subota, 19 oktobar 2013 15:51

Pecanje šarana na površini – kontroler plovak

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

carp-on-the-surface-of-the-waterVeliki broj sistema i montaža za ribolov se bazira na zapažanju da je riba (skoro) uvek na dnu ili blizu dna. Ovo je zaista u većem broju slučajeva sasvim tačno, ali riba i te kako ume, iz raznih razloga, da priđe samoj površini, pa da se tu čak i hrani! U ovom tekstu ćemo videti na koji način možemo uspešno pecati šarana bukvalno na površini. Najefikasnije (po meni) je pecanje uz pomoć posebnog plovka, takozvanog "kontrolera" (controller float ili surface float).

Na slici vidite neke tipične kontrolere. Varijacija ima bezbroj, ali osnovno za sve kontrolere je to, da imaju alku za provlačenje najlona na samom vrhu. Osim ovoga, ovi plovci imaju na donjem kraju otežanje, kako bi stajali uspravno. Plovak je uvek već otežan potrebnom težinom, tako da nema potrebe dodavati nikakvo dodatno otežanje!
Upotrebom kontroler plovaka bićemo u mogućnosti da tražimo šarana i na većim daljinama. Kontroleri se prodaju u različitim težinama, pa uvek možemo izabrati pravu težinu za trenutnu situaciju i potrebnu daljinu izbačaja.

controllers-all-def

Svi ovi plovci, kao što se vidi, u vodi stoje uspravno. Međutim, firma Gardner Tackle (veoma dobro poznata šarandžijama), proizvodi nešto drugačije kontrolere. Njihov model u vodi stoji položeno. Ideja je bila da plovak bude što manje vidljiv, a samim tim da što manje bude sumnjiv šaranu. Ipak, svi će se složiti da je najveći broj kontrolera napravljen tako da u vodi zauzima klasičan, uspravan položaj. Na slici dole se vidi kako izgleda Gardnerov kontroler:

gardner-controller

Sistemi koji se koriste u ovakvom površinskom ribolovu su veoma jednostavni, brzo se prave, a teško mrse i što je bitno, za nekoliko minuta možemo biti spremni za prvi zabačaj. Postoji nekoliko varijacija, ali su to u suštini veoma slične montaže, koje se razlikuju samo u detaljima. Jednu tipičnu montažu možemo videti na sledećoj ilustraciji:

montaza-plovka-def

Kao što se vidi, sve što nam je potrebno, osim osnovnog najlona (1) su: (2) stoper (olovna sačmica ili klizeći čvor), (3) virbla  i (4) predvez . Na kraj montaže, naravno, vezujemo udicu sa mamcem. To je sve.
Kada je predvez u pitanju, ja lično koristim fluorokarbon, koji mi se pokazao praktično idealnim za ovakvo pecanje. Potpuno je nevidljiv u vodi, pa će riba biti manje sumnjičava. Ako pak koristite predvez od standardnog najlona, bilo bi dobro da ga premažete posebnom mašću koju koriste mušičari, naravno ako je imate pri sebi. Ovo će omogućiti da najlon pliva na površini. Debljina najlona i predveza koji ćemo koristiti zavisi od veličine riba koje očekujemo, ili znamo da plivaju u vodi koju smo odabrali za pecanje. Takođe, u zavisnosti od toga koji štap koristimo (o tome nešto kasnije), biraćemo i debljine najlona.

Što se tiče same taktike, na nekoliko stvari treba naročito obratiti pažnju. Obzirom da lovimo na samoj površini, imajte na umu da ribu mnogo lakše možemo uplašiti nego inače. Površina vode svakako nije mesto na kojem se riba oseća potpuno bezbedno, pa će iz tog razloga biti dodatno opreznija, jer instinktivno "oseća" da je tu izložena i nezaštićena. Zato moramo biti izuzetno tihi, naši pokreti na obali ne bi trebali da budu nagli, a na glasan govor i(li) viku zaboravite. Ako imate pri sebi polarizacione naočare, bićete svakako u prednosti nad ostalim kolegama koji pecaju na ovaj način, jer ćete moći da lakše tražite ribu na površini, ili pratite situaciju pod samom površinom. Rano jutro i predveče su najbolje vreme za ovakav način ribolova, mada ponekad i periodi tokom dana mogu biti produktivni.
Trudite se da ne zabacujete nasumično, a ako uspete da vidite ribu na površini, nikako nemojte zabacivati blizu nje, jer su sve šanse da ćete je tako samo uplašiti i oterati. Zabacite dalje, budite strpljivi i dajte ribi malo vremena da se oslobodi i sama priđe vašem mamcu. Prilikom pecanja na površini, šarana ćemo često naći u delovima sa hladovinom ili u blizini vodenog rastinja. Takođe, trudite se da menjate mesto i ribu tražite na većoj površini vode. Ako vidite da nema rezultata, pomerite se i ponovo zabacite.

