sreda, 23 oktobar 2013 20:24

Mitchell Blade Alu – mala, metalna, univerzalna

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

alu-malaOd trenutka kada se pojavila na tržištu, mašinica Mitchell Blade Alu je izazvala pažnju ribolovaca u Evropi, ali i kod nas. Glavni razlozi interesovanja bili su povoljna cena, upotreba kvalitetnih materijala, rezervna špulna, ali i neka tehnička rešenja koja su do nedavno bila primenjivana samo na mašinicama visoke srednje i najviše klase, kao i privlačan dizajn. Naravno, i legendarno ime brenda Mitchell.

Mitchell Blade Alu je mašinica iz srednjeg (ili nižeg srednjeg) cenovnog ranga. U momentu kupovine, njena cena je bila oko 60€. Model koji sam ja kupio ima oznaku Blade Alu 2000, što je ujedno najmanji model u seriji koji se kod nas mogao kupiti (velićine 1000 nije bilo), ali i jedini koji ima preklopnik za hod rotora unazad, tj. uključivanje i isključivanje super stopera. Takođe, model 2000 jedini, za razliku od većih modela, nema dodatnu mesinganu čauru na osovini, koja kod njih služi da dodatno ojača ceo sklop. Na malom modelu za tim nije bilo potrebe, jer ova mašinica nije ni predviđena za velika naprezanja.

mitchell-blade-alu-trofej 

mitchell-other

Gledao sam je, merkao i na kraju kupio. Kod mene je više od godinu i po dana, pa pred početak nove sezone, hajde da vidimo kako se Mitchell Blade Alu pokazao u praksi, koje su vrline i mane ove lepe male mašinice.

Prvo što sam uočio je, da nigde na kutiji nije pomenuto da se radi o mašinici napravljenoj od metala! Osim natpisa „Alu“ na samoj mašinici, druge potvrde da je reč o metalnoj mašinici nema. A na noj su i telo i rotor metalni, tj. od legure aluminijuma. Od aluminijuma je i pogonski zupčanik, dok je pinion napravljen od mesinga.

Međutim, na ovoj mašinici mi se posebno dopada to, što se ručica ušrafljuje direktno u pogonski zupčanik. Ovakav spoj je bio po pravilu rezervisan samo za skuplje mašinice iz višeg ranga, ali se u poslednje vreme viđa i na jeftinijim modelima, pa tako i na ovom Mičelu. Takvo rešenje zahteva veću preciznost prilikom izrade, upotrebu nešto kvalitetnijih materijala, pa je logično i ceo sklop čvršći, jači i dugotrajniji u odnosu na rešenje gde šestougaona osovina ručice prolazi kroz glavni zupčanik i šrafom se ušrafljuje na drugoj strani tela mašinice.

mitchell-handle 

Na slici možete videti da je i kod ovako male mašinice, osovina ručice prilično debela, što uliva dodatno poverenje. Naravno, određeni minimalni luft i ovde postoji, ali sve je u granicama tolerancije i do sada nisam imao ni jedan problem sa tim. Neki ribolovci skloni majstorisanju, rešavaju ovakve „probleme“ ubacivanjem različitih dodataka, kao bi eliminisali luft, ali verujte mi za tim nema nikakve potrebe, bar ne na ovoj mojoj mašinici.

Prenosni odnos je 6,2:1, a u jednom okretu ručice za pun krug, namota tačno 79cm strune. Kapacitet špulne je 200m/020mm, a mašinica je teška 270g.

Ceo mehanizam i svi pokretni delovi se okreću na 6 (5+1) HPCR (High Performance Corossion Resistant) ležajeva. Inače cela mašinica je otporna na slanu vodu, što nama ovde ne znači puno, ali ipak govori nešto o kvalitetu upotrebljenih materijala.

 mitchell-alu

Pogonski mehanizam i unutrašnost su čista klasika, a kao što se vidi na slici, mašinica Mitchel Blade Alu nema beskrajni vijak (wormshaft), što u njenom cenovnom rangu i nije svakodnevna pojava. Međutim, da li zbog nedostatka beskrajnog vijka ili nečeg drugog, ova mašinica najlon ili upletenu strunu slaže nešto lošije nego što bih ja (ali i većina drugih ribolovaca) želeo. Ovo ne znači da slaže loše, već sasvim prosečno – ni dobro ni loše. I pored ovog nedostatka, nisam do sada imao problem sa mršenjem najlona, a što je još bitnije ni strune. Posle godinu dana, mogu reći da nisam imao ni jedno mršenje, što je priznaćete odlično, bez obzira na nešto lošije složene namotaje na špulni.

m-spool 

Kada smo već kod špulne, treba reći da se u pakovanju dobijaju dve (obe metalne), ali i da je, inače fina i precizna kočnica zaptivena protiv ulaska vlage, posebnim gumenim uloškom (na slici levo).

