utorak, 31 maj 2016 11:04

Hardy Perfection – labudova pesma

Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Evo još jednog od bisera kuće Hardy. Doduše, ovaj biser nije od onih najskupljih i najvrednijih, ali je ipak model koji nosi sve čistokrvne Hardy gene. Model Perfection se mogao naći u Hardy katalogu za 2004 i 2005 godinu, a posebno je zanimljiv po tome što je u pitanju poslednji varaličarski model koji je izrađen u pogonima Hardy u Alnviku, Engleska. Na njegovom nasledniku, modelu Marksman (klikni na link levo i vidi tekst!) na žalost, više nije pisalo Made in England.

Kod modela Perfection, oni koji pažljivo prate rad kuće Hardy, mogu primetiti prve znake budućih krupnih promena koje će zahvatiti ovog legendarnog proizvođača vrhunskog ribolovačkog pribora.

Hardy-Perfection

Pažljivom oku neće promaći nekoliko detalja. Prvo, halter koji je postavljen na ovaj štap je odlični Fuji, izrađen za potrebe Hardija. Pa dobro, zapitaće se neki, šta je tu loše ili neobično? Iako se radi o odličnom halteru, ipak je to model izrađen od plastike (sa metalnim ojačanjima na mestu gde naleže mašinica), a ne legendarni aluminijumski Hardijev halter, model "Dr. Hamish", koji je decenijama krasio Hardy varaličarske štapove.

kapa

Drugo, pogledajte sam kraj rukohvata. Završava se veoma jednostavnom (i jeftinom!) gumenom end-kapom. Ni ovde nema čuvene Hardijeve aluminijumske end-kape, koja je decenijama štitila Hardy štapove prilikom pada.

Dakle indikativni su i primetni, a to je suština priče, prvi znaci štednje i to kod proizvođača koji nikada do tada nije štedeo! Na sreću, provodnici upotrebljeni na ovom štapu su vrhunski Hopkins & Holloway SiC i tu nema nikakvog kompromisa.

halter

Međutim, ono što je ipak najbitnije i što u suštini čini jedan štap, je beskompromisnog kvaliteta, a u pitanju je blank. Tu Hardy (još uvek) nije pravio kompromis. Zidovi su iznenađujuće debeli za štap deklarisanje težine bacanja 7-35g. Pri tome konus blanka je samo 9mm (!) na najdebljem delu, blizu rukohvata. Štap je neverovatno elegantan, dobro balansiran i lak. Težak je 156g, što je odlično, a dugačak 8,5'. Uz sve ovo, blank ima ogromnu rezervu snage, što je bila karakteristika svih Hardy štapova.

Štap nije brz, ali nije ni spor, mada više naginje ka sporijoj akciji. Rekao bih da je akcija prava hardijevska. Svi koji su pecali nekim Hardy varaličarcem znaće na šta mislim.

Štap je idealan za pecanje voblerima, praktično pravi vobleraški model. Manje je prilagođen pecanju džigovima, što se "rođenim džigerašima" neće mnogo dopasti. Uostalom, za takve i nije namenjen. Modelom Perfection Hardy je završio jedno dugačko i nadasve uspešno poglavlje svoje istorije.

hardy-marksman

Njegov već pomenuti naslednik Marksman (iznad) uspevao je da zadrži mnoge osobine Hardy štapova izrađivanih u Engleskoj, ali sve ono što je Hardy radio posle toga, na žalost, daleko je od onoga na šta su poštovaoci ove kuće navikli.

Da se razumemo, daleko od toga da su novi modeli loši, ali jesu precenjeni. Sada cenu novih štapova drži samo legendarno Hardy ime, čiji kvalitet ipak ne zavređuje tolike cene. Dobri jesu, šta više odlični su, u odnosu na većinu onoga što se danas pravi i prodaje, ali toliko dobri ipak nisu.

Vladimir Jovicki Jovis

P.S. Jovis je to izvanredno uočio – jasno je ko dan da je Hardy počeo da luta. Tako je na ovom engleskom trodelcu vrhunski blank oskrnavljen prosečnom opremom, a na kineskom blanku (Marksman) je prosečan blank ukrašen vrhunskom opremom. Očigledna je bila namera da se ostvari veći profit akcentom na izgled a ne na beskompromisni kvalitet. Jer Marksman ima Fuji SiC i metalni halter i kapu a Prfection praktično ima samo blank – ali je spoj i dalje Spigot Joint a tu su i legendarne „olive“ (čepovi). I tako je Hardy zakoračio na put bez povratka, put kojim je otišao Sportex i mnogi drugi.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u