petak, 27 decembar 2013 19:29

Shimano 2014 - Twin Power ili Sustain FG

Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Renomirani Shimano ne nudi nikakvu senzaciju za 2014. godinu kada su stacionarni čekrci u pitanju, a posebno ne za slatkovodni ribolov za evropsko tržište. Praktične, sve je to Deja Vu, samo nanovo prefarbano i(li) drugačije nazvano. Ima i novih rola, ali to su većinom varijacije ranije poznatih modela iz Japana ili Amerike.

Kad krenemo s vrha – Stella je je još uvek ista, ona stara, model FE. Uostalom, zar može išta bolje od nje da se napravi? Skuplje može, to znamo. Istina, novi model za slatkovodni ribolov najavljuje se za proleće 2014. Živi bili pa videli...

shimano-sustain

Ali Twin Powera nema! Niti modela MgS – umesto njega je (pre)skupi Vanquish (klikni na plavi link levo!) kojeg smo vam već detaljno predstavili, niti klasičnog Twin Powera. Umesto njega je u ponudi Shimana 2014. za Evropu sada Sustain FG – praktično modifikovani Twin Power za USA, kojeg smo vam takođe prikazali (klikni na plavi link pa vidi!).

Tek na 14. strani kataloga Shimano 2014 za EU nalazi se prvi „novitet“ - crni Stradic CI4+ FA Njega ćemo predstaviti drugom prilikom, duga godina je pred nama. Ali ovu 2013. ćemo ipak završiti na nivou. Pošto još nema nove Stelle niti novog Twin Powera, malo ćemo se pozabaviti prelepim Sustainom FG, modelom za Evropu 2014.

Sustain-FG

Da je lep, jeste – lep je. Ma prelep! Crn, sa hromiranim delovima, elegantan, pravi biser. Ono što pohvaljujemo je gratis rezervna špulna. To „gratis“ prihvatite ulovno, jer čim ste ga kupili, ne bojte se, i nju ste platili, uračunali su je Japanci, ne brigajte. No, tako je ipak jeftinije nego da je nema u kompletu. Tada biste možda mašinicu platili dvadesetak evra manje, ali bi vam Shimano tražio da za rezervnu doplatite bar 50 evra. Pa poštarina, plus carina i pdv – a u Srbiji se u carinsku osnovicu uračunava čak i poštarina! Uostalom, mi smo jedina zemlja na svetu gde tv pretplatu plaća i onaj ko nema televizor jer ima... bojler. No, Nova godina je, vraćamo se na prijatnije stvari.

Druga bitna stvar je prenosni odnos. E, sada je tek pravi. Sporiji, snažniji, jači... jer je manji. Američki Sustan FG se vreteo prebrzo, čak 6:0 prema 1, ali ovo su optimalni odnosi: 5,0 mali Sustain FG i 4.8 kod dva veća modela. Evo ispod tabele sa svim tehničkim podacima, parametrima i performansama tri najbolja modela Shimano i svih veličina za slatkovodni ribolov sa prednjom kočnicom pa pažljivo uporedite. Verujemo da se možete snaći i bez znanja engleskog, sve je više nego jasno.

podaci

Međutim, ono što meni nije jasno je sledeće: zašto skuplji Vanquish nema HD Gear zupčanik nego „samo obični“ hladno kovani od alumnijuma, a Stella i Sustain ga imaju? Jeste Vanquish skuplji jer ima rotor od CI4+ kompozita a Sustain „samo obični“ CI4 bez „plusa“, jeste da je Vanquish lakši jer je korpus od magnezijuma i ima više kugličnih ležaja, ali – bre – zupčanik je, po meni, (naj)važniji!

No, tako se to danas radi, svaki model nešto ima što drugi nema da bi mi, ribolovci paćenici, uvek novo kupovali i, kao,birali, jer ima nešto „bolje“ nego stari. Shimano tako „dozira“ broj lagera, i igra se vrstama materijala tela i rotora. Uostalom, da Vanquish i Sustain imaju i metalne rotore i HD zupčanike ko bi uopšte kupovao Stelle? Preskupe Stelle koje imaju sve najbolje - ali nemaju rezervne špulne!

Ja Sustain FG nemam, a nema ga čak ni Jovis. Ali bih... Eh, „i tata bi sine“, ko Krstić senior u „Ko to tamo peva“. Ma nije mu čak ni cena previsoko, oko 250 evrića se kreće u EU, a mi sada imamo Pay Pal mogućnost plaćanja.

Samo nažalost, imamo i... srpsku carinu! Šta ukoliko je carinik ribolovac – a Shimano je lansirao novinu za 2014. godinu da uz mašinice poklanja i špulne adekvatnog najlona. Kako ćete da znate da li je Shimano zaboravio kad je pakovao ali je „neko“ usput makao. Jer se svaki paket(ić) otvara! A na „pozitivne carinske propise“ možete se žaliti... upravi vodovoda.

Srećni Vam Božićni i Novogodišnji praznici! I vama, carinici.

Dragan Jovanov Glod  

Lajkuj nas na Facebook-u