sreda, 23 oktobar 2013 21:34

Abu Garcia Revo Premier i Revo Neos – tehnologija ili mehanika

Ocenite ovaj članak
(11 glasova)

abugarcia-revopremierMožda bi efektniji naslov bio „zamajavanje“, jer to što (nam) upravo rade proizvođači pribora za pecanje sve više postaje očigledna marketinška manipulacija. U nemogućnosti da više buše nove rupe, pošto su saksije već postale bušne ko sito, počeli su da lansiraju nove materijale. Jer običan ribolovac vidi šta neka mašinica ima a šta nema, ali ne i od čega je preklop, u prodavnicu pribora ne nosi mikroskop. Tako je danas hemija postala važnija od fizike, a tehnologija od mehanike – jer se lakše manipuliše.

Stoga je Daiwa nekad hvalila Super Metal, potom kompozit Zaion, a Shimano CI4 karbon, a sada već CI4 + (pogledaj Shimano Vanquish) – iako mu je i dalje vrh ponude Stella koja je od običnog metala, tj. legure aluminijuma i magnezijuma.

Ali najdalje je otišao ABU Garcia, oni „prave“ mašinice „Nano-Shield“ tehnologijom?! Tačnije, ne prave oni nego Kinezi – ali to Abu Garcia (pripadnik Pure Fishing grupacije) baš ne voli da se zna. No, itekako u reklamama forsira taj novi materijal, koji je, kažu: „300 puta jači od karbona, a 50% lakši od aluminijuma“. Tako kažu, valjda nas ne lažu, jer po forumima se već javljaju „znalci“ koji znaju da su „tim materijalom“ (da, baš njime, sa Abu mašinice!) „obloženi nuklerani reaktori“!

Sad, iskren da budem, ja ne znam – u neklearni reaktor još nisam ulazio – ali moguće je da su oni iz Fokušime time obloženi. Valjda upravo zbog toga japanske Daiwe i Shimana nisu od „nano“ materijala, nego jedino kineske Abu mašinice. Sad zamislite Abu Garcia Revo Premier, ili još bolje - Revo Neos, uparen sa štapom od „šargarepe“, koji imaju blank od bio-vlakana! Naravno, takođe iz Kine.

Idi begaj, što bi reko moj drugar Biga.

Nikola je izrekao još jednu misao koja kruži forumima: „ne postoji materijal dovoljno otporan na budale“.

E pa dragi moj Biga – sada postoji! Od njega je Abu napravio Revo Premier i Revo Neos. Jer su, izgleda, te mašinice namenjene baš za... „budale“!

revo premier

Eto ih na slikama, a evo zbog čega:

  1. Skupe su (Revo Premier do 250 dolara, a Revo Nois i do 350 evra).
  2. Ružne su do bola – ko da im je neko odgrizo zadnji deo guze.
  3. Dizajn im je kičerajski, ko Ševrolet sa kraja 60-ih sa silnim krilima i hromiranim branicima.
  4. Imaju „neuništivo“ delove od tog „reaktor-materijala“ ali im je rotor od običnog kompozita, grafita, pa je „300 puta slabiji rotor od tela“.
  5. Slažu (a fotografije ne lažu!) ko od bede, jer imaju loše koncipiran Slow Osillation mehanizam za slaganje strune.
  6. Mali kapacitet špulni.
  7. Telo je Nano-Shild, tj. ram i stopa – ali ne i samo kućište. Jer lepo piše da je jednodelni Gear Box od aluminijuma.

Dovoljno? Možda imaju još mana, ali ja ih nemam (a i ne znam ko ima Revo Premier ili Neos) pa ne mogu proveriti kako koče. No, red je da im verujemo kako koče ko Ferrari, jer imaju frikcione diskove frontalne kočnica kao bolidi Formule 1 – od carbona. Evo i ostalih podataka za Abu Garcia Revo Premier:

  • 10 High Performance Corrosion Resistant Bearings (Neos 12) – kuglični ležaji
  • Instant Anti-Reverse Bearing – valjkasti super stoper
  • Nano-Shield™ Body & Spool – ram (okvir sa stopom)
  • Sealed Carbon Matrix™ Drag – zaptivena kočnica i diskovi od karbona
  • One Piece Aluminum Gear Box – jednodelno aluminijumsko kućište
  • Slow Oscillation – sistem za slaganje špulne
  • Stainless Steel Mainshaft – čelična osovina

premier-revo

Evo podataka i za Abu Garcia Revo Neos (imaju više kuglagera, ostalo je sve isto ko za Premier) za Evropu i Japan. Japanski modeli imaju sporije i brže prenose ali niže cene: “samo” 200 eura. Moguće je da uz modele za Japan ne ide gratis špulna (ali ne držite me za reč).

