sreda, 23 oktobar 2013 18:15

Štapovi Sonik - za svakog ponešto

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

sonik-logoEngleska firma Sonik nije mnogo poznata našim ribolovcima, ali zaslužuje da je bliže predstavimo, jer u svom programu ima štapove za skoro sve tehnike pecanja, kao i dodatnu opremu za ribolov - odeću, torbe i razne sitnice.

U ovom tekstu ćemo se upoznati sa Sonik štapovima za šaranski ribolov.

Krenimo od cenovno najprihvatljivije serije SKS. Ovi štapovi se izrađuju u dužini od 12' (366cm) i TC (Test Curve) od 2,75 i 3 lbs. U SKS seriji su takođe i štap za bacanje spoda (rakete) - "Spod" od 4,5lbs, kao i "Marker" štap, za izbacivanje plovaka za markiranje (markeri).

sonik-sks

Štapovi iz SKS serije su napravljenji od high modulus grafita, imaju SiC provodnike, kao i rukohvate od duplona. Štapovi su jako lepe mat grafitnosive boje, sa crnim detaljima. Cena za ove štapove je sasvim prihvatljivih 60-65 funti.

Sledeća serija SK Margin je izuzetno zanimljiva. Sačinjava je samo jedan štap, dužine samo 9' (274cm) i TC 2,5lbs. To je praktično idealan štap za sve male vode, ali i za delikatne prezentacije mamca. SK Margin štap ima lepo rešen prenos snage po celom blanku: vršni deo je veoma osetljiv, a donji deo ima dodatnu snagu za borbu sa krupnom ribom na manjim distancama. Takođe, uspešno se može korisititi i za površinsko pecanje šarana (o ovoj tehnici pogledajte tekst Pecanje šarana na površini – kontroler plovak).

sonik-sk-margin

Oprema ovog štapa je na solidnom nivou - dvostopalne SiC karike (donja je 30mm), poseban ergonomski držač mašinice (rolenhalter), a kompletan rukohvat je obložen duplonom (full shrink). I ovaj štap je mat grafitnosive boje sa crnim detaljima. Cena je veoma prihvatljivih 80 funti.

Serija SK3 se sastoji od nekoliko štapova, koji se razlikuju po težinama bacanja i dužinama. Dužina većine modela je 12' a samo jedan štap je dužine 13' (396cm).  TC se kreću od 2,5 do 3,5 lbs.

sonik-sk3

SK3 štapovi imaju veoma jak donji deo, što omogućava vrlo daleke izbačaje, ali i dovoljno osetljiv vršni deo za borbu i zamaranje ribe. Oprema SK3 štapova je veoma kvalitetna, a tu je i najkvalitetniji japanski duplon za rukohvat u punoj dužini. Mat sive boje su, a cene ove serije su 120, odnosno 130 funti za model od 13'.

Poslednja (i najskuplja) serija je SK4. Čine je štapovi dužine 12, odnosno 13' i širokog spektra težina bacanja. TC se kreću od 2,75 do 3,5lbs (između njih su 3 i 3,25 lbs). SK4 štapovi su predviđeni za daleke izbačaje, pa u skladu sa tim možete birati modele sa donjom dvostopalnom karikom od 40 ili 50mm.

sonik-sk4

Štapovi su opremljeni SiC karikama, a tu je i Fuji rolenhalter, kao i kvalitetni japanski duplon za rukohvat. Seriju SK4 krase veoma tanki blankovi od high modulus grafita, ali i veoma efektni detalji na štapu. Cene se (očekivano) kreću od 180 funti za modele sa donjom karikom od 40mm, do 200 funti za modele sa donjom karikom od 50mm.

Takođe, treba reći da u serijama SK3 i SK4 postoje i spod, odnosno marker štapovi, a ovde bih posebno pomenuo model SK4 Spod, zbog velike snage (TC 5,5 bs), sa kojim možemo bez bojazni bacati i najveće spodove, popularne "krmače".

sonik-sk4-spod

Ovaj Spod štap zbog svoje namene ima nešto skromniju dodatnu opremu, pa je i cena sasvim prihvatljivih 130 funti.

Koji od svih ovih štapova bih ja izabrao? Prvo SK4 dužine 12' i TC 2,75lbs, sa prvom karikom 50mm, ali takođe i SK Margin, jer volim fine, osetljive štapove za kraće distance i delikatnije prezentacije.

Osim štapova za šaranski ribolov, Sonik ima u programu i štapove za mušičarenje, varaličarenje i coarse (fider, meč) ribolov. O njima možete saznati nešto više kada ih predstavimo u sledećim tekstovima.

Vladimir Jovicki Jovis

Zabranjeno je kopiranje svih tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u