sreda, 03 decembar 2014 19:07

Hardy Marksman Spin 3,05m 18-50g

Ocenite ovaj članak
(18 glasova)

O štapovima kraljevske kuće House of Hardy i njenoj istoriji, budućnosti i trenutnoj situaciji, dosta smo pisali na stranicama Trofeja, nekad u štampanom izdanju, a sada ovde na stranicama portala Trofej.info. U polju za pretragu na portalu možete ukucati reč “Hardy” i dobićete spisak svih tekstova posvećenih toj legendarnoj kompaniji. Kada je o Hardiju reč, priča nije nikada ispričana do kraja i uvek se ima o čemu pisati, a to potvrđuje i te(k)st koji sam napravio i koji ćete moći da pročitate u nastavku.

hardy-marksman

Dakle, po prestanku proizvodnje štapova u fabrici u Alnviku (Alnwick), Hardy je preselio proizvodnju na Daleki istok, ali su po tom pitanju bili i ostali prilično tajnoviti, ne želeći da otkriju tačnu lokaciju, tj. zemlju u kojoj sada izrađuju svoje štapove. U opticaju je nekoliko varijanti, od toga da se komponente proizvode u Kini ili Južnoj Koreji, a štap sklapa u Engleskoj, do tvrdnji da se sve obavlja u Kini i Koreji.

Dakle, posle legendarnih serija spining štapova Fibalite i Favourite “Made in England”, Hardy je izbacio još neke serije kao što su Sirrus, Perfection i Marksman, koje su moram reći, postigle promenljiv uspeh. Od ovih, Marsman je možda jedina serija (po mom skromnom mišljenju) koja po svojim karakteristikama ima čistokrvne House of Hardy gene. U Hardy katalogu za 2008. godinu, Tim Gaunt-Baker iz Salmon and Trout Association Hardy and Greys Academy, je pisao veoma pohvalno o Marskman štapovima, a vremenom sam uvideo da te hvale nikako nisu bile bez osnova. Šta više, ubeđen sam da je Marksman serija najuspešnija od svih novijih serija Hardy varaličaraca. U ovom te(k)stu, predstavljam vam model Marksman Spin, dužine 10ft (3,05m) i težine bacanja 18-50g.

hardy-tuba

Štap do kupca stiže u luksuznoj platnenoj futroli i veoma kvalitetnoj tvrdoj tubi, na kojoj se nalazi prepoznatljivi Hardy logo.

Prvo što kod ovog štapa primeti iskusno oko su spojevi. Za razliku od starijih serija, ovaj štap ima klasičan put over spoj! Ovo je krajnje neobično, jer je Hardy stavljao spigot (trn) na sve svoje štapove, čak i one stare od fiberglasa. Zašto je na ovom štapu tradicija prekinuta, ne mogu biti siguran. Zbog uštede svakako nije, jer Hardy nikada nije bila kompanija koja je štedela i pribegavala kompromisima. Verovatno su konstruktori zaključili da je ovakav spoj bolje prilagođen karakteristikama štapa.

Marksman je izrađen iz tri dela, ali to u praksi ni najmanje ne kvari njegovu akciju. Osim toga, mnogo je lakši za transport od standardnog dvodelca. Dužina štapa u sklopljenom stanju je oko 1m. Već pomenuti spojevi naležu savršeno, gotovo idealno, što se i očekuje od jednog Hardija.

Akcija je prava "hardijevska", gotovo idealna po mojoj meri. Štap nije brz kao neki moderni ultrabrzi ("oštri") modeli, ali nije ni blizu sporog štapa. Sa porastom opterećenja i blank počinje da se ravnomerno savija, a pri ekstremnim opetrećenjima, savija se skoro do rukohvata. Ne brinite, snage ima u izobilju. Mogu se usuditi da potvrdim da je među najjačima u rangu njegove deklarisane težine bacanja koja iznosi 18-50g. Mislite da je malo? Nije! Zato što Hardy navodi realne težine bacanja, a ne teoretske i po ukusu kupaca. Ovim štapom se pecaju i lososi u brzim rekama, tako da lako možete steći sliku o njegovoj snazi. Sa druge strane, koliko je snažan, isto toliko je i osetljiv. Odlično "oseća" pratično svaku varalicu, od lakših do težih.

Po mom mišljenju, možda je ovo pre vobleraški štap nego "džigeraški", ali uz upotrebu upletene strune ne biti problema ni sa džigovima. Takođe, bez ikakvih problema možete bacati i džerkove, velike kašike, spinere, glavinjare... šta poželite.

Po još jednom detalju se može videti ozbiljnost sa kojom se prišlo izradi ovog štapa, tj. blanka. Zidovi su, standardno za Hardy, zdravo debeli i "mesnati", ali ono što ga odvaja od mnogih, čak i skupih modela je ujednačenost debljine zida!

