od nas „subjektivaca“, koji već dugo, grozničavo grebemo po dnu naših odavno presahlih bunara, kolegama „priborašima“ voda prelijeva preko ušiju - jer kulja iz svih izvora. Istina, vrlo su rijetki oni koji tu silnu vodu mogu da učine pitkom za vas, već pomalo razmažene čitaoce. Znamo već odavno ko su ti ljudi, kojima na neki volšeban način polazi za rukom da postanu alhemičari, te da nam “od bambusa do karbona“, preko silumina, fibera, viskera i špialtera načine ukusnu i lako svarljivu čorbu. Ne nadajte se uzalud - ja nisam čak ni pripravnik na ovom kulinarskom tečaju, mada ću vam sada govoriti o escajgu za ribolov.

VLAŽNI ENGLEZI

Štapovi za lov na plovak prave se u dvije osnovne varijante: štekovi i teleskopi.

Štek štapovi se sastoje od tri ili više međusobno odvojenih segmenata. Prave se sa ili bez karika. Štek štapovi sa karikama nazivaju se meč (match) štapovima, a takmičarski štek štapovi prave se isključivo bez karika.

Meč štapovi su uglavnom trodijelni štekovi sa vrlo gustim rasporedom uskih karika, čija je osnovna funkcija da spriječe lijepljenje tankih najlona za blank štapa, u uslovima povećane vlažnosti vazduha (kiša, jutarnja i večernja kondenzacija vlage). Zato ne čudi što su prvi meč štapovi konstruisani u Engleskoj, jer tamo se broj sušnih dana u godini može izbrojati na prste jedne ruke. S obzirom da se u Engleskoj uglavnom lovi na kanalima i sličnim mirnim i ne tako dubokim vodama, i to najčešće vagler plovcima (zbog konstantnog vjetra), mnogi su kod nas došli do nekih pogrešnih zaključaka, ili bolje rečeno - predrasuda!

Prva predrasuda odnosi se na pogrešnu procjenu namjene meč štapova. Često možemo pročitati kako su meč štapovi namjenjeni isključivo za lov na mirnim vodama, a da se za brze vode koriste bolonjeze štapovi. Ta, nemojte mi kasti! Probajte loviti sa bolonjeze štapom i plovkom od 2 grama nosivosti kad iz neba rominja sitna kišica. Malo sutra. Sa meč štapom lovi se po najjačem pljusku, u najbržoj vodi i sa esktra laganim plovcima. To će vam potvrditi armija fanatika sa Drine, Lima, Zapadne Morave i ostalih naših brzih voda.

Druga predrasuda vezana za meč štapove sadržana je u pogrešnom tumačenju pojma „meč ribolov“. Sadržaj ovog pojma redukovao se na lov sa vagler plovcima i meč štapovima. Pri tome niko nije odgovorio na jedno banalno pitanje: šta kada je dubina vode veća od dužine meč štapa? Koji to mikro graničnik može da bez velike muke proleti kroz 14 karika veličine picajzle. Budimo iskreni i priznajmo da je to ipak lakše izvesti sa bolonjeze štapom, koliko god to bogohulno zvučalo.

Rezimirajmo, dakle. Meč štapovi su štek štapovi iz tri ili više dijelova, dužine od 3,9 do 4,5 metara, koji se koriste za pecanje na plovak na svim tipovima voda, a naročito su podesni za uslove povećane vlažnosti vazduha.

Ako se nešto ISKLJUČIVO KORISTI NA MIRNIM VODAMA to su onda takmičarski štek štapovi. Takmičarski štekovi su štapovi sastavljeni od pet i više segmenata, koji se međusobno lako i brzo odvajaju i spajaju (štekuju), a prave se u dužinama od 6 do 14,5 metara. Osim za takmičenje, u Evropi se masovno koriste i u rekreativnom ribolovu. Kod nas je upotreba takmičarskih štekova još u povojima, čak i kod većine takmičara iz nižeg ranga takmičenja. Osnovni razlozi rijetke upotrebe ovih štapova su enormno visoke cijene iole kvalitetnijih modela, ali i velika neinformisanost o ovoj vrsti ribolova. Suština potrebe za korištenjem ovih štapova sastoji se u tome da se postigne maksima na preciznost u prezentaciji mamca i apsolutna kontrola plovka.

PREPLANULI ITALIJANI

Teleskopski štapovi sastavljeni su od tri ili više međusobno neodvojivih segmenata, koji naliježu jedan u drugi. Na tržištu se pojavljuju bez karika ili sa montiranim karikama i držačem čekrka.

Teleskopi bez karika koriste se u rekreativnom i takmičarskom ribolovu i prave u dužinama od 3 do 10 metara. U pojedinim regionima naše zemlje (Vojvodina i Pomoravlje) vrlo je popularno pecanje ovim štapovima i najčešće se koriste u dužinama od 5 do 7 metara. To je tipičan rekreativni ribolov i idealan polazni kurs za mlađe ribolovce, prije ulaska u magični svijet ozbiljnog plovkarenja. A za taj viši stadij ipak su neophodni montirani teleskopi i ostali odgovarajući pribor. Tri su osnovna tipa teleksopa sa karikama: bolonjeze, telemeč i samopodešavajući štapovi (Trout - adjustable rods).