Kada su u pitanju mamci na koje ćemo pecati, logično je da moraju biti plivajući. Jedan od, još uvek najboljih mamaca za lov šarana na površini je komad običnog hleba, ali podjednako uspešno možemo koristiti i pelete ili pop up (plivajuće) boile. Ja za tu svrhu koristim pelete od 8 do 10 mm ili pop up boile 10 do 12mm. Hlebnu ružu možete stavljati direktno na udicu, a kod korišćenja peleta i boili, koristite sistem sa dlakom. I još jedan savet – ne preterujte sa količinom hrane, ovo je tehnika kod koje je bolje hraniti umereno. Dovoljno je povremeno, praćkom ili rukom, baciti po nekoliko peleta. Ako preteramo, višak ne možemo izvaditi iz vode, zato je bitno voditi računa o ovome. Svakako možete probati da vaš mamac dipujetei, čime ćete stvoriti mirisni oblačić oko mamca, što ga može dodatno učiniti atraktivnim za šarana.

Već sam spominjao pribor koji ćemo koristiti za pecanje kontrolerima. Ako pecamo manje ribe, ili koristimo lakše kontrolere, dobar meč štap će nam biti sasvim dovoljan. Međutim za krupnije šarane, biće bolje koristiti neki šaranski štap, ali nešto niže TC, recimo oko 2 lb. Takođe možemo uspešno koristiti i neki meč štap namenjen pecanju šarana na pelete - pellet waggler. Mnogi proizvođači imaju ovakve štapove u svom programu. Međutim, zbog još uvek male popularniosti ove tehnike kod nas, izbor je veoma sužen, tj. minimalan. Ja trenutno koristim Prologic C2 Special Float, dužine 3,6m (12') i tc. 2lb. Evo ga slici:

c2-float-2lb-sm

Štap sa ovakvim karakterisitkama je praktično idealan za ovu tehniku, ali kao što rekoh, može se uspešno koristiti i neki šaranski parabolik.

Kao što vidite, tehnika pecanja šarana na površini pomoću kontrolera zahteva određenu pripremu, stalno traganje za ribom, određena pravila ponašanja na vodi, pa je, sa jedne strane jednostavna, ali istovremeno i zahtevna. Međutim, kada posle detaljne pripreme primetite "kupanje" šarana i kako vaš plovak nestaje ispod površine vode, shvatićete svu draž i posebnost ove izuzetno atraktivne i dinamične tehnike. Nadam se da će posle ovog teksta, tehnika pecanja kontroler plovcima bar malo dobiti na popularnosti kod naših ribolovaca.
I na kraju, možda se pitate zašto pisati o jednoj sasvim "letnjoj" tehnici, kao što je lov šarana na površini, na početku proleća? Zato što imamo o čemu da razmišljamo i pripremamo taktiku do toplih letnjih dana!

Vladimir Jovicki Jovis

PS.

Evo i nekih modela kontrolera koje trenutno koristim. U pitanju su Chub i Fox kontroleri. Pokazali su se odlično, kao i neki drugi. U suštini svi kontroleri su dovoljno kvalitetni i mogu nam priuštiti puno zadovoljstva.

foxfloatercontrollermedium

chub-locator-for

Na samom kraju, svi znamo koliko je prihrana bitna u lovu šarana. Često za tu svrhu koristimo spodove ("rakete") kojima plasiramo mix na pravo mesto. E pa i u ovoj tehnici možemo koristiti raketu, doduše specijalno namenjenu baš hranjenju na površini!

surface-spod-sm

Nisam izdržao a da vam ne pokažem ovu raketu. Napuni se plivajućim peletima, lomljenim, ili celim boilama, zabaci i... plutajuća crvena loptica će se odići i omogućiti da hrana izađe iz rakete i raspe se po površini. Gotovo idealno pomagalo kod površinskog pecanja šarana, samo je bitno ne preterivati sa količinom.

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u