Preklopnik strune se otvara široko, a u momentu kada mehanizam zabravi preklopnik, čuje se jedno nežno i odmereno „klik“ (mnogo volim taj detalj i uvek sa uživanjem slušam kad se preklopnik otvori).

mitchell-rotor 

Kao ljubitelj lakog ribolova i laganog pribora, i njeno korišćenje sam prilagodio svom stilu pecanja. Koristio sam je za lako varaličarenje lakšim džigovima, težine 5-10g, kao i plitkoronećim ili suspending voblerima dužine 5 - 8cm. Osim za varaličarenje pastrmke, klena i smuđa, odlično mi se pokazala prilikom lova bele ribe meč tehnikom i vegler plovkom. I na kraju, koristio sam je sa najvećim uživanjem i kod lakog fider pecanja, piker štapovima tb. 10-30g i dužine 3m, kao i lakim hranilicama težine desetak grama. Važna napomena: ovo je fina i precizna mašinica! Moja mala univerzalka veličine 2000 nije napravljena za (pre)velike napore, pa je nemojte opterećivati dubokoroncima ili teškim hranilicama, jer ćete joj drastično skratiti radni vek.

U svim situacijama se pokazala veoma pouzdano, kočnica je proklizavala fino i precizno, a kao što se vidi, zaštitni sloj boje je kvalitetno urađen, pa su i spoljašnja oštećenja od upotrebe, minimalna (doduše, ja pribor pazim i nisam grub prilkom upotrebe). Međutim i pored sve pažnje, primetio sam da je štampa natpisa, posebno na špulnama dosta slaba, pa su se neki delovi izgulili već posle prvih nekoliko upotreba. Ovo jeste nedostatak, ali na sreću ne utiče na rad same mašinice, već je više estetske prirode. Kada smo već kod estetike, treba reći da je mašinica (pre)lepe bele boje, sa sedefastim odsjajem, a špulne, preklopnik strune i ručica su uglačani do visokog sjaja. Sve ovo deluje na oko izuzetno privlačno, pa ovaj Mičel deluje bar za klasu skuplji nego što jeste.

Posle više od godinu i po dana, sve je na njoj (i u njoj) isto kao i prilikom kupovine: na pogonskom mehanizmu se ne primećuju nikakvi znaci habanja, sve je i dalje utegnuto i precizno. Koristio sam je naročito aktivno u nešto hladnijem periodu godine, ali joj to nije smetalo da radi sasvim uobičajeno, tečno i glatko.

mitchell-blade-alu 

Šta reći na kraju? Definitivno se radi o kvalitetnoj mašinici, koja ima dosta prednosti, ali i neke mane. Međutim, u tom cenovnom rangu, mane se mogu i oprosttiti, obzirom na to da ne utiču suštinski na rad i dugotrajnost. U tom smislu, sigurno je da se radi o veoma upotrebljivoj i pouzdanoj mašinici, koja će siguran sam, raditi isto ovako još par sezona. Potencijalnim kupcima je svakako mogu preporučiti, uz jednu malu napomenu: iako sam ja kupio najmanji model, ipak bih ostalima preporučio da kupe veće modele Mitchell Blade Alu 4000, 4500... jer mislim da su u praksi univerzalnijii prilagođeniji našim vodama, ali i ribama koje se ovde često pecaju. Ako i pored svega (kao i ja) volite lak, ali dovoljno pouzdan pribor, kupite veličinu 2000 i znajte: uživanje je zagarantovano!

Vladimir Jovicki Jovis

PS. Ako ste ljubitelj brenda MItchell, preporučujem da obavezno pročitate tekst (ako do sada niste) o legendarnom modelu Mitchell 300 – legenda živi i dalje.

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/ 

Lajkuj nas na Facebook-u