sreda, 23 oktobar 2013 18:32

Kifla – saveti za kupovinu štapa za pecanje

Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

kifla-malaNapokon je prošla i ova zima - red je da “utvrdimo gradivo”, pre nego što krenemo u kupovinu novog štapa za pecanje. Recimo da vam treba neki dobar varaličarski štap “akcije 80 grama”, za lov smuđa na Dunavu džigovanjem. U prodavnicama svega i svačega, milina jedna, a prodavci ljubazni i, što je najvažnije, sve pravi stručnjaci. Čak vam dozvole da uzmete štap u ruku i da ga malo protresete i savijete?! Obično prodavac uhvati za vrh štapa, a vi (ga) kao zamarate... I tada nastane dilema - razmišljate, analizirate i nikako da (se) odlučite:

Kada sam ga “na prazno” tresao, izgledalo mi je da je “akcija 80 grama” potaman, ali kada ga probam “na puno” previše se savija - izgleda da je tolika “akcija” za Dunav mala - štap se savio “u kiflu”?! Zato sam kupio 100-gramac jer “od viška glava ne boli”.

Stoga, pročitaje tekst do kraja, ne može da škodi.

Pisano je već sto puta, ali evo i sto prvog: akcija ukazuje KAKO se štap za pecanje savija, a težina bacanja KOLIKO. Ako zakačite teg od 1 kg (kao u primeru na fotografijama – teg je bila kila brašna, tip 500 meko), svaki štap će se saviti! Štap veće težine bacanja - manje, štap manje težine bacanja - više. Ali kako će se saviti, kakav će oblik “kifle” biti, to zavisi od akcije. Trebalo bi da štapovi iste težine bacanja imaju jednak ugib, ali različit oblik krive. Znači, ukoliko uporedimo dva štapa iste težine bacanja, ali različite akcije (jedan brz, drugi spor) kriva savijanja će biti dugačija, mesto početka savijanja će biti različito - ali ugib će im biti jednak, jer su oba štapa iste težine bacanja, tj. jednake snage!

Zašto štap ima toliko karika, a ne samo jednu, na vrhu? Zato što štap za pecanje nije “pecaljka”! Karike na ribolovačkom štapu služe da pravilno (optimalno!) prenesu napone na blank. Što je više karika tim bolje, ali karike imaju i težinu i cenu, a previše karika smanjuje dužinu hica i kvari balans. No, to svi znate. Ali možda ne znate sledeće:

Za eksperiment sa fotografija poslužio mi je štap Shimano Antares sa 10 karika (poređane po Fuji konceptu), dužine 2,70 m, vrlo tvrd, oznaka “H” - kako se to danas često obeležava (u stvari, to nije akcija nego namena ribolova, jer je H = heavy – za težak ribolov) i težine bacanja 20-50 grama. Teg je pominjana kila brašna (koje je posle utrošeno na kifle).

kifle

Na gornjoj fotografiji vidite i kako se i koliko štap savio u trenutku kad je od zemlje odigao teg od 1 kg težine, ali u “stvarnosti” - struna je bila provučena kroz sve karike. Na slici dole je to isto, ali kao kada u prodavnici isprobavate - struna nije provučena kroz sve karike, već je samo provučena kroz vršnu (kao kada prodavac drži rukom za vrh štapa).

Više je nego očigledno da je u drugom slučaju ugib veći – znatno veći! Zato vam se i čini da je štap “kifla”, da je slabiji nego što vama treba. To je zato što nema strune da preko karika rastereti blank!

Stoga, kada kupujete štap, zamolite ljubaznog prodavca da prvo provuče parče strune kroz sve karike, pa onda neka “se upeca”, a vi ga “izvlačite”. Ali, da bi bolje videli to o čemu pišem, najbolje da prodavac i neki kolega pecaroš savijaju, a vi sa strane posmatrate krivu. Potom, studiozne pregledajte karike, nanišanite njime ko puškom i proverite da li su sve karike u nizu na “nišanskoj liniji”, protresite njime više puta i oslušnite da li negde nešto ne krcka ili pucketa, sklopite i rasklopite nekoliko puta da vidite kako štap dihtuje na spoju, proverite pažljivo blank, lak, rolenhalter, plutu… pa kupite.

Poslušajte me! Ako mene nije mrzelo da ovo merim, fotografišem i pišem, ne budite lenji – ponesite svoju mašinicu (onu koju planirate da uparite s novim štapom) sa namotanom strunom, provucite strunu kroz sve karike, pa birajte štap. Jedino ćete tako kako-tako uvideti kakva mu je stvarna akcija i težina bacanja - bez strune nikako! Ali i kakav je balans sa vašom mašinicom na njemu.

Proverite tako sve po redu – ne može da škodi.

Iako ćete otkriti kakav štap ste kupili tek na vodi.

Dragan Jovanov Glod

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/ 

Lajkuj nas na Facebook-u