utorak, 22 oktobar 2013 11:19

DAM Quick - povratak u budućnost

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Trofej DAM maliNaše ribolovce svakako će obradovati vest da je legendarni DAM, u želji da se reafirmiše na zahtevnom tržištu ribolovačke opreme i pribora, odlučio da se “vrati u budućnost“, te da pecarošku javnost, pogotovo svoje verne kupce, ponovo zaintrigira svojom legendarnom serijom mašinica “hiljadarkama“. Reč je o tome da je DAM izbacio na tržište Quick mašinice u retro izgledu, koje u starom kućištu, tj. ispod njegovog poklopca, skrivaju najnoviju reč tehnologije kada je reč o neizbežnim ležajevima i savremenim materijalima kombinujući sve to sa ne samo klasičnim izgledom već i rešenjima kao što je to - pužni prenos!

U avgustovskom broju mesečnik “Tackle Trade World” donosi članak upravo o toj vrsti “povratka u budućnost“ nekadašnjeg giganta u proizvodnji ribolovačkog pribora i opreme. U tom tekstu se ističe kako je DAM-ova retro serija mašinica naišla na senzacionalan prijem kod distributera.

“To je specijalan projekat kojim je realizovana dugogodišnjih želja naše kompanije“ ističe za Jesper Bach Sorensen koji je na čelu novog DAM-a.

“Mislim da smo time prijatno iznenadili čak i mnoge od naših najvernijih ‘Damovaca’. Iza svega toga je više nego troipogodišnje planiranje, pripremanje i razvoj u najstrožijoj tajnosti. Bili su neophodni nebrojeni testovi kako bi smo mogli da oživimo legendarnu DAM seriju ‘1000’ u ovakvom modernom ruhu. Ipak, konačno smo u tome uspeli i ja sam prezadovoljan.”

Te mašinice predstavljaju savršenu kombinaciju tradicionalnog i najmodernijeg, što je cilj koji novi DAM sebi generalno postavlja, a pomenuta serija je potvrda takvog opredeljenja.

Trofej DAM veliki

U tehničkom smislu nova serija “1000“ zasnovana je na dokazanom i gotovo neuništivom pužnom prenosu kojeg sačinjava gotovo predimenzionisani pogonski mesingani zupčanik i specijalno rezan pinion od nerđajućeg čelika. Sistem za slaganje strune, odnosno mehanizam za pomeranje špulne gore-dole sačinjava inovirani “S” oscilation sistem. Ko i kod starih modela, i sada su špulne opremljene takozvanim četvorostepenim sistemom za podešavanje idealnog slaganja strune u zavisnosti od njenog prečnika. Taj sistem se savršeno nosi sa najdebljim i sa najtanjim strunama.

Ceo tekst o najnovijem Quicku sa pužnim pogonom pisan u saradnji sa TTW magazinom pročitajte u “Trofeju” broj 92, koga možete besplatno da preuzmete sa našeg sajta.

Lajkuj nas na Facebook-u