sreda, 23 oktobar 2013 20:38

Harrier Match - prava Daiwa, a za 50 evra

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

daiwa-malaDaiwa Harrier Match definitivno ne spada u one mašinice koje će vas oboriti sa nogu kada ih vidite i uzmete u ruku, ali sa druge strane, sigurno će privući vašu pažnju svojim diskretnim šarmom i nekim detaljima, zbog kojih zaslužuje da bude posebno predstavljena. Uostalom i ime proizvođača pruža garanciju da se radi o kvalitetnoj mašinici, bez obzira na više nego prihvatljivu cenu.

Ova Daiwa je, kao što joj i ime sugeriše, prevashodno namenjena ljubiteljima pecanja na plovak, ali će veoma dobro poslužiti i za lakši fider ribolov, pa čak i za lako varaličarenje lakšim džig glavama i malim voblerima.

Kada je uzmete u ruku, shvatićete po osećaju pod prstima da su i telo i rotor napravljeni od grafita. Bez obzira na to, mašinica je dovoljno utegnuta i odaje osećaj sigurnosti i robusnosti. Svi odlivci su veoma precizni i kvalitetni i odmah se vidi da je mašinica izašla iz pogona Daiwe.

daiwa-harrier

Kao što se vidi, kočnica je smeštena na zadnjoj strani. Nekome se se to možda neće dopasti, ali na ovoj meč mašinici to nikako ne vidim kao nedostatak. Naprotiv, u nekim situacijama, a pogotovo kada pecamo na plovak, ovakvo rešenje nam često može biti od izuzetne koristi. Takođe, čini mi se da početnicima više odgovara zadnja kočnica jer lakše pronađu i okreću točkić kočnice. Ako ste izričiti u tome da mašinica mora imati prednju kočnicu, onda ovaj model neće biti za vas.

Što se tiče kočnice na ovoj mašinici, dovoljno je precizna, doduše ne kao neka fina prednja, ali je sasvim u klasi ove mašinice, što će reći - standardna. Do sada nisam imao problem sa njom, uvek je precizno proklizavala, a i osetljivost je sasvim zadovoljavajuća. Mali minus bih dao točkiću kočnice, jer ponekad deluje kao da se klima i da će svakog trenutka ispasti. Međutim, to je samo subjektivni osećaj i do sada nisam imao nikakvih problema sa ovim. Naprotiv.

Uostalom, u meč ribolovu se nekad koriste izuzetno tanki monofili male nosivosti. Dril na zadnjoj kočnici meč mašinice možete da popustite skoro do kraja, bez bojazni da će špulna spasti, što kod mašinica sa prednjom kočnicom nije slučaj. Ako leptir kočnice prednje kočnice previše odvrnete... odeee špulna! A sa tanko "našpanovanim" drilom zadnje kočnice možete tankim najlonom savladati i veću ribu ukoliko je strpljivo zamarate i ptavovremeno dotežete. Većina meč mašinica upravo zato i ima zadnju kočnicu.

harrier-rucica

Kada smo već kod mana, mnogi će zameriti način na koji se ručica preklapa, jer ovaj sistem pomoću dugmeta mnogima ne uliva puno poverenja. Jeste praktičan, ali deluje pomalo glomazno. Druga zamerka se odnosi na način na koji se ručica montira na mašinicu. Naime, ne ušrafljuje se direktno u pogonski zupčanik, već je šestougaona osovina provučena kroz njega na drugu stranu mašinice, a potom se ručica zateže dugačkim šrafom. Ovo je rezultiralo određenim luftom na mestu ulaska ručice u telo. Ako je za utehu, u rotoru nema ni trunka lufta, veoma je utegnut i deluje čvrsto i solidno.

match-spulne

Međutim, prvo što ćete na ovoj mašinici svakako primetiti i što će odmah privući vašu pažnju je špulna. Treba je videti uživo da bi se shvatilo kako ona u stvari izgleda. Verujte, ne bi je se postidele čak ni mnogo skuplje mašinice od ove. Špulna je metalna i ofarbana je u (pre)lepu boju, pa deluje veoma "ozbiljno", tako da njen izgled podiže ovu mašinicu za celu klasu više. Obod je presvučen legurom titanijuma da bi smanjilo trenje prilikom izbačaja. Sasvim iskreno govoreći, ne vidim svrhu stavljanja ovakvih špulni na mašinicu (niže) srednje klase, ali dobro, kada je već tu, onda nemam zamerki. Što je još lepše, uz ovu Daiwu se dobija još jedna ista takva, ali većeg kapaciteta. Obe špulne su ABS (Advanced Ballistic System) tipa, što po Daiwi omogućava bolje i ravnomernije slaganje strune, kao i dalji zabačaj. Kapacitet pliće špulne je 100m/0,20mm, a rezervne 110m/0,30mm.

harrier-rotor

Od ostalih bitnih karakteristika, treba reći da je preklopnik na ovoj mašinici Air Bail tipa. Kao što se vidi na slici, značajno je većeg prečnika od standardnih, a sprečava zaglavljivanje i uvrtanje strune. Preklopnik se na ovoj mašinici otvara široko, opruga je Longlife i nije mi se do sada desilo da se preklopnik zatvori prilikom zabačaja. Tu je takođe i vođica strune Twist Buster tipa, što ima za svrhu da onemogući uvrtanje najlona prilikom namotavanja. Osovina je, kao što se vidi, velikog prečnika i to je još jedan detalj koji mi se sviđa. Naravno i superstoper se podrazumeva (Infinite Anti-Reverse). I da, mehanizam na ovoj Daiwi se vrti na 6 ležajeva - više nego dovoljno.

Prenosni odnos Daiwe Harrier Match je 5,2:1. Čuo sam da neki ribolovci to zameraju, smatrajući da je spora za pecanje, tj. nedovoljno brza za tehnike ribolova kojima je namenjena, ali ja mislim da ova brzina predstavlja veoma skladan kompromis između brzine i snage mašinice.

U jednom namotaju ručice za pun krug, namota tačno 69cm najlona (strune), a ovaj moj model (oznaka veličine 2553) je težak 315g. Veći model (3053) je nešto teži - 335g, a u jednom okretaju ručice namota 75cm najlona.

Ja ovu mašinicu koristim za meč ribolov veglerima i lakše fider pecanje. U svakom trenutku sam imao potpunu kontrolu nad njom, sve je radilo glatko i meko. Nemojte je izlagati prevelikim naporima, jer za njih nije ni namenjena. Ako upecate veliku ribu (a to nam je svima cilj), zamarajte štapom, koristite kočnicu, a ne samu mašinicu. Ovo je ipak fina spravica za uživanje.

Cena Daiwe Harrier Match je oko 50€, može se kupiti kod nas (doduše nema je baš uvek u radnjama), pa je to razlog više da je potražite, provrtite i ako vam se dopadne (kao što je meni) - kupite. Savršena svakako nije, ali zato vredi svaki uloženi dinar.

Vladimir Jovicki Jovis

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/ 

Lajkuj nas na Facebook-u