sreda, 23 oktobar 2013 20:17

Shimano Aero Technium MgS – pobednik EFTTEX-a 2011

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

technium-mgsCinici bi rekli da baš i nije teško pobediti u konkurenciji u kojoj nema Daiwe, što i nije daleko od istine. Jer, danas praktično postoje samo dve mega-kompanije koje proizvode sve za sportski ribolov, a koje vode ujednačenu trku već decenijama, tako da čim ne učestvuju obe nema ništa od „večitog derbija“. No, nije kriv Shimano što se Daiwa ne predstavlja na tom sajmu, tako da ćemo mi, bez ikakve griže savesti, nahvaliti ovaj Shimano, kojeg sanjaju i za kojim čeznu mnoge šarandžije.

A koji za varaličare, ipak, nije.

Realno, jeste lagan, ali skoro niko više ne varaličari monofilom, a jaka netegljiva pletenica, česta kačenja varalice, cimanja i kidanja strune, ipak vremenom mogu da naškode dugačkoj osovini - dugačkoj zbog toliko duge plitke špulne. Može vremenom špulna početi da se ljulja, ako bi se, recimo, mašinica intenzivno koristila za varaličarenje soma, ili mladice. No, ne znači da se ne može varaličariti – naprotiv! Jer kapacitet od 400m strune debljine 0,35mm (300m/0,40mm), snagatorski prenos od 4,3:1 i savršena precizna kočnica zbog velikih frikvicionih diskova u ogromnoj špulni, i super dugački izbačaji, jesu idealni parametri za teže varaličarenje. Plus, ceo Shimano Aero Technium 10000 težak je svega 440 grama! Jer je MgS.

technium-xsb

shimano-aero-technium

aero-technium-mgs

Jes! Kad je nešto MgS onda je lagano. A ovaj Shimano ima i kućište i rotor od magnezijuma! Pogonski zupčanik hladno kovan od duralumijuma, 9 S-ARB kugličnih ležaja i valjkasti ležaj u super-stoperu... sve X-SHIP. Tu je i standardni Worm Shaft, ali i nestandarni prenosni sistem. Da se malo tu zadržimo...

Najbolje sve prikazuje šema u velikoj rezoluciji – stoga kliknite, pa vidite! Obratite pažnju na deo pod rednim brojem 14965. E, to je ovo na slikama, tj. crtežima, ispod.

stellafa-sso

sso-mgs

tpfa-sso

Prvi put je taj „dvostruki puž“ primenjen na legendarnoj Stelli Millennium 2000. godine, a potom i na Stellama FW i FA. Zadatak mu je da toliko uspori obrtanje beskrajnog vijka, da ga skoro „umrtvi“, kako bi se špulna što sporije podizala i spuštala. Da biste bolje razumeli funkcionisanje tog Super Slow Oscillation sistema prvo pročitajte linkovani tekst, a potom pogledajte ovaj video – zar nije fenomenalno slaganje! Eto šta je pravi SSO sistem! Prikazani sistem treba razlikovati od SSO sistema na, recimo, Twin Poweru FA, Shimano Aspire FA, Fireblood i nekim drugim mašinicama Shimano (crtež ispod), kod kojih postoji ubačena međuosovina sa dva dodatna zupčanika. No, na crtežima se sve jasno vidi (plavim strelicama su prikazani Worm Shaft i Worm Gear), a tekst detaljno objašnjava.

Znači, Shimano Aero Technium MgS XS-B ima SSO sistem isti kao Stella Millennium!

Zašto ga smatram šarandžijskim snom?

Pa zar nije? Zar nije idealan – iako nema Baitrunner sistem? Po meni, BTR i nije potreban, a kamoli neophodan. Jer ima Instant Drag kočnicu! Vrlo brzo je popustite koliko treba – i eto vam „bejtranera“. Pa ionako koriste pišteće signalizatore, zar ne. Plus, manje je delova i komplikovanih sklopova, cela mašinica je lakša – a efekat isti, ko da ima BTR.

Zabacili ste zdravo dalekooo, čitavih 150 metara. Ili razvukli još dalje, na plato udaljen 250-300 metara, pa „pivate“ ladno ispod suncobrana, taman da potegnete gutljaj pi... kad najednom pi-pi-PIIIIIII... Nije deverika, nego šarančina! Pritrčite, pivo se prosulo, ali neka. Štap u junačku desnicu, leva šaka na špulnu, pa – kontra! A kad šaran krene prema onom Radutinom potopljenom šljiviku iza platoa, vi očas dotegnete Instant Dril, pa ga uštopate ko Milutinac iz Jugoslavije Tirketa iz BSK-a. Ali ako krene u levo i prema vama, prema potopljenom vinogradu, vi brzo namotavate – Aero Technium MGS namotava čak 102 cm jednim okretom ručice. Zar nije idealan, zar nije san?

Jeste. Ali da li je dovoljno izdržljiv, jer vi ipak pecate šarančine?

Opet: jeste! Jer pecate monofilom, a ovo je surf mašinica, namenjena za pecanje na moru dalekim izbačajima teških tereta. Istina, ne pecaju se na moru šarančine od 20-30-40 kila, ali kada se uzme u obzir koliko su morske ribe jače i borbenije od slatkvodnih, to je taman to - izdražeće sve! Naravno, podrazumeva se da umete da zamarate ribu privlačenjem štapom i držanjem špulne levom šakom, pa namotavanje – pumpanje – namotavanje - pumpanje... a ne besomučnim motanjem. Jer ako ribe kurblate vi niste sportski ribolovac nego – traktorista. A ovakav Shimano nije za fizikalce, nego intelektualce.

Stoga, kupite tri komada – i da vas Bog vidi.

Samo pazite da vam supruga račun ne vidi!

Dragan Jovanov Glod

P.S. Cenu vam neću reći. Ali da bi vam bilo lakše kad je saznate znajte da uz svaki Shimano Aero Technium MgS XS-B dobijate i gratis metalnu špulnu! Uostalom, na EFFTEX-u se nagrađuje najbolje i najoriginalnije, a ne najjeftinije.

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/ 

Lajkuj nas na Facebook-u