nedelja, 03 maj 2015 10:13

Yu, naopako – multiplikator!

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Zašto kod nas skoro niko ne namontara multplikator na svoj (sve)moćan štap? Peca na reci trometrašem za more ali uvek velikom stacionarnom mašinicom, nikad multiplikatorom – iako je multić jači, bolje koči i dalje lansira mamac. Zašto? A mi pecali na reci somove multiplikatorima za more. Ko greši, oni, mi, ili on? Ili svi? 

Naopako

Dugo me mučilo to pitanje i nisam našao pravi odgovor, osim možda jednog: multiplikator se ne može držati šakom ispred njega! Kako hvatati ispred rukohvata štapa kad se mora šakom iza multiplikatora. A tada bole leđa, umara se ruku, koči šaka – jer se ne skraćuje poluga. Stoga se kod nas pojedinciji opremljeni neadekvatnim priborom protiv fizike bore neadekvatnim hvatom. Naravno, ukoliko imaju gde da uhvate! Eto slika ispod pa neka odgovore gde i kako treba štap da uhvate junačkom desnicom. 

reel-seat

st croix legend elite

Zašto poznati Fuji pravi OVAKVE ergonomske rolenhaltere, anatomski oblikovane i prilagođene šaci, a Shimano bio-grip zaobljen prelaz sa vrata na stopu mašinice da ne žulja prste – ako se tu ne hvata i drži štap, nego iznad haltera? Eto ispod dva štapa, gde uhvatiti gornji a gde donji? 

fuji-daiwa

Svejedno da li je pluta ili guma (duplon), da li je čitav rukohvat obložem ili nije, da li postoji „tapacirung“ ispred haltera ili ga nema, ovako se pravilno hvata! Dva prsta ispred vrata, dva iza (slika ispod). 

guma

E sad, nije zabranjeno ni ovako: tri prsta ispred, jedan iza. To se primenjuje kad je duži štap, ili kratak rukohvat pa je štap nebalansiran – tada je teža mašinica dodatni balans. U tom slučaju pazite da vam pste ne odere preklopnik mašinice! Ali i ako je Daiwa treba s rukohvara skinuti foliju, da ne truli pluta usled kondenzacije. 

Balans

Naravno, ko je jak ko Rus može i ovako: jedan prst ispred a tri iza. No, onda morate biti PutIN da kada kažipstom prihvatate strunu pre bacanja sa ostala tri i dalje budu čvrsto sregnuta oko rukohvata štapa. No bez obzira na Putina, nemojte nikad štap držati tako. 

Putin-Trofej

Eto, prosto ko pasulj. Valjda je jasno. Jer da nije ispravno, valjda bih na netu izguglao neku fotografiju ribolovca kako drži štap šakom iznad a ne preko rolenhaltera – ali takve nema! Jedino što je Google uspeo da pronađe je ovaj zahvat ribolovca sa četiri prsta ispred mašinice. E sad, da li je to snimljeno na Drini ili Dunavu nisam siguran, ali neki zdravo težak ribolov jeste. Ne zna se ni da li zamara soma, mladicu ili... smuđa.

A sad opet ozbiljno: kad je Big Game Fishing, ko ne voli muliplikatore eto može i ovako, velikom Stellom za more. Ili je bolje Saltigom? Tada se kraj štapa udene u otvor na pojasu oko trbuha, da bude oslonac, a rukom pumpa – stoga toliki rukohvat i ispred role. Ali da sad više ne pominjem more... 

more

Šta reći na kraju? Možda još samo pomeniti Noleta. Jer on kada igra peti set, posle 5 sati borbe, ko da postaje malkice umoran. Tada mu reket postaje težak pa često „skraćuje krak poluge“ – hvata ne za rukohvat nego za vrat. Onda mu reket postaje lagan ko da je za ping-pong. Eto, ni u tenisu ko ni u ribolovu ne postoje striktne zabrane, svako može da bira od volje. Iako se zna šta je najbolje, šta alternativno, a šta nepravilno hvatanje i pogrešno shvatanje. Stoga, kome je cilj da se ne umara dok igra, ili ne zamara dok ribu umara neka normalne ne smara. 

Dragan Jovanov Glod 

 

Lajkuj nas na Facebook-u