Kao što je logično da su meč štapovi nastali u vlažnoj Engleskoj, logično je da su bolonjeze štapovi nastali u sunčanoj Italiji. Kad su u Maveru konstruisali prvi bolonjeze štap, zadnje što im je palo na pamet, bio je problem ljepljenja tanušnog najlona za blank po kišovitom vremenu. Cilj im je bio da naprave što duži i što lakši štap, koji će omogućiti ekstremno daleke izbačaje laganih tereta i maksimalna kontrola plovka. Lakoću su postigli upotrebom dugačkih segmenata, a samim tim smanjenjem broja karika. Tako naprimjer, bolonjeze od 5 metara ima samo 7 karika, od čega 4 na spojevima segmenata, 2 klizne i vršnu kariku.

Akcija i težina štapa zavise od kvaliteta upotrebljenog materijala. Što je viši modul elastičnosti ugrađenih karbonskih vlakana, to je štap bivao brži i lakši, a bogami, i skuplji.

Renomirani svjetski proizvođači vrhunskog pribora za lov plovkom blankove za bolonjeze štapove prave od karbonskih vlakana SUPER visokog modula elastičnosti, opremaju ih SiC titanijum karikama i držačima čekrka od ultra laganog aluminijuma, čime postižu izuzetnu lakoću i oštrinu akcije. Ekstra kvalitetne modele ćete poznati i po tome što su gornji blankovi pod prstima hrapavi (poput zmijske kože), čime se ljepljenje najlona svodi na minimalnu mjeru.

Budite izuzetno oprezni kada kupujete bolonjeze štap i imajte uvijek na umu da se lakoća štapa, osim kroz upotrebu ekstra kvalitetnog materijala, može postići i tako što se rapidno smanji debljina zida blankova. Tada je pucanje štapa samo pitanje trenutka. Naš narod kaže: „Ako neznaš šta valja, pitaj pošto je“. Dobar bolonjeze od, recimo, 5 metara ne može se nabaviti ispod 100 evra - samo naviše. Pa ko voli, nek' izvoli.

Drugu veliku skupinu teleskopa sa karikama čine telemeč štapovi. Nastali su kao izraz potrebe da se napravi štap sličnih karakteristika kao meč štap, ali što manje transportne dužine. Prave se u dužinama od 3,9 do 5 m, a idealne performanse postižu na dužini od 4,5 metara. Sastavljeni su od većeg broja kratkih segmenata, a osim na spojevima segmenata, opremljeni su dodatnim karikama po blanku i sa 2-3 klizne karike. S obzirom na veliki broj dijelova, a samim tim i ojačanih spojeva, telemeč štapovi su izuzetno brzi i omogućavaju munjevite kontre.

Poprečni presjek donjeg dijela štapa je znatno uži nego kod bolonjeze štapova, a zidovi blanka su deblji. To su izuzetno snažni štapovi koji ne trpe nikakve improvizacije u mate-rijalima. Kod jeftinijih modela koristi se visoko otporni karbon (high resistance carbon), a kod skupljih Hi-modul linear karbon (H.M. - Linear) ili super visoki modul - S.H.M.

Telemeč štapovi se mogu koristiti kako za lov vagler plovcima na mirnim vodama (od bodorke do krupnih šarana), tako i za lov skobalja, mrena i druge krupne ribe na divljim vodama. (Ova vrsta štapova je dominantna na Drini.) Za razliku od meč štapova, imaju nešto šire karike, pa se mogu koristiti i kod lova na klizeći plovak.

NEPOZNATI

U poslednju grupu teleskopskih štapova sa karikama spadaju tzv. samopodešavajući (adjustable) štapovi. Većina renomiranih proizvođača ove štapove svrstava u grupu „tele-traut“ - teleskopa za lov pastmke.

Po tehničkim karakteristikama ovi štapovi su najsličniji bolonjeze štapovima, jer su sastavljeni od manjeg broja dugačkih segmenata i prave su u dužinama od 4 do 8 metara. Ono što ove štapove razlikuje od svih drugih jesu specijalno konstruisani gumeni prstenovi, koji se nalaze na sastavu između segmenata, neposredno iznad karika. Funkcija ovih prstenova jeste da omogući djelimično uvlačenje segmenata, čime se prema potrebi štap skraćuje ili produžava, a da pri tome nema nikakvog lufta u spoju. To praktično znači da se, na primjer, štap od 6 metara možete skratiti čak za 3 metra, a da štap pri tome skoro ništa ne gubi od svoje deklarisane akcije. Dakle, dužinu štapa korigujte u zavisnosti od konkretnih uslova na terenu, čime eliminiše potrebu da nosite sa sobom više štapova različitih dužina.

Na poslenjem sajmu ribolova u Novom Sadu izložio sam nekoliko primjeraka vrhunskog samopodešavajućeg štapa „Top trout“ od 5 metara. Sudeći po reakciji velikog broja ribolovaca, koji su imali priliku da vide mogućnosti ovog štapa, shvatio sam da je ovaj tip štapova za većinu naših ljudi velika nepoznanica. U Evropi, pak, ovi štapovi uživaju veliku popularnost, a proizvodači se trude da ponude što veći asortiman tele-traut modela. Tamo, zamislite, 'ladno love jadnu pastrmku sa teleskopima i to na prirodne mamce i ikru, a kod nas (hvala Bogu), samo na mušicu i varalicu.

Float Rod Choices

Ranko Travar

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u