ponedeljak, 21 oktobar 2013 14:45

Različite dužine - različite težine - jednake karike

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Trofej Cardiff Eqzist

Ovo je stari tekst, ali izvanredan primer kako su se nekad pravili štapove za pecanje. Nekada, kada je kvalitet bio na prvom mestu a ne (niska) cena, nekada - kada su se pravili štapovi koji su generacijama trajali a decenijama se nisu iz proizvodnje izbacivali...

Niko od nas (ćuj bolan “niko” a moj ti jaran ima, ba!) nema za svaku vrstu ribe i za svaki tip varalice poseban štap. A bilo bi lepo... Kako da imam(o) kad svaki bolji štap košta. Košta blank al’ koštaju i karike.

Sportex, Shimano, Daiwa... Svaka firma od ugleda za svoje najbolje serije štapova OBAVEZNO! naglasi da su na njima Fuji SiC karike. Fuji SiC je tako, danas, svojim beskompromisnim kvalitetom postao sinonim ne za sebe - nego za najbolje štapove sveta! Kako je danas “odokativno” nemoguće da odaberete rasan štap, najbolji je “vodič” postao Fuji SiC!
Znači, Fuji nam preporučuje koje blankove odabrati, ali to nije dovoljno - treba odabrati odgovarajuću snagu i akciju za specifičnost varaličarenja.
Pošto smo dugo bili u sistemu koji je bio prelazni period iz kapitalizma u - kapitalizam (?!), a kako (se) još uvek “prelazimo”, novaca nemamo. Zato i imamo samo jedan jedini štap, obično “akcije” 80 grama. Njime džigujemo, njime štuku leptirom i soma voblerom ganjamo. Univerzalac! Ali univerzalno je dobro za svašta, a svašta je ništa!
Naročito nije dobar osamdesetgramac za džigovanje. Za leptire i nekako, ali teško izbacuje manje. Za kašike teže - može. Za voblere, opet, treba i nešto duše da ima, da možete švićnuti dalje lako Pače. Ali, opet, problem - ako je vobler dubokoronac a na tekućoj vodi pecate, previše će se saviti kad vučete. A još ako udari som umesto smuđa?
Kada lovite voblerom i spinerom, neki “optimum” bi bio 60 g težine bacanja, “medium” (srednje) akcije (ja koristim za takvo pecanje 50-gramac, ali nešto tvrđi, MH - medium-heawy -srednje-teške akcije – tako danas, nažalost, obeležavaju akciju, tj. tip ribolova za koji je štap namenjen. Ali zašto Sportex, Hardy, Daiwa… ne obeležavaju tako svoje štapove?
Za lov soma teškim kašikama i dubokoronećim voblerima potreban je jači štap, minimum 80-gramac (ja koristim 100-gramac). Motka od 200 grama, ili čak više, gotovo da ne može da izbaci varalicu, a treba daleko. Naročito ne može vobler i zato danas više nisu u modi, kao što su nekada bili, tzv “pilk” štapovi, koji su se koristili za lov bakalara teškim pilkerima na moru, a kod nas za soma.
Dužina, akcija i težina bacanja - to treba uskladiti. Fuji Trofej 2
Recimo, Sportex Kev dL ima za različite dužine i različitu težinu bacanja: serija 3 dL ima 30 g za dužinu 275 cm; 35 g za 300 cm; 40 g za 330 cm, serija 4 dL: 50 g - 280 cm i 60 g - 305 cm. Bravo!!! Akcija svih ovih modela je slična (naravno, nikad nije 100% ista) jer se kraći 30-gramac od 2,75 m savija (radi) slično kao 35-gramac od 3,05 m, tj. kao 40-gramac od 3,3 m. Slično štapove označava (pravi) Daiwa u Škotskoj – kraći štap je manje gramaže, duži veće, najduži najveće. Znači nema AWS-a, Power Mash-a,Whisker-a, Alltmor-a... iste dužine a različite gramaže – svakoj dužini odgovara tačno definisana težina bacanja, da bi se dobila idealna akcija. (Primer za to je i House of Hardy – Favourite 210cm 28g, 259cm 35g, 305cm 50g...) Pogledajte dužine i težine (po meni, trenutno, najboljih štapova za džigovanje na svetu) fantastičnih Shimano Cardiff Monster Limited varaličaraca: 2,29m 5-18g; 2,51m 5-25g; 2,82m 7-30g. Po meni je ovaj poslednji san snova! Vidite da ni tu nema trometraša od 20-40, 30-60, 40-80... grama, neko svaka dužina ima precizno definisan raspon težina bacanja, a sve zbog idealne akcije... Naravno, i oni imaju Fuji SiC karike!
Stoga nema zabune kao kada uzmete neke “bezimene kineze”, pa se učini da je recimo kraći 60-gramac, u odnosu na isti takav ali duži štap, jači. Zna to Mao Jao Pao pa koristi do daske: na isti, kraći, štap napiše da je jači, jer se manje savija pa stvara iluziju da je - jači?! Tako vi kupite “80-gramac” a u stvari je to, tek, 40-gramac “krute” akcije, koji pukne čim ga malo pritegnete. Zapamtite: KRUT ŠTAP NIJE I JAK ŠTAP! Kraćenjem štapa ne dobijate jači štap (samo mu je krak poluge promenjen - kraći je - pa se čini da je jači). Štap je jak onoliko koliko je debeo zid i koliko je jak materijal od koga je blank rolovan!
Dobar varaličarac mora biti i lak, ali ne na uštrb debljine zidova!!! Ako želim lakši štap odaberem kraći, ali ne i - tanji! Koji su to modeli? Ko to zna?
Zato, reci: FUJI!
Dragan Jovanov

Lajkuj nas na Facebook-u