Ko zagleda ovaj detalj, sigurno je primetio da zidovi blankova na različitim štapovima (suviše često po meni) nisu ravnomerne debljine. Na jednom delu konusa zid je deblji, a na drugom tanji. Ova anomalija nastaje u procesu rolovanja karbonskog plašta na mandrele, kada presa ne pritiska ravnomerno po celom obimu. Mnogi na ovo ne obraćaju pažnju, ali u teoriji i praksi, ravnomerna debljina zidova predstavlja neuporedivo sigurnije i kvalitetnije rešenje. U ovom segmenu, Hardy je uradio vrhunski posao. Očekivano, nigde se ne navodi od kakvog grafita je izrađen blank, osim da je u pitanju "najnovija tehnologija". Kod Hardyja ovo i nema previše značaja, jer možemo biti prilično sigurni da je materijal bio zaista kvalitetan, iako nije u proizveden u pogonima u Engleskoj.

hardy-halter

Nosač mašinice, popularni "halter" je čuveni Dr. Hamish model, kod koga takođe nije pribegavano kompromisima. Izrađen je od kompletno od brušenog aluminijuma, sa kvalitetnim plastičnim umecima, koji služe da zaštite stopu mašinice od oštećenja i guljenja farbe. Što je još lepše, u hlater je ubačen komad plute, koji daje prijatan osećaj u ruci prilikom držanja štapa. Ovaj halter se može meriti sa najkvalitenijim i najboljim koji trenuto postoje, bez ikakve dileme.

hardy-kapa

Rukohvat je izrađen od najkvalitetnije portugalske plute  punom dužinom, a na kraju štapa se nalazi prepoznatljiva Hardy end kapa (butt cap), lepog, klasičnog izgleda, koja će svakako dobro štititi blank od (ne daj Bože) pada.

Kompletan utisak dopunjuju dvostopalni Fuji SiC provodnici strune. Naravno, mnogi današnji štapovi imaju vezane Fuji provodnike, ali su to uglavnom nešto jeftiniji Alconite modeli, čak i kod nekih skupih modela štapova. Hardy ni ovde nije pravio kompromis, pa je vezao SiC karike.

hardy-fuji

Ovim štapom je zaista pravo uživanje pecati. Težak je oko 240g, što je za njegovu dužinu i snagu sasvim solidno. Uz neku modernu i laganu mašinicu ni višesatno pecanje neće biti naročiti napor. Meni trenutno na njemu stoji Daiwa Caldia, a za nešto teže varijante ribolova, montiram stari, legendarni Mitchell 300 Pro!

Marksman je štap sasvim klasične konstrukcije, a vršni deo veoma dobro oseća sva dešavanja pod vodom. Ni jednog trenutka nisam osetio nedostatak kontrole ili neku slabost štapa. Sve vreme sam imao osećaj potpune kontrole i sigurnosti. Kačenje, zamaranje i izvlačenje ulova ne predstavlja nikakav problem sa ovim štapom. Kontre su efikasne, a elastičnost gornje polovine i snaga donjeg dela štapa lepo zamaraju ribu i kontrolišu begove.

Kao i svi ostali Hardy spin štapovi, i Marksman ima bukvalno ogromnu rezervu snage, što će osetiti svako ko ga uzme u ruke i peca sa njim. Međutim ovo nije samo sirova snaga, već je kombinovana sa elegancijom i suptilnošću. Pomiriti i spojiti ovakve suprotnosti je veliki izazov za sve proizvođače, a Hardy je i u tom segmentu uspeo u najvećoj meri.

Dakle, radi se o štapu praktično univerzalne namene i upotrebljivosti. Smuđ, štuka, bucov, som, mladica, pa čak i bandar i bas, pružiće vam pravo uživanje.

Kao neko ko peca i prati Hardy štapove već decenijama, mogu potvrditi da Marksman definitivno nosi skoro sve poznate osobine svojih prethodnika, uz ipak nešto savremeniji dizajn i konstruktorski pristup. Bez obzira što na štapu nema onog čuvenog “Made in England”, moram sa zadovoljstvom konstatovati da se to ovom štapu može oprostiti, ali ipak uz izvesnu žalost što je i kuća Hardy morala da se prilagođava svetskim trendovima.

Bez obzira na sve, Hardy Marksman Spin spada u visoku do najvišu klasu štapova za varaličarenje, te svakako i dalje postavlja granice za mnoge proizvođače.

Čitalac bi mogao pomisliti, čitajući ovaj tekst, da Marksman nema mana. Na žalost, ima jednu, a to je cena. Ovde se mora postaviti jedno sasvim racionalno pitanje: vredi li taj štap toliko para? Sasvim iskreno i bez uvijanja, reći ću: vredi puno, ali toliko ipak ne.

Hardy štapovi su i dalje u cenovnom smislu teško dostupni, ali olašavajuća okolnost je da se polovan Marksman u dobrom stanju može nabaviti za sasvim razumnu svotu novaca.

Kome je namenjen ovakav štap? Ribolovcima koji vole kuću Hardy na prvom mestu, a zatim i onima koji žele da osete kraljevski šarm engleske tradicije u modernom ruhu. I na kraju, svima onima koji žele najviši kvalitet, bez obzira što to više nije onaj prepoznatljivi “ostrvski” osećaj. Verujte mi na reč, pecajući ovim štapom nećete ni stići da o tome mislite.

Vladimir Jovicki Jovis

PS. Marksman Spin se, osim u trodelnoj varijanti pravio i u veziji Smuggler, napravljenoj od pet delova. O ovom štapu možete više pročitati na linku Hardy Marksman Smuggler, a ako ste ljubitelj višedelnih štekova, onda pročitajte i tekst o jednom veoma zanimljivom i cenovno pristupačnijem štapu Hardyjeve sestrinske firme Greys – Missionary Spin 6. Takođe smo prikazali i Hardy fider i meč štapove pa pogledajte.

Lajkuj nas na Facebook-u