sreda, 23 oktobar 2013 15:36

Meč i fider štapovi Hardy Marksman - Supero i XT

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

marksman-supero-xtHouse of Hardy je dobro poznato ime, koje je već decenijama sinonim za beskompromisni kvalitet svojih proizvoda.

Našim ribolovcima Hardy je naročito poznat po fenomenalnim varaličarskim štapovima iz serije Favourite (pre njih Fibalite), koji su u celom svetu, pa tako i kod nas, stekli gotovo kultni status. Uz varaličarske štapove, Hardy je verovatno još poznatiji u svetu mušičarenja, pa veliki broj ribolovaca i danas ime Hardy povezuje sa vrhunskim mušičarskim štapovima. Novitete za 2012. godinu smo već predstavili u tekstu Hardy i Greys – noviteti za 2012.godinu.

Manje je poznato (bar kod nas) da kuća Hardy već decenijama pravi i štapove za meč i fider ribolov! Spomenuću samo neke od tih štapova, koji su i danas cenjeni i traženi među poznavaocima i ljubiteljima ove kuće: Carbon Match, Favourite Carbon Match, Fibalite match, Matchmaker, Graphite Match i još neki drugi modeli. Većinu ovih štapova sam imao u rukama i mogu slobodno da kažem, da su to neki od najboljih štapova koje sam ikada imao prilike da vidim.

Ali, poslednjih godina činilo se kao da Hardy (naj)više pažnje posvećuje mušičarima, pa su se novi mušičarski štapovi pojavljivali svake godine.

Međutim, u poslednje vreme Hardy je očigledno rešio da se ponovo posveti štapovima za takozvani "coarse" ribolov, pa je, naročito ove godine, krenuo veoma agresivno sa novim modelima meč i fider štapova, želeći očigledno da ponovo zavlada tim segmentom tržišta. U tom smislu, za 2012. godinu, Hardy je prestavio neke potpuno nove i ekskluzivne modele. Uz već postojeću seriju Marksman, za narednu godinu tu su i dve potpuno nove: Marksman Supero i Marksman XT.

Hardy Marksman Supero

Marksman Supero je serija štapova koja je na ovogodišnjem EFTTEX-u dobila prestižnu nagradu za “najbolji novi štap” (Best New Rod), pa i to govori o kakvim se štapovima radi.

Marksman Supero se radi u nekoliko verzija, od kojih su nama najinteresantniji modeli Marksman Supero Float i Marksman Supero Feeder.

Marksman Supero Float je serija štapova namenjena meč pecanju sa veglerom i izrađuje se u nekoliko veoma zanimljivih dužina: 11,6, 13, 14 i 15ft (350, 390, 420 i 460cm).

Svi modeli su napravljeni od High Modulus karbona, opremljeni Fuji provodnicima i rolenhalterom specijalno napravljenim za ove štapove. U zavisnosti od dužine i akcija varira od relativno brze do progresivne. Težine ovih štapova variraju od 166 do 210g, zavisno od dužine.

marksman-supero-float

Poseban dodatak ovoj seriji čini model Marksman Supero Extreme Float Rod, dužine 13ft (390cm), namenjen za agresivno pecanje krupnih riba, sa ogromnom rezervom snage, napravljen od Super High Modulus karbona, sposoban da se nosi i sa velikim šaranima.

Marksman Supero Feeder je serija štapova namenjena fider ribolovu. Ovi štapovi se izrađuju u dužinama od 11, 12 i 13ft (330, 360 i 390cm), i dolaze sa tri vrha različitih osetljivosti. U zavisnosti od modela vrhovi su od 0,75 do 3oz i svi su izrađeni od karbona.

marksman-supero-feeder

Ovi štapovi imaju istu opremu kao i serija Float, a provodnici Fuji su "braid safe" tipa, što znači da su prilagođeni i upotrebi pletenica!

Kao dodatak ovoj seriji, tu je i model Marksman Supero Extreme Feeder, štap namenjen postizanju ekstremnih daljina izbačaja. Dužine je 12ft (360cm) sa vrhovima od 1,5 do 3,5oz i sa ovim štapom je moguće bacati na daljine od 100m(!) bez muke!

marksman-supero-extreme-feeder

Hardy Marksman XT

Za razliku od super finih, visoko specijalizovanih Supero štapova, serija Marksman XT nudi nešto više snage, a štapovi Marksman XT Float, se osim upotrebe na zatvorenim vodama, mogu uspešno korisiti i za pecanje na tekućim vodama nešto bržeg toka. Izrađuju se u dužinama od 11, 12 i 13ft (330, 360 i 390cm), a snabdeveni su Fuji provodnicima.

marksman-xt-float

Marksman XT Feeder serija predstavlja takozvanu "all-round" seriju štapova, namenjenu univerzalnoj upotrebi, prilagođeni različitim vrstama hranilica i sistema. Ovi štapovi se izrađuju u standardnim dužinama od 11, 12 i 13ft, sa vrhovima od 0,75 do 3oz, u zavisnosti od modela.

marksman-xt-feeder

Na kraju, nisam mogao da odolim, a da vam ne predstavim ovog mališu: Marksman Supero 10 Bomb Rod.

marksman-supero-bomb-rod

U pitanju je štap dužine 3m, tb. do 16g! Bez obzira na ovako minijaturnu težinu bacanja, štap ima sasvim dovoljno snage i za veće ribe, a može se koristiti kako na manjim stajaćim vodama, tako i na manjim rekama, pa čak i na većim jezerima, kada je riba bliže obali! Zaista, prava mala bombona među piker štapovima, težine samo 156g!

Ove dve serije štapova su se praktično tek pojavile u prodaji, cene su, kao što je to običaj i praksa Hardija - dosta visoke, mada će posle Božićnih i novogodišnjih praznika verovatno (bar malo) pasti.

Ako me pitate koji bih štap od svih prikazanih najviše voleo da imam, odgovor je - sve!!!

Vladimir Jovicki Jovis

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u