revo-neos

neos-sporiji

neos-brzi

Eto, to su danas dve “najrevolucionarnije” mašinice, prava “avangarda” – Revo Premier i Revo Neos. Međutim, još malo pa je prošlo dve godine kako su predstavljene javnosti, ali iako im cena pada potražnja ne raste. Izgleda da ribolovci ipak nisu tolike budale, i da su 200 dolara ili evra ipak preveliki novci za takvu mašinicu. Jer, pošteno rečeno, kome treba “neuništiv” ram i špulna a “uništiv” rotor i loš prenosni mehanizam. Kada surfujete internetom, Google vam i izlista više sajtova sa Revo mašinicama. Ali bilo da tražite Premier bilo Neos, nigde nećete naći detaljnije podatke o, recimo, kvalitetu zupčanika! Ali ćete svuda (baš na svakom sajtu!) pronaći istaknut podatak o NanoShield tehnologiji i materijalu “300 puta jačem od grafita a 50 posto lakšem od aluminijuma”.

aluminium-korpus

nano-ram

Abu Garcia Revo - jednodelni aluminijumski korpus i ram urađen Nano-Shield tehnologijom

Uostalom, pogledajte reklamni film Revo Premier, i obratite pažnju na oko 1 minut i 45 sekunde kako slaže strunu. Jer video ne laže, ma šta ko da kaže! A to što ping-pong lopticu lome, a “nano” ne mogu da slome… marim baš. Na tvrdim da Abu (za lopticu) laže, ali vidim sopstvenim očima kako strunu loše slaže.

neos-struna

Reklama ima fenomenalnu moć obmane, da ne kažem zaglupljivanja. Takvim naivcima je Revo i namenjen. Postoje poneki (istina retki) “znalci” koji su već prognozirali skoru propast Shimana i, gle čuda – krah Daiwe?! Jer veruju da je Revo bolja nego Stella ili Certate. Takvi veruju i da se neki novi materijali prvo ugrađuju u mašinice za pecanje, pre nego u automobile za trkanje, možda pre nego u vojne avione – ali posle nuklearnih reaktora.

A običan ribolovac, koji nije “tehno-znalac” nego radoznalac, će se upitati: kako to da su mašinice od takvog materijala i dalje jednako teške (ako ne i teže) od običnih aliminjumsko-magnezijumskih – a duplo, pa i tri puta, jeftinije! Ako je toliko bolji materijal toliko jeftiniji – što ga ne koriste svi?

Možda Japanci ne umeju da naprave Nano-Shied rolu, možda ne znaju to što Kinezi umeju, a “Abuovci” znaju. Uglavnom, sve dok se loše prodaju znači da ne valjaju! Jer ih čak ni naši internet (pre)prodavci ne valjaju.

Lepo vam kažem da je sve to za-ma-ja-va-nje! Uostalom, zašto Shimano ne napravi mašinicu aluminijumskog tela, rotora i špulne, sa Paladin zupčanicima (kad ih već ugrađuje i u jeftini Sfaros) i čeličnim beskrajnim vijkom, ručicom koja se uvrće u zupčanik – a sa samo 5 kugličnih ležaja. Dva ležaja oko pogonskog zupčanika, dva oko gonjenog, i jedan u vođici strune. A da takva rola košta 150 evra! Čak i ne mora da bude Made in Japan, može i iz Malezije.

Hehe, lukave su kosooke lije. Mogu oni to – ali neće! Može i Daiwa – ali ne želi.

Jer im se daleko više isplati da stalno vrše “modifikacije” i “unapređenja” postojećih sistema, iako je sve već poodavno izmišljeno. A kada im ponestane ideja, kad više ne mogu da obaraju obode ARC špulne, ili prevrću ABS i skraćuju Long Cast špulne, a kada više nemaju gde da kuglične ležaje ubace, onda lansiraju nove - materijale.

Jedan novosadski trgovac je čitavog veka govorio “Abu Gracija”. Ali meni ova Revo Garsija uopšte nije neka “gracija”. Iako je pecanje samo rekreacija, volim i da je mašinica lepa. Tog prodavca sam se setio i zbog “Gracije” i zbog reklame koju je sam osmislio. Napisao je ispod jedne izložene strune, neka pletenica beše (Fireline ili Whiplash - ne sećam se više): “nepokidiv na čvoru”!

E, to je bila reklama! Nepokidiv na čvoru, bre! Valjda što što je pucao bilo gde, hehehe. A ne “300 puta jače, 50 posta lakše” – za nuklerarne reaktore. Meni je mnogo važnije kako mašinica strunu slaže. “Nepokidiva” mašinica i “nepokidiva” struna opaka su kombinacija. Ali ako loše slaže – i opasna. Jer ukoliko imate “onaj” štap, bez obzira što “lovi sam”, puca ko staklo čim se struna upetlja. Stoga, kupite i “nepokidiv” štap, jer je i on od “nano” materijala. Ali zašto onda Berkley preporučuje specijalne čvorove, zar je NanoFil “pokidiv”?

Eto odgovara zbog čega je danas tehnologija moćnija od mehanike: svako od nas može da prebroji kuglagere, ali čik izbrojte – atome!

Dragan Jovanov Glod

P.S. S sumnjam da će Abu Garcia preći cenzus kod ribolovaca. I to ne samo Revo Premier i Revo Neos, nego svi Abu modeli zajedno. Danas “koalicija” Pure Fishing može da preskoči tih magičnih 5% jedino ukoliko im se priključi i armija starih Kardinala. E, oni su stvarno bili nepokidivi. Iako nisu Nano-Shield nego metalni još uvek ih mnogi ribolovci koriste.

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u