subota, 28 februar 2015 19:39

Shimano Twin Power 2015 Made in Japan

Ocenite ovaj članak
(17 glasova)

Novi Twin Power 2015 pojavljuje se u pravo vreme, u proleće i to baš u martu – kada je „najmrtvija“ pecaroška sezona, jer su u lovostaju štuka, smuđ i mladica, a „zimski“ som postepeno prestaje da radi. To je pravi mesec za kupovinu nove mašinice – ako imate 300 i „nešto“ evra. Ukoliko vam zafali koji evrić... strpite se sa kupovinom dozvole za pecanje i kupite ovu mašinicu – „Stellu siroticu“.

Zaista, koja je razlika između Stelle 2014 i Twin Powera 2015? Pa, sve manja i manja – TP ima manje lagera, „svega“ 9+1 i kompozitni rotor – Stella ima metalni. Ali sada ni ovaj Twin Power nema rezervnu špulnu pa se i po tome još više primakao Stelli, koja je nikad i nije imala. Ali stariji modeli TP su imali rezervnu špulnu...

Shimano Twin Power 2015

Evo malo podataka, verujem da razumete: 

X-SHIP gear system

Cold forged master gear lasting 75% longer than previous 2011 year model

Machined cold forged light weight spools

Aluminum body frame

Core-protect water repellant body system

Rotor brake in casting

Ci4+ carbon material rotor offer light cranking

AR-C long cast, trouble free spool

SR one-piece bail wire

S A-RB corrosion resistant ball bearings

Titanium coated ball bearing line roller

Saltwater fine

Uglavnom, nov je povećani zupčanik, hladno kovan od novog 75% jačeg duraluminijuma nazvanog „Hagane“, a od istog materijala je i korpus. Rotor je, rekosmo već, od Ci4+ kompozita, špulna i ručica su metalne. Poboljšano je zaptivanje rotora tako da je TP praktično vodonepopusan, pa se sme koristiti u morskom ribolovu – slana voda i korozija mu (valjda) ne mogu ništa. No, mi pišemo uglavnom o priboru za slatkovodni ribolov. Rotor je modifikovan pa je lakši. Ali (po meni) ne i lepši.

tp2015-zupcanik

TP2015-zaptivanje

 TP2015-vodootporan

I po sistemu za slaganje strune Twin Power 2015 približio se Stelli, Worm Shaft je premešten gore, iznad piniona, i to se zove „G Free Body“, jer je (kao) sada uticaj gravitacije još manji – težište je bliže štapu, tj. šaci. Sad baš nešto ne verujem da je to toliko epohalna modifikacija, ali mora se povremeno izbušiti nova rupa na saksiji. Eto na slici ispod te modifikacije predstavljene na Stelli 2014.

G-Free-Body

No, važniji je sam sistem slaganja, a o njemu ne pišu mnogo. Stoga, koliko vidim, to je opet neki SSO sistem, jer obrtni moment prima (dodatni) zupčanik koji je na istom vratilu sa manjim zupčanikom (sa ravnim zubima), a taj mališa je spregnut sa zupčanikom beskrajnog vijka. Kako je zupčanik Worm Shafta većeg prečnika, dobilo se sporije obrtanje vijka, a time gušće i finije složeni namotaji strune. No, ni to nije ništa spektakularno, nego Deja Vu.

twinpower 2015

Pinion je ušuškan između dva kuglična ležaja i jednom elastičnom podloškom-prigušnicom, pa je već ionako bešumni mehanizam postao još tiši – tiši od tišine može biti jedino Shimano!

Što se tehničkih karakteristika i performansi tiče, sve se vidi uz tabele: prenosni odnos, maksimalna sila kočenja, težina, kapacitet... cene!

TP-podaci

Lepo je što ribolovac može birati između čak tri prenosna odnosa: PG sporać-snagator, normalno brzi HG, i ekstra brzi XG prenos, pa ko šta voli nek’ izvoli. Lepo je i što ima plićih i dubljih špulni različitog kapaciteta, ali je ružno i tužno što nema rezervne špulne! Valjda je nema što je (pre)skupa, jer je i ona unapređena, recimo povećan je dijametar dugmeta za podešavanje drila kočnice itd.

TP-spulna

TP-rotor

Sve u svemu, ne sumjam da je to odlična mašinica, praktično vrhunski proizvod Made in Japan, ali ovaj Twin Power je skup, a s obzirom da ne dobijete rezervnu špulnu uz njega realno je preskup. No, prodavaće se on bez ikakve sumnje, Twin Power je to – kupovaće ga mnogi, pa čak i oni kojima se baš previše ne sviđa novi Shimano dizajn, pun oštrih ivica. Jer je mašinica jaka a laka – ali ne prelaka! No, ko ceni eleganciju, evo mu neuporedivo lepšeg Twina - američki Sustain i još sa rezervnom špulnom!

Veći, jači, teži ali skiplji je Twin Power serije SW za more, ali to je već druga tema. Za sada je i ovoliko predstavljanje sasvim dovoljno.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u