nedelja, 29 decembar 2013 19:29

Kina i Japan, EU i Balkan – Ryobi, Spro, Sportex, Shimano

Ocenite ovaj članak
(11 glasova)

Balkan je geografski region, na kome žive Balkanci. Ali ne žive oni samo na Balkanu - „balkanaca“ ima svuda po svetu, razlikovaćete ih po mentalitetu. Prepoznaćete ih već na prvi pogled: njima ništa sa Balkana nije sveto, bilo da žive na Balkanu bilo u Zapadnoj Evropi, Americi ili Australiji. Tipičan predstavnik te fele "balkanaca" je legendarni folirant Bob iz tv serije „Vruć vetar“, moj omiljeni lik.

Decenijama „balkanci“ proturaju laži i šire dezinformacije kako čak i ugledni svetski proizvođači, brendovi od ugleda,  uvaljuju sirotim Balkancima falš artikle, ili lošije prizvode nego, recimo, Nemcima i ostalim "europejcima". Ajde?!

To je samo još jedna od brojnih „teorija zavere“ kakve kolaju ovim prostorima, a lansiraju ih najčešće „balkanci“ koji su tek onomad napustili Balkan – ali „balkanski sindrom nije njih nikad. Ima ih dve sorte: jedni (manjina) koja je finasijski prosperirala pa s visine gleda na nas „bedne južnjake i zaostale istočnjake“, i drugi (većina) koje ubija i posao i nostalgija – ali to neće da priznaju. Takvi su ko Bob – jedva čekaju da se ovamo vrate, da nas „europom“ levate. I prvi i drugi imaju Shimano za "nemačko" tržište a ne ko mi, neki „bedni srpski Twin Power“. Na ordinarne gluposti nije moguće argumentovano odgovoriti, pa ću stoga biti i ja nekulturan, pa na pitanje bezobrazno, i bezobzirno, odgovoriti kontra-pitanjem: Da li je Vaš Ryobi Zauber - kupljen u Minhenu - japanski ili kineski?

balkan-1

Ako Vaš Ryobi Zauber nema ovu zlatnu lažu, nego je na stopi ugravirano „Japan“, ili još bolje: „Made in Japan“, onda se izvinjavam! To ćete najlakše proveriti ako „zlato“ odlepite – pa proverite. Ja sam "odlepio" - pa proverio!

balkan-2

I na „japanskoj“ roli Spro Blue Arc (na slici) piše China. To „China“ se čita kao „Kina“. Znači da su i Ryobi, i Spro, i još milioni drugih artikala kineski, a ne japanski, engleski, ili nemački! Tu zavrzlamu stvaraju neki (ne svi!) proizvođači, i brojni trgovci. Recimo, Ryobi je nekada stvarno pravio mašinice Made in Japan – ali već godinama ne postoje! Sve Ryobi mašinice se sada prave u Kini! Evo adresa Ryobi je iz Kine, Japan niko i ne pominje! Kao što vidite, jedino je ime otkupljeno pa lukavo iskorišćeno u marketniške svrhe. Zbog toga postoji „zlatna“ nalepnica, da bi trgovcima olakšala prodaju magle tipa: japansko je, bre.
„Više od 60 godina ovaj Japanski gigant širom planete prodaje svoje savršene mašinice. Napokon dobili smo ih iz prve ruke i po cenama koje ih čine dostupnim i kolegama sa malim budžetom. Kultna "RYOBI" mašinica za varaličarenje i druge vidove ribolova po najvišim japanskim standardima.”
Na stranu to što se prisvojni pridev “japanski” piše malim a ne velikim slovom, trgovac ne mora da zna gramatiku i pravopis (iako ne bi bilo loše), ali i te kako mora znati odakle mu je stigla roba – iz Kine ili iz Japana: “Napokon dobili smo ih iz prve ruke“! Pa kad su iz prve ruke, šta na otpremnici, carinskoj listi i fakturi piše: Japan ili Kina? A kad se već pominje "kultni Ryobi" evo zaista i kultne i japanske mašinice: Ryoby Zauber Made in Japanklikni levo na plavi link pa vidi tekst o pravom, rasnom, japanskom Rajobiju!

ryobi-japan 

Ista je priča i sa popularnim artiklima Spro, posebno mašinicama (i oni se prave Englezi, iako su Kinezi), a najzanimljiva je marketinška ujdurma nazvana novi Sportex.
Nekad je Sportex bio Made in Germany. Potom su se, povremeno, tu i tamo, pojavljivali neki štapoviMide in Germany. Na kraju, danas na štapovima piše samo Sportex Germany – nestalo je onoga Made in... Bez obzira što je novi vlasnik pristojno zadržao kvalitet, ni on baš ne voli kada ribolovci znaju da Sportex više nije nemački, nego da se štapovi proizvode u Kini. Stoga je cilj da se što više - i što duže - pominje Germany.

E sad, nastale probleme još više komplikuju “teoretičari” i “zaverenici”. Naime, “balkanci” puštaju buve da za istočno i balkansko tržište proizvođači (pominju čak i Shimano!) prave namerno lošije mašinice, štapove… Jer, kao, tako (u)štede. Stoga ih ponovo pitam: Da li na vašem Sportexu, kupljenom u Frankfurtu, piše Sportex Made in Germany? Ako piše, tada stvarno postoji pribor za nas južno. Ali ukolikone piše, ne lažite više! Jer to što radite je i ružno i tužno. A moguće i nužno: možda iz ko zna kojih pobuda (ili ponuda) širite dezinformacije.

Naravno, ima mnogo ponosnih Balkanaca koji se ne stide sopstvenog porekla, koji zdušno navijaju za naše, koji vole svoju otadžbinu i domovinu, svoj rodni kraj i zavičaj. Takve pozdravljam, ma gde da su! Onima drugima, onim “balkancima s opancima, a u oblacima”, koji u svemu vide zaveru (ili urotu), koji žive i ovde i tamo, tj. ni ovde ni tamo - jer ne pripadaju nigde - poručujem samo jedno: “ćutanje je zlato”.

A ovakve nalepnice čista alhemija. Jer pokušaj da se kinesko proglasi japanskim je kao kada se od olova pravi zlato. Samo se neozbiljne firme bave alhemijom – ozbiljne ne kriju odakle je šta, niti se stide ako je iz Kine, jer tamo ozbiljne kompanije imaju sopstvene fabrike. A Kinezi, ko i svi ljudi na planeti, i te kako znaju da naprave kvalitetno… ukoliko im platite kvantitetno. No, ukoliko cicijašite, i Kinezi umeju da budu „balkanci“.

Balkanac Glod

Lajkuj nas na Facebook-u