ponedeljak, 21 oktobar 2013 14:55

Shimano rešio kvadraturu kruga

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Stella FB Trofej

Nadam se da nije potrebno da vas ubeđujem koliko ja volim Shimano. Uostalom, samo sa njihovim mašinicama pecam već godinama. Najbolji (i najskuplji) Twin Power bio je MgS, sad ga više nema, bar ne za EU?! Zašto je on, po meni, kao, najbolji? Zato što je bio CEO od metala - telo je od aluminijuma, rotor od legure magnezijuma, a špulna (laka, a jaka!) kombinacija aluminijum/carbon. Bitan je čvrst rotor - na kraju krajeva - on i trpi naprezanja! Neće metal da se “izjede” oko piniona (kao kod DAM Quick Royala, koji je imao pužni pogon u metalnom telu ali grafitni rotor, a još je bio i nemački!).
Slične konstrukcije bio je i maleni Biomaster MgS. I on je bio, više nema ni njega. Istina, u japanskom katalogu za 2007. ga ima (kao i novog TP MG)! Imao je manje lagera od T. P. MgS i hibridno telo (aluminijum/XT 7 kompozit), ali megnezijumski rotor!
I stare dobre Daiwe Emblem ZiA dičile su se “super metal rotorima” na kompozitnim telima. A bile su “Made in Japan”...
Ni treće Shimano “magneziumke” više nema - Stelle FW više se ne proizvode. FW je značilo Fresh Water (slatka voda), a SW (oznake za japansko tržište) da je mašinica (i) za morski ribolov - SW je Salt Water (slana voda). Za EU i USA je oznaka tih modela FA (koja znači?). Pogađate, magnezim nije otporan na slanu vodu! Ali magnezium je lak ko pero, Stella FW 2500 je teška samo 200 g, a imala 14+1 ležaja. Nova Stella FB ima 12+1.
Nova Stella je “poboljšana” - ima 2 ležaja manje, ali je 30 grama teža, i - jeftinija je! Sad se pitam, ko tu koga... Bolja - a jeftinija; bolja - a teža; bolja - a sa manje lagera - ajde?! I kako to da ima magneziuma a jeftinija je od Stelle FA - koja ga nema?

Stella FB 2Trofej

Pogledajte “jednodelnu rampu” (tako piše u katalogu?!), načinjena je od nerđajućeg čelika (zar je na FW i FA od rđajućeg?) i, kao, brže dolazi najlon na roler, jer je iz jednog dela ceo preklopnik?! Zaista bitno, zar ne? Ali zašto je onda jeftinija od FA, kada ima sve to “bolje”? I šta znači oznaka FB, kako se sad te nove Stelle zovu? Da li je FA - A klasa, a FB - B klasa? Nije, ne verujem - mislim da B znači druga, nova, serija. Sada se u Japanu već pojavila Stella 2007. naziv joj je, zasad, NEW Stella. Da li ce se za EU zvati Stella FC?
Ali, zašto je Twin Powera XT-RA iz Malezije? A ja baš voleo stari XTR iz Japana! Da neće uskoro i T.P. FA na put u Maleziju (a odatle ni P.R.C. nije daleko)? Nadajmo se da neće... Držim im palčeve da i Shimano ne krene na put u (ne)poznato. Inače... Ma, neće!!!
I još: lansiran je i novi Technium MgS. Lakši je od klasičnog Techniuma i ima kuglager više. Samo, koliko će biti skuplji? A stari ima i rezervnu metalnu špulnu. Da li je novi Technuim MgS onda bolji od Stradica, ili čak i od Twin Powera, kad je od magneziuma? Pitanja mnogo, a odgovor samo jedan: videće se ubrzo!
Vrhunac svega je “P3” program. Tri “P” znači: Power, Precision, Performance. Te mašinice imaju i tzv. “Varispeed Gear”. Citiram:
“Kvalitetno slaganje najlona je najvažnije za precizno, daleko i tačno zabacivanje. Shimanov novi, revolucionarni, ‘Varispped’ System se sastoji od dva, specijalno projektovana, zupčanika. Jedan je ovalni, a drugi kvadratnog oblika! Samo specijalni kompjuterski program, razvijen u Shimanu, je u mogućnosti da natera ova dva oblika da se savršeno uklope - rezultat je savršeno slaganje najlona i poboljšana preciznost ribolova.”
Eto, a ja mislio da zupčanik treba biti okrugao?! Samo mi jedno nije baš najasnije: ZAŠTO TAJ VARISPEED NE UGRAĐUJU NA STELLE I T. P., KADA JE “REVOLUCIONARAN”? I zašto Daiwa na najskupljim modelima (Made in Japan!) ugrađuje i dalje Worm Shaft, kao i Shimano uostalom, a hvali neki Flat Wind sistem? Ispada da je sad bolje “okruglo, pa na ćoše”. Ajde?! Bojim da znam odgovor. U tekstu "Dri(b)lovanje" (preuzmi u "preuzmi" PDF fajl) prikazao sam neke bitne cake pominjanih rola, na kojima nas proizvođači "driblaju"...
Jer, kažu: Exage pleni lepotom. A snagom - pitam ja. Od lepote se ne živi - kaže narod. Exage sa prednjom i zadnjom kočnicom vidite dole - zaista su lepi!
No, ja volim Shimano, VERUJEM u SVE što naprave, kažu, napišu... Jer da njih nije, o čemu bih pisao? Čime bih pecao?
Stoga, ko ima - može i Stellu (bilo koju), eventualno Aspire; ko nema - Technium. I to je to. A ko voli Stradic - može, samo koji će vam dupla ručica?
A novi “P3” program sa varispeed sistemom - mašinice Exage, Nexave, Catana i Alivio? Ne znam, izgleda da sva četiri modela imaju neki “sigurnosni” šraf, da ne može svako (pa čak ni ja?!) da ih otvara. Izgleda da je vrlo komplikovano “upasovati” kvadrat da se kotrlja ko krug...
A baš me zdravo zanima kako je to Shimano razrešio večitu zagonetku, “kvadraturu kruga”.
 
Dragan Jovanov

Exage

Lajkuj nas na Facebook-u