utorak, 22 oktobar 2013 12:41

Hardy Marksman Smuggler

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Trofej SmugglerNikada nisam bio pristalica višedelnih (teleskopskih) štapova, ali nikada nisam ni više putovao. A nikada pre nisam imao 55 godina. Zato, kad se sve uzme u obzir nije čudo što se ovaj petodelac toliko dopao matorom Glodu.

Mislio sam da je previše tvdr, krut - 4 spoja ukrućuju blank. Međutim, to nije štap, TO JE HARDY! Izvanredna akcija, elastičan taman po mojoj želji. Lak, ali ne prelak, nego taman koliko i dolikuje štapu težine bacanja 15-60g – 233 grama. Naravno da štap koji ima Fuji SiC karike mora da ima rukohvat od prvoklasne plute a rolenhalter metalni. Futrola i tuba se podrazumevaju - ovo je štap za ribolovce-globtrotere! Fino ušuškan u futrolu, pa zaštićen solidno jakom tubom, kao stvoren je za daleka putovanja...

I daleke izbačaje varalica - akcija je prava za long distanc spinere. Meni bi takav pasovao za lov štuke, jer em što daleko baca, em što nije težak (ali je dovoljno jak), em akcija amortizuje sve skokove “big mame”, tj. lososa - i za to je dovoljno jak. Stoga su i vezane dvostopalne karike.

“Nervirajući” faktor jedino može biti sklapanje i rasplakanje ali, gle čuda, mene ta “predigra” oduševljava i sa zadovoljstvom vadim “olive” pa ga štekam. Uostalom, ko peca svaki dan i ne kupuje ovakav Hardy, ovaj Hardy je za ređa (ali prava!) pecanja. Opet, ko ne putuje ali je na vodi svakodnevno, neka nabavi trodelni Marksman, težine bacanja 18-50 grama, ako voli Hardy.

Cena od 400 evra nije previsoka, ali visoka jeste. No, ovo je štap visoke klase tako da mora da košta i materijal i dizajn, i fino lakiranje i predivno vezivanje karika. Naravno, košta i tuba, ali ponajviše - kraljevsko ime!

Nije ovo najbolji štap na svetu, ali nije ni najskuplji. Najlepši jeste! Nije ovo štap za sve vrste ribolova ali je po mojim kriterijumima najuniverzalniji - ima akciju koja omogućava i lakše i teže varaličarenje, recimo smuđ, štuka i po koje somče od dvadesetak kila, pa i više... proveriću!

Iako ne postoji štap totalne univerzalnosti, ovaj Hardy je najbliži tome. Nije prebrz ali je sa pletenicom kontra pravovremena, taman za smuđa. Takva akcija umara odlično, a riba ne spada - ni oprezni smuđ ni agresivna štuka!

Hardy Marksman Smuggler uparite s adekvatnom rolom pa uživajte maksimalno. A koja je to rola nije bitno, može Shimano a može i Daiwa. Treće ne može! Bitno je jedino da ima dve špulne, na jednoj pletenica 0,15 na drugoj 0,17mm. Jedan štap, jedna rola, a sve ribe!

Matori Glod
Trofej Hardy Lorist

Lajkuj nas na Facebook-u