nedelja, 03 maj 2015 19:17

Spojevi - od šteka do teleskopa

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Pisano je o karikama, pisano je o držačima mašinica (rolenhalterima), hajde da nastano s anatomijom štapova za pecanje i malo detaljnije opišemo spojeve nastavaka, odnosno pojasnimo spajanje delova blanka.

Kao što odelo ne čini čoveka, tako na kvalitet štapa ne utiču karike, pluta, rolenhalter... Blank je duša štapa! Sve ostalo je šminka - čak i SiC karike se mogu istrošiti pa zameniti, ali blank ne. Štap je blank! Na blanku su najkritičniji spojevi. Ta su mesta od vitalnog značaja - tu štap obično pukne, a od tipa spoja zavisi balans, snaga i akcija štapa. Spoj je jedino mesto na blanku koje se troši, pa zato treba spojeve često pregledati i štititi, mazati i čistiti.

Danas postoji uglavnom tri načina spajanja štek štapova: najčešći je tzv. „put over“ - gornji nastavak se navlači na donji; najbolji (sve više šaranskih, a ne samo varaličarskih) ima spoj „spigot“ - kad se gornji deo navlači na trn, koji viri iz donjeg dela; a najređi „put in“ - gornji deo se uvlači u donji (najređi je kod štekova za slatkovodni ribolov).

spigot

Spigot (trn) - najkomplikovaniji je za izradu, ali ima niz prednosti. Može se rolovati blank u komadu, pa se preseći na polovini (stari House of Hardy), da bi se dobila što kontinuiranija akcija. Konus blanka je ravnomeran, a masa gornjeg dela proporcionalno (neznatno) manja od donjeg. Debljina zidova na spoju i gornjeg i donjeg dela je jednaka. Ako se napravi trn od kvalitetnog materijala i precizno ugradi, dobija se „jednodelni štap iz dva dela“. Skup je, a nedostatak je što, kad se istroši, gornji nastavak spada po trnu do donjeg nastavka, ali su zato to najelegantniji štapovi. Istina, da bi se trn istrošio potrebno je na hiljade sklapanja i rasklapanja.

put-in

Put in je dobro rešenje za jake štapove velike težine bacanja. Zidovi moraju biti debeli, pa je logično da se gornji nastavak uvlači u donji, takođe sa debelim zidom. Tako se postiže da masa gornjeg nastavka bude manja, štap bolje balansiran i znatno lakši, nego kada bi se gornji navlačio na donji, ili na trn. Prilično su elegantni - uprkos svojoj masi. Spoj mora biti vrlo precizno urađen! Nedostatak je da  kada se izliže u spoju, gornji duboko ulazi u donji, a ponekad se događa da gornji deo izleti prilikom snažnog zamaha. Često se sreće kod štapova za težak morski ribolov.

put-over

Put over spoj je „najbezbolniji“ je za izradu i vrlo dugotrajan - kako se vremenom troši, tako gornji spada po donjem, obezbeđujući konstantno čvrst spoj. Naravno, ako je precizno ispoliran, a konus adekvatnog ugla. Nedostatak je prevelika masa gornjeg nastavka, tako da skoro svi (čast izuzecima!) štapovi sa ovakvim spojem imaju preveliku težinu i loš balans, zbog velike mase gornjeg dela. Kraći varaličarci, a manje težine bacanja, sasvim su dobro balansirani, ali ako su od 3m ili duži, t.b.preko 40g, počinju da vuku unapred, a preko 60g su već toliko debalansirani da užasno umaraju ribolovca.

mazanje-spoja

Da lako ulazi a teško izlazi potrebno je mazanje. Spojeve treba redovno čistiti od prljavštine i sitnog peska, da se ne izgrebu. Povremeno ih (posle desetak sklapanja i rasklapanja) fino premažite parafinom, može i običnom svećom (voskom). Dihtovanje je mnogo bolje, a tanki film parafina štiti nastavke ili trn od habanja. Tretman parafinom je obavezan jer će inače spojevi brzo dobiti „luft“, a ribolovac će zbog toga još jače nabijati nastavak, i tako još više habati spoj. Na nastavak premazan parafinom drugi deo štapa lako naleže, pa je nepotrebno jako navlačenje i često kontrolisanje.

razdvajanje

Kad se zaglavi obično dva drugara vuku i uvijaju nastavke u suprotnim smerovima - dok pametniji ne popusti. A vrlo često popusti štap - pa pukne! Naročito tanušni teleskopi. Ne rotirajte nastavke prejako - karbonska vlakna nisu jaka na poprečne napone. Moguće je da je sunce pregrejalo blank (sva tela se na toploti šire!), pa je dovoljno da jedan deo potopite par minuta u vodu, da se ohladi.

Da ne bi prečesto rotirali blank, najbolje je tačkama označiti gornji i donji deo kod spoja, i kada tačke podesite karike će biti u pravilnom nizu (vidi sliku blanka kod Put in spoja).

tekeskop

Sve što je rečeno za štekove važi i za višedelne štapove – teleskope. Jedino je kod njih spoj različit – to je neki “put in” gde gornji nastavak ulazi u donji, ali se gornji ne uvlači u donji nego se iz donjeg dela gornji izvlači. Kada ga rasklapate za pecanje krećete od vršnog dela, kada teleskop sklapate za transportovanje idete obrnutim redosledom – od prvog nastavka pa dalje, sve do vršnog.

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u